Vijesti

18.11.2021.
Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata-obrta
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo je Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata-obrta za 2021. godinu.
18.11.2021.
Poziv članovima/icama organizacija civilnog društva za prijave za učešće u evaluacionoj komisiji u općini Centar Sarajevo
Općina Centar Sarajevo poziva zainteresovane članove/ice organizacija civilnog društva (OCD) koje imaju sjedište na području općine Centar Sarajevo, da se prijave za učešće u procesu evaluacije dostavljenih prijedloga projekata u okviru javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) na području općine Centar Sarajevo.
17.11.2021.
Rekonstrukcija cesta u mjesnoj zajednici „Hrastovi-Mrkovići“
Novi asfalt na tri kilometra saobraćajnica
Projekti sanacije saobraćajnica u ulicama Hamida Beširevića i Gornja Breka, uz izgradnju potpuno nove saobraćajnice u ulici Adnana Aslanija su završeni.
17.11.2021.
Podrška obilježavanju značajnijih događaja i ličnosti odbrambeno-oslobodilačke borbe Armije RBiH
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo ugostio je delegaciju Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH Kantona Sarajevo koju su činili predsjednik Hilmo Kovač i sekretar Muhamed Džananović.
17.11.2021.
Savjet MZ Crni Vrh – Gorica uručio zahvalnicu načelniku Općine Centar
Članovi odlazećeg saziva Savjeta mjesne zajednice Crni Vrh – Gorica, na posljednjoj sjednici uručili su zahvalnicu načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću.
17.11.2021.
U protekloj sedmici 166 novozaraženih na području općine Centar
Na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji je obezbijedio praćenje stanja po općinama na sedmičnom nivou, zaključno sa 45. sedmicom 2021. godine u općini Centar je zabilježeno 9369 potvrđenih slučajeva.
16.11.2021.
Voda iz lokalnih vodovoda Nahorevo stijene i Mrkovići nije za piće
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nakon dodatne analize vode na mikrobiološke i fizičko-hemijske parametre ustanovio je da voda sa lokalnih izvorišta Mrkovići i Nahorevo stijene nije za piće.
16.11.2021.
Okončani radovi na asfaltiranju Jukićeve ulice
Treća faza asfaltiranja Jukićeve ulice, na dijelu između ulica Nusreta Šišića Dede i Braće Begić u dužini od 180 metara, završena je.
16.11.2021.
Javni poziv za finansiranje cijele ili dijela minimalne plate
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo je javni poziv za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate u (FBiH) za mjesec juli, august i septembar 2021. godine.
16.11.2021.
Asfaltirane tri ulice u Centru
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa predstavnicima Općinskog vijeća, u srijedu 17. novembra 2021. godine u 10 sati obići će ulice Adnana Aslanija, Gornja Breka i Hamida Beširevića (Mjesna zajednica „Hrastovi-Mrkovići“).
15.11.2021.
Javna rasprava o Nacrtu odluke o komunalnom redu na području općine Centar Sarajevo
Općinsko vijeće Centar je na 10. redovnoj sjednici, održanoj 28. oktobra 2021. godine, jednoglasno usvojilo Nacrt odluke o komunalnom redu na području općine Centar Sarajevo.
15.11.2021.
OPĆINA CENTAR IZDVOJILA 30.000 KM
Započela besplatna škola plivanja za osnovce iz Centra
Na osnovu ugovora o realizaciji projekta „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo – školska 2021/2022. godina“, započela je realizacija ovog projekta na Olimpijskom bazenu na Otoci.
15.11.2021.
REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU 2 (RELOAD2) U OPĆINI CENTAR SARAJEVO
Poziv za predstavnike organizacija civilnog društva za učešće u projektu ReLoad2
U okviru Javnog poziva za organizacije civilnog društva/nevladine organizacije za predaju prijedloga projekata koji se organizuje u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD2) u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, u ponedeljak 8. novembra 2021. godine održan je prvi mentorski sastanak za zainteresovane predstavnike organizacija civilnog društva (OCD).
15.11.2021.
Voda iz lokalnih vodovoda općine Centar se može koristiti za piće
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, nakon utvrđivanja da voda sa lokalnih vodovoda općine Centar nije za piće, izdao je niz korektivno-preventivnih mjera.
15.11.2021.
Zatvoren javni poziv za nagrađivanje uspješnih mladih pojedinaca sa područja općine Centar
Općina Centar je putem nadležne Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti objavila Javni poziv za nagrađivanje uspješnih mladih pojedinaca sa područja općine Centar.
12.11.2021.
Općina Centar pomaže sanaciju šteta od poplava na Ilidži
Načelnik Srđan Mandić zajedno sa sekretarom Općine Adelinom Džanković posjetio je Općinu Ilidža gdje ih je ugostio prvi čovjek ove lokalne zajednice Nermin Muzur.
12.11.2021.
U okviru projekta „EU4Business“
Zasađena stabla u gradskom parku Betanija
Zajedno sa poduzetnicima koji su dobili podršku kroz projekat „EU4Business“, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero i Lejla Tanović, koordinatorica u Međunarodnoj organizaciji rada zasadili su u gradskom parku Betanija stabla drveća.
12.11.2021.
U Centru za zdravo starenje obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se u svijetu obilježava 14. novembra, danas je Udruženje za promociju i unapređenje zdravlja “Generacija” organizovalo obilježavanje ovog datuma za svoje članove treće životne dobi u Centru za zdravo starenje i unapređenje zdravlja “Generacija” Općina Centar (Maršala Tita 12).
12.11.2021.
Delegacija Općinskog vijeća Centar položila cvijeće i odala počast prof.dr. Huseinu Kulenoviću
Danas se navršava 18. godina od smrti prof. dr. Huseina Kulenovića, dugogodišnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar.
11.11.2021.
EU4BUSINESS PODRŽAO 30 MLADIH PODUZETNIKA U KANTONU SARAJEVO
U okviru projekta „EU4Business“ planirana sadnja stabala u gradskom parku Betanija
Mladi poduzetnici koji su dobili podršku kroz „EU4Business“ projekat, predstavnici Evropske unije u BiH, Međunarodne organizacije rada (ILO) i Općine Centar, će u petak 12. novembra 2021. godine u gradskom parku Betanija, započeti sa sadnjom voća kao simboličan čin poduzetničkog doprinosa široj društvenoj zajednici u oporavku privrede od pandemije kao i poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu.