NAČELNIK MANDIĆ ČESTITAO GODIŠNJICU

Održana svečana akademija povodom 31. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Povodom obilježavanja 31. godišnjice formiranja 1. korpusa Armije RBiH, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić sa delegacijom prisustvovao je svečanoj akademiji koja se održala u amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači.

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje cvijeća na centralnom nišanu i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast šehidima i poginulim borcima koji su se žrtvovali za odbranu BiH, njenu cjelovitost i nezavisnost.

Načelnik Mandić je naglasio da je Prvi korpus Armije RBiH dao ogroman doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH u cjelosti, a upravo Trg Prvog korpusa se nalazi ispred zgrade Općine Centar Sarajevo i Kantona Sarajevo. Obaveza, čast i ponos mi je bio da i sam, zajedno sa svojim saborcima dam doprinos u odbrani našeg glavnog grada Sarajeva. Sada, više nego ikada je potrebno da budemo jedni uz druge i da jedni drugima pružamo podršku i međusobnu pomoć, čuvajući sjećanje na naše šehide i poginule borce zahvaljujući kojima je osigurana sloboda i mir. Neophodno je da svi nivoi vlasti djeluju u sinergiji, kako bi i svim borcima i njihovim porodicama osigurali trajnu i efikasniju pomoć, poručio je Mandić.

Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom svog osnivanja 1992. godine da bi se taj broj do kraja proteklog rata povećao na 40.500 pripadnika. Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine. Najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan odlikovana su 472 pripadnika, priznanjem Srebreni štit 19, dok je 29 pripadnika Prvog korpusa odlikovano najvišim državnim priznanjima na osnovu odluke Predsjedništva RBiH. Tri brigade u sastavu ovog korpusa odlikovane su kolektivnim priznanjem „slavna“, a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem „viteška“.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti