Vijesti

02.09.2022.
OBILJEŽENA TUŽNA GODIŠNJICA
Sjećanje na tragično stradalu djecu u Čekaluši
U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. danas je obilježena 30. godišnjica od pogibije nevino stradalih civila odnosno djece u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata.
02.09.2022.
GRANT ZA NAGRAĐIVANJE USPJEŠNIH MLADIH POJEDINACA
Zatvoren javni poziv za dodjelu sredstava
Zatvoren javni poziv za dodjelu sredstava iz granta za nagrađivanje uspješnih mladih pojedinaca koji je Općina Centar objavila putem nadležne Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.
02.09.2022.
OD 1. SEPTEMBRA DO 31. OKTOBRA
Počela obnova ostvarenog prava na dodatak za djecu
U skladu sa kantonalnim Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar poziva sve korisnike prava na dodatak na djecu da u periodu od 1. septembra do 31. oktobra 2022. godine putem protokola pomenutoj općinskoj službi dostave dokaze o ispunjavanju uvjeta za obnovu navedenog prava.
01.09.2022.
OSNOVNA ŠKOLA „NAFIJA SARAJLIĆ“
Osiguran prevoz za učenike
U četvrtak, 1. septembra, prvog dana školske 2022./2023. godine u ranim jutarnjim satima učenici Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ do školskih klupa odvezli su se minibusima Centrotransa.
01.09.2022.
IZDVOJENO 110.000 MARAKA
Sa početkom nove školske godine obradovani prvačići sa Centra
Danas je u 12 osnovnih škola, te u Javnoj ustanovi „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“ počeo prvi dan škole gdje je posebno bilo razdragano u učionicama sa prvačićima.
01.09.2022.
DANAS OBJAVLJEN JAVNI POZIV
Učenicima od 2. do 4. razreda biće refundirani troškovi kupovine udžbenika
Općina Centar Sarajevo putem Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport raspisala je danas javni poziv za podnošenja zahtjeva za refundaciju troškova nabavke udžbenika učenicima II, III i IV razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo.
01.09.2022.
U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 120 HILJADA KM
Danas isplata jednokratnih novčanih pomoći za 27 porodilja iz Centra
U okviru projekta pomoći porodiljama iz Centra nadležne općinske službe su okončale proceduru za mjesec august uplatom finansijskih sredstava za 27 porodilja.
31.08.2022.
OLAKŠATI PRISTUP PORODIČNOJ AMBULANTI „KOŠEVO II“
Započeli radovi na sanaciji prilaznog puta
U toku je realizacija još jednog projekta na području općine Centar u okviru investiciono-tehničkog održavanja komunalne infrastrukture.
31.08.2022.
POKRENUTE NOVE PROCEDURE JAVNIH NABAVKI
Adaptacija šalter sale Općine Centar i uspostavljanje novog red sistema
Danas je Odsjek za javne nabavke Općine Centar u ime općinskih službi pokrenuo još dvije nove procedure javnih nabavki.
31.08.2022.
Privremena izmjena termina ovjere dokumenata u MZ „Pionirska dolina“
Obavještavamo građane da će se ovjera dokumenata u prostorijama Mjesne zajednice „Pionirska dolina“ (Nahorevska 103) do 9. septembra 2022. godine obavljati srijedom u periodu od 12 do 16 sati.
30.08.2022.
NOVOSTI U ŠEST OSNOVNIH ŠKOLA
Osnove iz programiranja, elektronike i robotike
U Osnovnoj školi "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" danas je održana edukacija nastavnika informatike i tehničke kulture iz šest osnovnih škola sa područja općine Centar iz oblasti robotike.
30.08.2022.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČENIKA U SAOBRAĆAJU
Započeo projekat postavljanja saobraćajne signalizacije kod škole „Isak Samokovlija“
Radnici firme Sacom d.o.o. započeli su danas radove na postavljanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, te svjetlosne vertikalne signalizacije (solarnih treptača) za upozoravanje vozača na spoju ulica Fra Anđela Zvizdovića i Kranjčevićeva budući da se objekat Osnovne škole „Isak Samokovlija“ nalazi na samoj raskrsnici navedenih ulica.
29.08.2022.
ULICA LUDVIGA KUBE
Započeli pripremni radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže
Danas su započeli pripremni radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u Ulici Ludviga Kube. Za zemljane radove je angažovana građevinska firma „Sela“ dok će montažu mreže na okolne stambene objekte te nadzor projekta raditi Kantonalno javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.
29.08.2022.
Napreduju radovi na sanaciji Ulice Franje Račkog
Sredinom mjeseca radnici građevinske firme „Bucomerc“ su započeli sa radovima na sanaciji Ulice Franje Račkog, ukupne dužine 220 metara.
28.08.2022.
SJEĆANJE NA NEVINO STRADALE SUGRAĐANE
Obilježena godišnjica pogibije 43 sugrađana na Markalama
U sarajevskoj ulici Mula-Mustafe Bašeskije do broja 64 danas je obilježena 27. godišnjica masakra na Markalama, u kojem su od granate ispaljene sa agresorskih položaja ubijene 43 osobe, dok ih je lakše i teže ranjeno 84.
26.08.2022.
NOVA MJESNA ZAJEDNICA UKLJUČENA U PROJEKAT
Ovjera dokumenata i u MZ Bardakčije
U okviru pilot projekta ovjere dokumenata u prostorijama mjesnih zajednica od ove sedmice građanima je omogućena ova usluga i u prostorijama Mjesne zajednice „Bardakčije“ (Ulica Zaima Šarca 14d).
26.08.2022.
OD 1. SEPTEMBRA DO 31. OKTOBRA
Obnova ostvarenog prava na dodatak za djecu
U skladu sa kantonalnim Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar poziva sve korisnike prava na dodatak na djecu da u periodu od 1. septembra do 31. oktobra 2022. godine putem protokola nadležnoj pomenutoj općinskoj službi dostave dokaze o ispunjavanju uvjeta za obnovu navedenog prava.
25.08.2022.
SARADNJA CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE CENTAR I KJKP PARK
Uklonjena opasnost od obrušavanja stabla
Veliko nevrijeme koje je zahvatilo područje općine Centar tokom posljednjih nekoliko dana je, između ostalog, uzrokovalo pucanje visokog stabla u Pruščakovoj ulici broj 21 (Šahovski klub Bosna).
25.08.2022.
USVOJEN NOVI ZAKON O DOPUNSKIM PRAVIMA BORACA-BRANITELJA
Dodatna prava za boračku populaciju i članove njihovih porodica
Na snagu je stupio Zakon o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine koji je usvojila Skupština Kantona Sarajevo krajem jula ove godine.
25.08.2022.
U MJESNOJ ZAJEDNICI „NAHOREVO“
Mađioničarska predstava za najmlađe
Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo je u saradnji sa općinskom Službom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar i Službom za lokalni ekonomski razvoj i lokalnu samoupravu pripremila predstavu za djecu u Mjesnoj zajednici „Nahorevo“, koja je smještena u prostorijama nekadašnje Poljoprivredne zadruge Centar.