Održan sastanak tima za izradu strategije Općine Centar iz oblasti sporta

U prostorijama Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Ulici Patriotske lige 41 održan je radni sastanak Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu strategije Općine Centar iz oblasti sporta za period 2019-2022. godine.

Sastanak sa članovima Koordinacionog tijela i radnim grupama za izradu strategije vodila je pomoćnica općinskog načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić, koja je istakla da Općina Centar izradom i donošenjem ove strategije iskazuje dugoročno opredjeljenje za rješavanje problema u oblasti sporta na području ove lokalne zajednice.

 

-Radionica je bila mnogo konkretnija u odnosu na proteklu. Diskusija je bila usmjerena na konkretne probleme, analizu stanja u oblasti sporta na području ove lokalne zajednice, te viziju za razvoj ove oblasti u periodu od 2019 do 2022. godine. Iz vizije smo izvukli određen broj projekata, te strateške i operativne ciljeve. U narednom periodu planiramo provesti anketu za korisnike usluga i projektni prijedlog za građane putem kojeg će oni moći dostaviti svoje prijedloge iz oblasti sporta, istakla je Fazlić.

 

Naime, jedan od zaključaka 5. tematske sjednice Općinskog vijeća Centar posvećene stanju sporta i sportskih objekata na području središnje sarajevske općine, bio je da se pristupi izradi i usvajanju općinske strategije djelovanja iz oblasti sporta kako bi se unaprijedilo stanje u toj oblasti. Ovaj dokument će pratiti usvojenu Strategiju razvoja Općine Centar za period do 2022. godine.

 

Shodno pomenutom zaključku tematske sjednice, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je u skladu sa svojim ovlaštenjima donio rješenje o imenovanju Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu Strategije iz oblasti sporta Općine Centar za period 2019-2022. godine. Njihov zadatak je da izvrše analizu trenutnog stanja, definisanje problema i utvrđivanje prioriteta te planiranje aktivnosti za rješavanje problema u oblasti sporta na području ove lokalne zajednice. Radne grupe su formirane za sljedeće oblasti: propisi iz oblasti sporta; analiza stanja sportske infrastrukture; analiza uslova rada i razvoja sportskih organizacija; inkluzija u sportu; analiza učešća građana u sportskim aktivnostima; zdravlje sportista; unapređenje rada u sportu; učešće žena u sportu; mediji i sport; swot analiza strateških i prioritetnih ciljeva te akcionog plana.

 

S tim u vezi će na web stranici Općine Centar biti uspostavljen poseban link gdje će svi zainteresirani građani imati mogućnost da kandidiraju projekte iz oblasti sporta, daju mišljenje i sugestije kako bi se usvojio i realizirao što kvalitetniji strateški dokument za oblast sporta na području ove lokalne zajednice.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti