MLADI HEROJI IZ KOMŠILUKA

Načelnik Mandić uručio zahvalnice mladim altruistima

Faris Poplata i Anur Čengić su mladi altruisti sa područja općine Centar koji brinu o svom komšiji Atifu Memiševiću koji živi u Nahorevskoj ulici 92 u potpunosti sam, a nema bližih srodnika.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ugostio je jučer mladiće Čengić i Poplatu i uručio im zahvalnice na kojima stoji: „Pokloniti pažnju i pružiti njegu starijim sugrađanima je nešto što ova lokalna zajednica želi da istakne kao pozitivan primjer koji ne smije ostati nezapažen, posebno što ste Vaše vrijeme poklonili u trenucima koji iziskuju pomoć i njegu druge osobe“.

 

–Naš komšija dedo Atif živi u našem komšiluku i nema bližih srodnika koji bi brinuli o njemu. Odlučili smo preuzeti brigu o dedi Atifu i to naše prijateljstvo traje već godinu i pol dana. Tu smo za njega kao komšije za sve što mu treba: presvlačenje, čišćenje kuće, pripremanje hrane, donošenje namirnica iz prodavnice... Kada je bio bolestan smjestili smo ga u bolnicu nakon čega nije mogao komunicirati ni hodati. Nakon izlaska iz bolnice nastavili smo brinuti o njemu. Sada su o njemu preuzeli brigu profesionalni njegovatelji iz Hilfswerk kuće podrške. Nakon tri sedmice od izlaska iz bolnice Atif je na svojim nogama i u  stabilnom stanju i na njemu su vidljivi tragovi oporavka. U ovu akciju pomoći se također uključila i Aida Murtezić Gredić, objasnili su Poplata i Čengić. 

 

Osim uručenja zahvalnica načelnik Mandić dvojici altruista uručio je i zaključke o isplati sredstava od po 100 KM za iskazan poseban doprinos i aktivnosti radi dobrobiti zajednice. 

 

–Ne mogu vam opisati koliko mi je drago da mladi ljudi pokažu takvu empatiju prema svome komšiji. Vi ste jedan svijetli primjer humanosti i nesebičnosti. U ime svih nas hvala vam na ovom nesebičnom činu i dok je vas mi se ne moramo brinuti za svoju budućnost, izjavio je načelnik Mandić.

 

Današnjem prijemu su također u ime Općine Centar prisustvovale pomoćnica načelnika Amra Hašimbegović Vučković i Mersida Veiz iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. 

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti