Vijesti

06.12.2021.
U protekloj sedmici 94 novozaraženih na području općine Centar
Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji je obezbijedio praćenje stanja po općinama na sedmičnom nivou, zaključno sa 48. sedmicom 2021. godine u općini Centar je zabilježeno 9774 potvrđenih slučajeva.
03.12.2021.
Organizacioni odbor odlučio
Spomenik Mirzi Delibašiću završen, otkrivanje na proljeće
Organizacioni odbor za podizanje spomenika najboljem sportisti BiH svih vremena Mirzi Delibašiću jednoglasno je odlučio da se, iako je spomenik u potpunosti završen, njegovo svečano otkrivanje održi na proljeće 2022. godine.
03.12.2021.
Ministar Hadžiahmetović i predsjedavajući Đozo posjetili zakupce i KJKP “Tržnice-Pijace”
470 zakupaca oslobođeno zakupnina
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obezbijedilo je 343.000 KM za subvencioniranje dijela obaveza samostalnim prodavcima prilikom zakupa stolova i boksova koji su u vlasništvu KJKP „Tržnice-Pijace“.
03.12.2021.
Rekonstrukcija i nadogradnja javne rasvjete na području Centra
Općina Centar je sklopila ugovor o izvođenju radova na nadogradnji i rekonstrukciji javne rasvjete. Za ovu namjenu Općina je obezbijedila 530.000 KM u svom budžetu, a ugovor je potpisan sa firmom „Step“ kao izvođačem radova.
03.12.2021.
3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, koji se u svijetu obilježava 3. decembra, ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizira podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.
02.12.2021.
80 hiljada KM za rekonstrukciju kotlovnice u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“
U okviru nastavka projekta obnove i opremanja odgojno-obrazovnih ustanova potpisan je ugovor za rekonstrukciju kotlovnice u Osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“.
02.12.2021.
Promocija stripa „Sarajevski duh“ autora Borisa Lalića
Večeras u Foto galeriji Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (Jelića 1) planirana je promocija stripa pod nazivom „Sarajevski duh“ autora Borisa Lalića.
01.12.2021.
U Ferhadiji i Titovoj ulici ugrađena pametna javna rasvjeta
U okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, u Ferhadiji (od ulice Sarači) i na dijelu ulice Maršala Tita (do raskrsnice sa Radićevom ulicom), ugrađena je pametna javna rasvjeta.
01.12.2021.
Redovno održavanje saobraćajnica u Centru
Na osnovu ugovora o izvođenju radova na redovnom održavanju i sanaciji ulica na području općine Centar sanirane su saobraćajnice, postavljani izdignuti ivičnjaci i ugrađena saobraćajna signalizacija na više lokacija.
01.12.2021.
U protekloj sedmici 168 novozaraženih na području općine Centar
Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji je obezbijedio praćenje stanja po općinama na sedmičnom nivou, zaključno sa 47. sedmicom 2021. godine u općini Centar je zabilježeno 9680 potvrđenih slučajeva.
30.11.2021.
Predsjedavajući Đozo i dopredsjedavajuća Adilagić posjetili najstarijeg stanovnika općine Centar
Nikola Grbešić, rođen u Mostaru 26. novembra 1919. godine, jedan je od najstarijih stanovnika općine Centar, a živi u sarajevskom naselju Bjelave.
30.11.2021.
450 korisnika svakog mjeseca dobije po 50 KM od Općine Centar
Općina Centar Sarajevo je u sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva i ove godine realizirala projekat „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg je svakog mjeseca izdvajala po 50 maraka mjesečno za 450 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.
30.11.2021.
Poziv članovima/icama organizacija civilnog društva za prijave za učešće u evaluacionoj komisiji u općini Centar Sarajevo
Općina Centar Sarajevo poziva zainteresovane članove/ice organizacija civilnog društva (OCD) koje imaju sjedište na području općine Centar Sarajevo, da se prijave za učešće u procesu evaluacije dostavljenih prijedloga projekata u okviru javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) na području općine Centar Sarajevo.
29.11.2021.
Povodom najavljenog okupljanja roditelja učenika OŠ „Vladislav Skarić“
Općina Centar ispunila obaveze iz svoje nadležnosti
S obzirom na najavljeno okupljanje roditelja učenika Osnovne škole „Vladislav Skarić“, a zbog, kako su istakli, sve većeg nezadovoljstva uslovima u kojima se odvijaju nastavne aktivnosti u školi, želimo da informišemo javnost o sljedećim činjenicama:
29.11.2021.
Obilježena godišnjica stradanja naših sugrađana u Ulici Hamdije Kreševljakovića
U Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka) na današnji dan prije 28 godina sedam naših sugrađana je poginulo, a četvero teže i lakše ranjeno od granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama.
26.11.2021.
Poziv za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjekata za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je poziv za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjekata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.
26.11.2021.
Javni poziv subjektima male privrede za podnošenje prijava za odobrenje finansiranja po povoljnim uslovima
Na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji koji je prošle godine potpisan između Općine Centar i Bosna Bank International d.d. Sarajevo objavljen je javni poziv subjektima male privrede za podnošenje prijava za odobrenje finansiranja po povoljnim uslovima.
26.11.2021.
Saradnja Općine Centar sa Habitat for Humanity International
Edukacija o poboljšanju energetske efikasnosti u stambenom sektoru
Općina Centar Sarajevo u saradnji sa Habitat for Humanity International, a u svrhu implementacije REELIH projekta za Općinu Centar Sarajevo organizuje edukaciju u sferi mogućnosti poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru.
25.11.2021.
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježen Dan državnosti BiH
Povodom Dana državnosti BiH, u četvrtak, 25. novembra 2021. godine, predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih i udruženja građana položili su cvijeće na spomen obilježje „Vječna vatra“, šehidskom mezarju Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, te spomen parku „Vraca“.
25.11.2021.
Načelnik Mandić čestitao Dan državnosti
Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, načelnik Općine Centar Srđan Mandić je svim građanima naše domovine uputio iskrene čestitke.