(FOTO) Islamskoj zajednici u BiH dodijeljeno 62.500 KM

Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za obnovu, sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju vjerskih objekata, te realizaciju programskih aktivnosti i obilježavanje praznika. Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 62.500 maraka iz budžeta Općine Centar za Islamsku zajednicu u BiH.
(FOTO) Islamskoj zajednici u BiH dodijeljeno 62.500 KM

Od pomenutog iznosa, 50.000 maraka dodijeljeno je Medžlisu islamske zajednice u Sarajevu. Sredstva su namijenjena za sanacione radove na džamijama Stara Breka, Čobanija, Gornja Saračeva i Soukbunar, zatim za izradu projektne dokumentacije za izgradnju džamije na Kromolju, te za programske aktivnosti kao što su predavanja i organizaciju manifestacija povodom vjerskih praznika.

 

Preostali iznos od 12.500 KM dodijeljen je Nakšibendijskoj tekiji Mejtaš za adaptaciju munare, džamijske kapije i ograde, uređenje harema, te za obilježavanje ramazanskih i bajramskih aktivnosti.

 

Tim povodom, predstavnk Islamske zajednice potpisao je sa načelnikom Općine Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem protokole o realizaciji navedenih finansijskih sredstava.

 

Ajnadžić je kazao da Općina Centar čini sve što je u njenoj moći da pomogne vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

 

-Različitost vjerskih sadržaja u BiH je sigurno komparativna prednost, a ova lokalna zajednica ima opredijeljenost da sarađuje sa svim vjerskim strukturama. Želim da radimo otvoreno, konkretno i da svi zajedno gradimo multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini civilizacijske i evropske vrijednosti, istakao je Ajnadžić.

 

Uz riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Ajnadžiću sekretar Medžlisa islamske zajednice Esad Karahmet je kazao da ovo nije prvi put da Općina Centar izdvaja sredstva Medžlisu.

 

-Imamo izuzetno dobru saradnju sa Općinom Centar, a to traje godinama. Ova sredstva su nam izuzetno značajna i drago nam je što Općina prepoznaje da je dobro i kvalitetno ono što mi radimo. U ovoj, a i u narednim godinama, planiramo posvetiti više pažnje starim objektima, revitalizirati ih i produžiti im vijek trajanja, naglasio je Karahmet. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti