REALIZACIJA ZNAČAJNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA

Načelnik Mandić obišao gradilišta na području Centra

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa vijećnicom Općinskog vijeća Centar Aidom Koluder-Agić obišao je danas gradilišta na području ove centralne gradske općine za čiju je realizaciju iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar izdvojen iznos od 474.495 KM.

Tokom uspostavljene prakse da krajem svake sedmice obilazi gradilišta po Centru ovom prilikom su načelnik Mandić i vijećnica Koluder-Agić prvo obišli dva gradilišta na području Mjesne zajednice „Soukbunar“.  Građevinske firma „Sela“ radi na sanaciji kamenog stepeništa i staze u Ulici Soukbunar kod broja 34. U dosadašnjem toku radova radnici pomenute firme su okončali armirano-betonske radove na izgradnji nove konstrukcije stepeništa, te potpornih zidova, koji će biti obloženi kamenom. S obzirom na zimske uslove i strminu terena duž stepeništa po gazištima biće postavljene nove kulir ploče, koje su pokazale najbolju otpornost. U završnoj fazi radova planirana ugradnja nove rukohvatne ograde, koja će biti od velike pomoći u svakodnevnoj komunikaciji posebno starijim osoba tokom zimskih mjeseci. Projekat sanacije u cijelosti finansira Općina Centar u iznosu od 112.053 KM. Drugi projekat na Soukbunaru kojeg realizuje pomenuta građevinske firma je izgradnja nove pješačke staze sa lijeve strane saobraćajnice u Ulici Porodice Foht između brojeva 63 i 65. Ovdje je završeno betoniranje konstrukcije pješačke staze i u toku je postavljanje novih kulir ploča. Općina Centar kao finansijer projekta je za ovu namjenu izdvojila iznos od 14.330 KM. 

Načelnik Mandić i vijećnica Koluder-Agić također su obišli i gradilište na rekonstrukciji raskrsnice i dijelova ulica Patriotske lige, Slatina i Kromolj koje u cjelosti finansira Općina Centar sa iznosom od 348.112 KM. Ovdje radnici građevinske firme „Grakop“ su započeli sa postavljanjem prvog sloja asfalta na novoizgrađenoj saobraćajnici. Nakon završetka radova lokalno stanovništvo će imati rasterećeniju i sigurniju saobraćajnicu. Realizacija svih navedenih projekata je započela i finansirana sredstvima Općine Centar na osnovu na osnovu prijedloga i zahtjeva građana za poboljšanje infrastrukture unutar njihovih naselja. 

 

Rebalansom budžeta Općine Centar za ovu godinu za projekte rekonstrukcije, sanacije i izgradnje stepeništa, platoa, pristupnih i pješačkih staza i rukohvatnih zaštitnih ograda obezbijeđen je iznos od 2.360.000 KM, dok je za rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove saobraćajne infrastrukture planirano ukupno 7.372.000 KM.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti