Općina Centar donirala 5.000 maraka Zavodu za bolesti ovisnosti

U prostorijama Općine Centar, u četvrtak, 26. jula 2018. godine potpisan je protokol o realizaciji granta za potrebe Javne ustanove „Zavod za bolesti ovisnosti“ Kantona Sarajevo u iznosu od 5.000 KM koji je iz budžeta ove lokalne zajednice izdvojen navedenoj ustanovi na ime sufinansiranja nabavke neophodne opreme za rad.

Protokol je u ime Općine Centar potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Zavoda za bolesti ovisnosti to je učinila direktorica Nermana Mehić-Basara.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je Općina Centar spremna pomoći u okviru svojih raspoloživih mogućnosti, i to naročito kada je u pitanju prevencija bolesti ovisnosti.

 

-Ovo je ustanova koja djeluje na teritoriji općine Centar i mi smo direktno zainteresirani za zajedničko djelovanje i u potpunosti dajemo podršku korisnoj društvenoj funkciji koju vi obavljate. Stojimo vam na raspolaganju da zajednički riješimo probleme sa kojima se suočavate. Općina Centar je spremna zajednički sa vašom ustanovom intenzivno raditi na jačanju programa prevencije bolesti ovisnosti, jer ovisnosti u našem društvu postaju sve veći problem, a mladi su najugroženija skupina. U skladu sa našim mogućnostima u budžetu ćemo definisati posebnu stavku za realizaciju tog programa, a smatram da bi bilo korisno organizirati i tematsku sjednicu Općinskog vijeća o bolestima ovisnosti i njihovoj prevenciji, istakao je Ajnadžić.

 

Direktorica Mehić-Basara se zahvalila Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na značajnoj donaciji, kao i na sveukupnoj dosadašnjoj podršci ove lokalne zajednice.

 

-Mi se bavimo specifičnom djelatnošću, tretmanom ovisnika o alkoholu i psihoaktivnim supstancama. Taj tretman je kompleksan i sveobuhvatan, a zahtijeva jedan dugotrajan rehabilitacijski program. Ova donacija koju smo dobili je izuzetno značajna, a u kontekstu dugotrajne podrške ovisnicima da održe apstinenciju kroz različite okupacione oblike rada, kroz radne aktivnosti. Nama mnogo znači ovaj vid podrške, jer nažalost, imamo puno pacijenata, oko 420 na dnevnom programu. Okupacioni oblici rada su suština procesa rehabilitacije, resocijalizacije, a sa ciljem reintegracije u društvenu zajednicu nakon završetka programa. Smatram da treba aktualizirati program prevencije jer prevencija je dugoročno najisplativije i najučinkovitije rješenje, a radujem ste da ste spremni zajedno sa nama raditi na realizaciji tog programa, kazala je Mehić-Besara.

 

Zavod za bolesti ovisnosti je javna zdravstvena ustanova za prevenciju, liječenje i rehabilitaciju ovisnika o alkoholu i psihoaktivnim supstancama. Osnovana je kao samostalna zdravstvena institucija 1977. godine. U sklopu Zavoda funkcionišu Odjeljenje za liječenje alkoholizma, Odjeljenje za narkomaniju i Odjeljenje za psihosocijalnu rehabilitaciju ovisnika u zajednici.

 

Potpisivanju protokola su prisustvovali i savjetnik načelnika Osmo Babić i pomoćnica načelnika Općine Centar za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti