ZAHVALJUJUĆI PODRŠCI OPĆINE CENTAR

Hrabra Sarajka Nurka Burazerović dobila spomenik

Danas je u Aleji velikana na Gradskom groblju „Bare“ načelnik Općine Centar zajedno sa članovima porodice otkrio nadgrobni spomenik posvećen Nurki Burazerović.

Starije generacije se sjećaju događaja iz 1968. godine kada su Nurka Burazerović i Luka Popović, radnik GRAS-a, stradali dok su spašavali dvanaestogodišnjeg dječaka Ramiza Zekića iz nabujale Miljacke koji je nesmotreno upao u rijeku pokušavajući da dohvati loptu. Nurka je imala samo 27 godina kada je spasila Ramiza i bila je nastavnica tjelesnog odgoja i članica Atletskog kluba „Sarajevo“. 

Inicijativu za postavljanje nadgrobnog spomenika, gdje je ukopana Nurka Burazerović, koja je potekla od komšija iz naselja Jezero, uputio je vijećnik Općinskog vijeća Centar Velija Katica. Načelnik Mandić prihvatio je inicijativu i iz općinskog budžeta odobrio iznos od 4.786 KM za izgradnju nadgrobnog spomenika.

-Naša Nurka je uradila jednu herojsku stvar. Skočila je u nabujalu Miljacku da spasi mladi život. Nurka je bila uspješan sportista i atletičarka i imala je samo 27 godina kada se to desilo. Veoma je važno danas, 55 godina nakon herojskog čina, da obilježimo mjesto gdje Nurka počiva i da mladima pošaljemo poruku koliko je važno da pomažemo jedni drugima i da u našem Sarajevu žive i živjeli su veoma hrabri ljudi. Važne stvari nisu zaboravljene. Trebamo pamtiti heroje i sjećati se ljudi koji su dali svoje živote kako bi spasili druge, naročito u ovo vrijeme kada je solidarnosti sve manje, rekao je Mandić.

Kako su navela braća Nurke Dževad i Esad Burazerović ovo je za njihovu porodicu posebno važan trenutak. 

-Zahvaljujemo se našim komšijama i porodici Katica, te načelniku Mandiću i Općinskom vijeću Centar. Ovo nam donosi veliki mir. Nemam riječi hvale za sve koji su učestvovali u ovome, a posebna zahvalnost od mene i moje porodice ide načelniku Mandiću koji je ovu inicijativu doveo do kraja. Također želimo reći da će od sada svake godine 26. marta, na dan njihove pogibije, održavati memorijalni atletski turnir u spomen na Nurku Burazerović i Luku Popovića, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, objasnili su braća Burazerović. 

Nadgrobni spomenik poginulom Luki Popoviću, koji leži odmah iznad Nurke Burazerović, izgradila je njegova porodica. U ime Općine Centar današnjem otkrivanju nadgrobnog spomenika i polaganju cvijeća također je prisustvovala i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarevića, kao i učenici sedmog i devetog razreda Osnovne škole „Šip“ zajedno sa svojom direktoricom Dženitom Kurtović i nastavnicama Senadom Zahiragić i Besimom Kunić. Tokom dana je, na mjestu pogibije dvoje hrabrih sugrađana kod Osnovne škole „Osman Nakaš“ na Čengić Vili, otkrivena spomen-ploča sa ispisanim imenima Nurke Burazerović i Luke Popovića.

Realizaciju izgradnje nadgrobnog spomenika su preuzeli uposlenici Kantonalnog javnog preduzeća „Pokop“, firme koja upravlja Gradskim grobljem „Bare“ koji su također danas bili prisutni.