Vijesti

06.10.2021.
Podijeljene kante za otpad za 108 domaćinstava na Šipu
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa UNDP-om finansira projekt "Uvođenje odvojenog prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima na području KS".
05.10.2021.
Načelnik Mandić čestitao Svjetski dan učitelja/nastavnika
Povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja/nastavnika načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić je uputio iskrene čestitke svim prosvjetnim radnicima.
05.10.2021.
U protekloj sedmici 201 novozaraženi na području općine Centar
Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji je obezbijedio praćenje stanja po općinama na sedmičnom nivou, zaključno sa 39. sedmicom 2021. godine u općini Centar je zabilježeno 8346 potvrđenih slučajeva.
05.10.2021.
Povodom Svjetskog dana učitelja/nastavnika
Predsjedavajući Đozo i dopredsjedavajuća Adilagić posjetili OŠ „Hasan Kaimija“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa dopredsjedavajućom Irom Adilagić posjetio je, povodom Svjetskog dana učitelja/nastavnika, Osnovnu školu „Hasan Kaimija“ gdje su se susreli sa direktoricom Amrom Đip.
04.10.2021.
Otkrivanje planirano 8. decembra na 20. godišnjicu smrti
Prezentirano idejno rješenje spomenika Mirzi Delibašiću
Supruga Slavica i on su kao reprezentativci proglašeni zaslužnim sportistima. Država im je obezbijedila dva stana. Međutim, tada je rekao da će prihvatiti samo jedan. A, nakon toga, kada ga je supruga pitala šta da rade sa stanom u kojem je živio, odgovorio je: „Zar ne misliš da bi bilo bezobrazno da imamo dva stana?“. Drugi stan je vratio državi.
04.10.2021.
Načelnik Mandić i ministar Avdić potpisali sporazum
500 hiljada KM za završetak gradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ministar kulture i sporta KS Samir Avdić potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju projekta izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina. Prema potpisanom sporazumu kantonalno Ministarstvo kulture i sporta će izgradnju Evropske kuće kulture i nacionalni manjina podržati sa 500.000 KM.
04.10.2021.
Javna rasprava organizacijama civilnog društva za odabir prioritetnih oblasti
Pozivaju se sve organizacije civilnog društva (OCD) sa područja Općine Centar Sarajevo da prisustvuju Javnoj raspravi odabira prioritetnih oblasti Javnog poziva na području općine za 2021. godinu, a u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) kojeg finansira Evropska unija (EU) a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).
02.10.2021.
Građani pokazali kakav sadržaj žele u Ulici Musala
Treća po redu interaktivna radionici sa ciljem urbane transformacije javnih prostora održana je danas u Ulici Musala.
01.10.2021.
Na sjednici Općinskog vijeća usvojen Nacrt odluke
Općina započinje strožiji nadzor nad prokopima i njihovom sanacijom
Općina Centar Sarajevo ulaže značajna finansijska sredstva za održavanje lokalnih i nekategorisanih cesta.
01.10.2021.
Izvođač radova nadoknadio štetu porodici Kulo na Gornjoj Breki
Nakon što je zbog obilnih kišnih padavina došlo do izlijevanja vode sa saobraćajnice u dvorište i stambeni objekat porodice Kulo, u Ulici Gornja Breka, angažovani izvođač radova na ovom lokalitetu, firma „Ado trans“, je izgradila potporni zid.
01.10.2021.
Članovi centra za zdravo starenje pjesmom obilježili Međunarodni dan starijih osoba
Povodom Međunarodnog dana starijih osoba Udruženje „Zdravo živi/sretno stari“ koje upravlja Centrom za zdravo starenje (Ulica Patriotske lige 35), organizovalo je druženje članova.
01.10.2021.
Konferencija za medije 4. oktobra
Prezentacija idejnog rješenja spomenika Mirzi Delibašiću
U ponedjeljak 4. oktobra 2021. godine u 12 sati u Općini Centar će biti održana konferencija za medije na kojoj će biti prezentovano idejno rješenje za izgradnju spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću.
01.10.2021.
Povodom Međunarodne sedmice gluhih i nagluhih osoba
Dopredsjedavajuća Adilagić posjetila JU „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“
Povodom Međunarodne sedmice gluhih i nagluhih osoba, koja se u svijetu obilježava svake godine posljednje sedmice septembra, dopredsjedavajuća Ira Adilagić je u ime rukovodstva Općinskog vijeća Centar posjetila Javnu ustanovu „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“.
01.10.2021.
Re-Imagine Musala
Građani daju prijedloge za uređenje sarajevskog javnog prostora
U subotu, 2. oktobra sa početkom u 11 sati, građani i građanke Sarajeva imat će priliku prisustvovati trećoj po redu interaktivnoj radionici sa ciljem urbane transformacije javnih prostora. Nakon prve radionice u Radićevoj ulici i druge na prostoru Hastahane, ove subote prisutni će imati priliku davati svoje prijedloge za uređenje prostora Musala, te predložiti ideje za transformaciju u okruženje koje je funkcionalno i uređeno u skladu sa željama stanovnika.
01.10.2021.
Umrla Tetka Zilha-simbol dobročinstva
Povodom smrti Zilhe Šete, poznatije kao Tetka Zilha, načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predsjedavajući Sejad Đozo, u ime Općinskog vijeća, upućuju saučešće porodici i prijateljima.
30.09.2021.
Održana 9. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Općinsko vijeće Centar Sarajevo,održalo je danas 9. redovnu sjednicu kojom je predsjedavao Sejad Đozo.
30.09.2021.
Općina provodi niz aktivnosti na inkluziji gluhih i nagluhih osoba
Odlukom Svjetske federacije gluhih osoba iz 1958. godine, u svijetu se svake godine posljednja sedmica septembra obilježava kao Međunarodna sedmica gluhih i nagluhih osoba.
30.09.2021.
Uređenje zelenih površina ispred Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“
Uz finansijsku podršku Općine Centar Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park“ realizuje još jedan projekat rekonstrukcije i uređenja javnih zelenih površina u centralnoj gradskoj općini.
30.09.2021.
MZ Hrastovi Mrkovići
Okončani radovi na sanaciji Ulice Hrastovi
Krajem prošle sedmice radnici građevinske firme „Bucomerc“ d.o.o. Kiseljak su okončali radove na sanaciji Ulice Hrastovi, smještene iznad Klinike za plućne bolesti „Podhrastovi“ između ulica Bardakčije i Budakovići.
29.09.2021.
Za mjesec dana u školi na Šipu će se čuti prvo školsko zvono i dječija graja
Danas je predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa članovima Savjeta Mjesne zajednice obišao novi objekat škole na Šipu.