Obilježena 26. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Ceremonija obilježavanja 26. godišnjice Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo održana je danas na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović, na mjestu gdje je 18. maja 1992. godine prvi put postrojena ova jedinica.

U prisustvu saboraca, predstavnika institucija svih nivoa vlasti u BiH i građana Sarajeva, herojskog puta ove proslavljene formacije i civilizacijskih vrijednosti za čije su se očuvanje nesebično žrtvovali njeni pripadnici, prisjetili su se bivši ministar unutarnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, tadašnji načelnik Policijske stanice Stari Grad Enes Bezdrob i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

 

Istaknuli su da je ovo prilika za evociranje sjećanja na one koji su najviše zadužili sve građane BiH, na hrabre branitelje BiH i njenog glavnog grada, koji su prije četvrt stoljeća odlučno stali na stranu istine i pravde, braneći temeljne civilizacijske vrijednosti i slobodu za sve građane BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, ili neku drugu pripadnost.

 

Na tom mjestu, ratne 1992. godine, postrojilo se oko 800 mladih policajaca i tada položilo zakletvu da će svojim životima braniti Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo. Život je u toku rata izgubilo 44 pripadnika ove brigade, dok su mnogi teže ili lakše ranjeni.

 

U okviru obilježavanja ove manifestacije, u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića današnjem polaganju cvijeća na spomen obilježju na Trgu oslobođenja „Alija Izetbegović” su prisustvovali njegovi savjetnici Mustafa Resić i Bećir Sirovina i Muamer Đendušić iz Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti