Delegacija Općine Centar ispratila kolonu sa posmrtnim ostacima devet ubijenih Srebreničana

Danas se u podnevnim satima kolona koja prevozi identificirane posmrtne ostatke devet ubijenih Srebreničana, koji će biti ukopani u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima 11. jula, privremeno zaustavila ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje su predstavnici svih nivoa vlasti, te vjerski dužnosnici odali dužu počast ubijenim tokom genocida u Srebrenici jula 1995. godine.

Među delegacijama također su bili predstavnici Općine Centar koje su predvodili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić sa svojim zamjenikom Mustafom Mulićem i vijećnicima. Prisutni su cvijećem i molitvom ispratili ubijene na njihov vječni počinak.

 

Nakon zaustavljanja pored Predsjedništva BiH, tužna povorka koja je krenula iz Visokog uputila se prema spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, te prema tržnici Markale. Povorka se poslije nakratko zadržala i pored sarajevske Vijećnice odakle je nastavila put prema Srebrenici i Potočarima. Prema predviđanjima povorka će stići u Srebrenicu, tačnije u nekadašnju fabriku akumulatora u Potočarima u poslijepodnevnim satima.



Ove godine će biti ukopano devet žrtava genocida: Salko (Ahmo) Ibišević (1972), Hasan (Alija) Pezić (1925), Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943) i Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941).

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti