GODIŠNJICA VOJNO-POLICIJSKE AKCIJE „TREBEVIĆ 2“

Položeno cvijeće ispred mezarja ubijenih policajaca u Velikom parku

U organizaciji Udruženja pripadnika policija RBiH „Policija 1991.-1995.“ danas je obilježena 30. godišnjica od stradanja devet pripadnika Vojne policije Armije i MUP-a RBiH prilikom izvršavanja zadataka u vojno-policijskoj akciji pod nazivom „Trebević 2“.

Cjelokupna akcija, koja je izvedena na osnovu naredbe tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, pretvorila se u tragediju u kojoj su stradali Admir Hebib, Izet Karšić, Dragan Miljanović, Jasmin Čamdžija, Kemal Kojić, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić, Elvir Šovšić i Hamid Humić. Tim povodom danas su u Velikom parku delegacije položile cvijeće i učenjem Fatihe te minutom šutnje odali dužnu počast poginulim pripadnicima MUP i Armije RBiH. U ime Općine Centar cvijeće ispred mezara položili su načelnik Srđan Mandić i  Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu. 

 

Akcija izvedena 26. oktobra 1993. godine označena je kao najveća vojno-policijska akcija imala je za cilj uspostavu reda i vraćanje odmetnutih vojnih grupa u sistem. 

 

Nakon odavanja počasti poginulima u Velikom parku delegacije su također posjetile groblje Sveti Marko i gradsko groblje Bare, gdje su također sahranjeni poginuli u akciji Trebević 2. 

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti