Načelnik Mandić ugostio glumce iz predstave „UP and DOWN“

Danas je u prostorijama Općine Centar, načelnik Srđan Mandić, zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport, Lejlom Dizdarević ugostio glumce iz predstave „UP and DOWN“.

Prijemu su pored mladih glumaca, prisustvovali i direktorica „SARTR-a“  Maja Burazerović, predsjednica Udruženja „Život sa Down sindromom FBiH“ Sevdija Kujović, kao i bosanskohercegovačka glumica, koja je ujedno i umjetnička saradnica za inkluziju u pomenutoj predstavi, Alena Džebo.

Načelnik Mandić je istakao da Općina Centar podržava i čini značajne iskorake kada je u pitanju inkluzija, te da će u narednom periodu to i nastaviti.

UP and DOWN je dokumentarna predstava nastala kao rezultat višemjesečnog rada s mladim izvođačicama i izvođačima s Down sindromom. Ovo je predstava u kojoj mladi ljudi sa Down sindromom govore o onome što njih tišti, što njima smeta i iz njihovih rečenica mogu se uočiti barijere na koje oni nailaze. Kroz ovu predstavu oni pokazuju da su vrlo svjesni svog položaja, a njihovi strahovi i želje koje otvoreno iskazuju trebaju da budu putokaz kako da mi kao društvo odgovorimo na njihove potrebe i zahtjeve. 

U predstavi koju je režirao glumac Ermin Bravo igraju: Ahmed Mašetić, Anes Kujović, Edna Šunjić, Ema Agić, Harun Tanović i Selma Hodžić.

Da podsjetimo, Općina Centar je iz budžeta za 2024. godinu izdvojila 5.000 maraka za Sarajevski ratni teatar kojim se omogućava besplatno gledanje predstava za građane sa Centra. SARTR će u svoj repertoar predstava uvrstiti i predstavu „UP and DOWN“, te će do kraja godine učenicima devetih razreda osnovnih škola biti omogućene besplatne karte za pomenutu predstavu, a naredne godine i za učenike srednjih škola sa područja ove lokalne zajednice.