SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR

Izdato narandžasto upozorenje zbog pljuskova i jakih udara vjetra

Civilna zaštita Općine Centar upozorava građane da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje zbog predstojećih jačih pljuskova praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra.
Izdato narandžasto upozorenje zbog pljuskova i jakih udara vjetra

Prema prognozama u periodu od 28. od 17 sati do 29. augusta 2023. godine do 4 sata u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj te centralnoj i istočnoj Bosni, očekuju se padavine sa 30-60 litara kiše po metru kvadratnom, dok će se udari vjetra kretati od  50-70 km/h. 

 

Na osnovu navedenog Kantonalna uprava civilne zaštite je izdala upozorenje pravnim i fizičkim licima da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, koje su im propisane federalnim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite, što podrazumijeva pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine i jake udare vjetra. 

 

Posebno apeluju na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela... i time ugrozili sigurnost prolaznika. 

 

Također  Kantonalna uprava civilne zaštite apeluje na sugrađane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, te da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala i da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja. 

 

Akcenat je posebno stavljen na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora i da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće kišne padavine i jake udare vjetra na području svojih općina. 

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti