PREZENTIRANI PROJEKTI ZA MLADE

U Općini Centar potpisani ugovori sa organizacijama civilnog društva

Općinski načelnik Srđan Mandić danas je potpisao ugovore sa pet organizacija civilnog društva o finansijskoj podršci ove lokalne zajednice za implementaciju projekata namijenjenih mladima općine Centar.

Naime, Općina Centar Sarajevo završila je bodovanje projektnih prijedloga pristiglih na javni poziv organizacijama civilnog društva za predaju prijedloga projekata za mlade, koji će biti finansirani iz Budžeta Općine Centar u 2023. godini. Općina Centar je za ovu namjenu izdvojila 67.971 konvertibilnih maraka.

-Nastojat ćemo da se sredstva za projekte koje realizira nevladin sektor uvećaju koliko god je moguće. Ono što je važno jeste da su kriteriji ispunjeni i da su to projekti, prije svega od značaja za našu opštinu i naše mlade. Veliki dio finansijskih sredstava iz budžeta izdvajamo za mlade jer želimo biti prepoznati kao općina za mlade. Vremena koja su pred nama nose promjene, a za te promjene su nam naši mladi izuzetno važni i zato zaista činimo sve što možemo, a možemo puno, da ih prije svega zadržimo ovdje, rekao je načelnik Mandić.

U toku javnog poziva organizacijama civilnog društva, koji je bio otvoren četiri sedmice, u Općinu Centar pristiglo je 19 projektnih prijedloga. Evaluaciona komisija je nakon pregleda pristiglih zahtjeva izbodovala sve projektne prijedloge koji su ispunjavali uslove i kriterije poziva te odabrala 5 projekata koji su u skladu sa prioritetnim oblastima.

Danas su predstavnici sljedećih organizacija civilnog društva potpisali ugovore: Udruženje „Društvo pčelara Kantona Sarajevo“ - „Moja pčela“, Udruženje nastavnika i profesora informatike „Eduit“ - „Unaprijeđenje digitalnih vještina učenika devetih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja“, Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa „Živimo balet“ - „Afirmacija modernog plesa u osnovnim školama“, Udruženje muzička radionica „Note“ - „Note su život“, Udruženje građana planinarsko društvo „Skakavac“-„Clean, walk, hide & climb Skakavac“.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovala je pomoćnica za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, dopredavajuća Općinskog vijeća Sara Arslanagić i Armin Terzimehić, predsjednik Komisije za pitanja mladih.

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti