„HILFSWERK KUĆA PODRŠKE“

Načelnik Mandić posjetio Humanitarnu organizaciji Hilfswerk International

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić posjetio je zajedno sa pomoćnicom Amrom Hašimbegović Vučković prostorije Hilfswerk International te razgovarao sa direktoricom Hilfswerk International za Zapadni Balkan Lejlom Hadžimešić o rezultatima projekta kojeg finansira Općina Centar.

Humanitarna organizacija Hilfswerk International već nekoliko godina realizuje projekat „Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“ kojoj se kao prva jedinica lokalne samouprave priključila Općina Centar Sarajevo.

Za sufinansiranje pružanja usluga kućne njege licima u stanju socijalne potrebe iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 50.000 KM. 

 -Iz godine u godinu broj korisnika projekta se povećava što nas obavezuje da u budućnosti planiramo dodatna sredstva. Radujemo se nastavku saradnje i proširenju seta usluga, kako bi ova korisna i neophodna usluga došla do stanovnika opštine Centar koji su u potrebi i kojima je potrebna personalna asistencija i neki vid pomoći, rekao je načelnik Mandić.

-Dobre prakse po modelu iz Austrije uspjeli smo prenijeti i u Bosnu i Hercegovinu. Općina Centar je bila prva koja je prepoznala potrebu za dodatnom brigom osoba u potrebi. Današnjim razgovorom došli smo i do stepenice više, gdje ćemo opet zajedničkim snagama pomoći i ostalim kategorijama stanovništa koji su bolesni i u potrebi, kazala je između ostalog direktorica Hilfswerk International za Zapadni Balkan Lejla Hadžimešić.  

Hilfswerk International, humanitarna organizacija koja već preko 25 godina aktivno djeluje u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta „Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“ pokrenula je rad Ustanove socijalne zaštite „Hilfswerk Kuća podrške“ kao prve ovakvog karaktera u ovom dijelu Evrope.

Klijenti „Hilfswerk Kuće podrške“ su osobe u potrebi koje mogu ostvariti njegu na lični zahtjev ili zahtjev staratelja, kao i na prijedlog nadležnih institucija. Njegovatelji „Hilfswerk Kuće podrške“ su obučeni za pružanje najrazličitijih usluga iz domena i širokog opsega osnovne medicinske asistencije i njege, usluga lične higijene, higijene životnog prostora, društvene pomoći i podrške, kao i olakšavanje svakodnevnih obaveza kroz potrebne aktivnosti kupovine namirnica, plaćanja režijskih troškova, odlazaka kod ljekara, nabavke lijekova...

Sastanku su takođe prisustvovale i Azema Avdušinović, menadžerica projekta Hilfswerk International, direktorica Ustanove socijalne zaštite „Hilfswerk Kuća podrške“ Lejla Brulić i Belma Omerović Koordinatorica za njegu.

13.09.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Otvorena izložba „Aldermal Renaissance“ Harisa Handžića
12.09.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 368.585 KM
Započelo asfaltiranje saobraćajnice prema Nahorevskim brdima
Više vijesti