Održana 27. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 19. jula 2018. godine održana je 27. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Izmjene i dopune regulacionih prostornih planova

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, kao ovlašteni predlagač, povukao sa dnevnog reda ove sjednice Prijedlog odluke o Izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar ''Marijin Dvor'' – II faza, podzemna garaža u ulici Bulevar Franca Lehara, sa pripadajućom odlukom o provođenju. Obrazlažući ovakvu svoju odluku načelnik je kazao da, nakon neposrednog razgovora kojeg je vodio sa građanima mjesnog područja Marijin Dvor na ovu temu, iskazuje puno razumijevanje za opravdane primjedbe koje su građani iznijeli u smislu da ne žele izgradnju podzemne garaže odnosno da žele da se sačuva sadašnja zelena površina sa drvećem.

-Pošto je riječ o planskom dokumentu kojeg je još 2007. godine usvojilo Gradsko vijeće, obavezan sam kao odgovoran nosilac priprema predložiti već na narednoj sjednici Općinskog vijeća stavljanje van snage tog dokumenta, što podrazumijeva da u ovom planu više neće biti podzemne garaže, a da će biti zadržana sva zelena površina sa postojećim drvećem i dječijim mobilijarom i drugim parkovskim sadržajima, tako da će cijeli sadašnji kompleks potpuno biti u funkciji očuvanja okoliša, što je naše globalno opredjeljenje. Pokrenut ćemo proceduru da idemo u rješavanje problema saobraćaja u mirovanju na tom području, uz intenzivan dijalog sa strukom, građanima i svim drugim subjektima koji učestvuju u ovim aktivnostima, rekao je načelnik.

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća usvojene su Izmjene i dopune Regulacionog plana ''Bjelave-Čekaluša'', sa pripadajućom odlukom o provođenju, i to za Bolničku ulicu (k.č. 93/3 K.O. Sarajevo IV) radi stvaranja planskog preduvjeta za povećanje planirane spratnosti stambeno-poslovnog objekta, kao i ulicu Bjelave za vlasničke parcele (k.č. 366, 367 i 368 K.O. Sarajevo IV) gdje je planirana zamjena građevinskog fonda odnosno izgradnja individualnog stambenog objekta. Usvojene su Izmjene i dopune Regulacionog plana ''Podgaj-Tekija'' na građevinskim parcelama B1 i B3 radi dislociranja transformatorske stanice i povećanje planiranih gabarita objekta.

Donesena je Odluka o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Stambena zona Šip'' u zoni individualnog stanovanja u Ulici Dejzina Bikića (na vlasničkoj parceli k. č. 701 K.O. Sarajevo VI) u cilju stvaranja planskog preduvjeta za izgradnju individualnog stambenog objekta. Vijeće je usvojilo i Izmjene i dopune Regulacionog plana Poslovna zona ''Šip'', na parceli K-58 radi stvaranja urbanističkih i planskih preduvjeta za izgradnju ''EU trening centra'' – centra za razvoj i implementaciju europskih projekata.

Donesena je i Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar ''Marijin Dvor'' – II faza, lokalitet Bulevar Franca Lehara (parcela A3 i A4) gdje je planirano proširenje uz postojeći objekat hotela Holiday i izgradnja poslovnog objekta.

Usvojena je i Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Jagomir II'', za objekte kolektivnog stanovanja na građevinskim parcelama 3, 10 i 11 i legalizaciju izvedenih radova na izgradnji saobraćajnice.

Usvojena je odluka o Izmjenama i dopunama RP ''Bjelave Mejtaš'', za lokalitet Katolički školski centar ''Sveti Josip'' u ulici Mehmed-paše Sokolovića. Na zahtjev KŠC, izmjenama i dopunama RP stvoreni su planski preduvjet za izgradnju podzemne garaže, dogradnju aneksa školskog prostora uz postojeću zgradu KŠC te uređenje školskog dvorišta sa multifunkcionalnim igralištem sa tribinama.

Donesena je Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Podgaj-Tekija'' (Mala scena Narodnog pozorišta, sa smještajnim kapacitetima), u cilju stvaranja planskih preduvjeta za izgradnju zamjenskog objekta Mala scena Narodnog pozorišta sa smještajnim kapacitetima na mjestu postojećeg objekta radionice Narodnog pozorišta u ulici Terezija 52.

 

Zakup poslovnih prostorija

Općinsko vijeće je donijelo odluke o dodjeli u dvogodišnji zakup poslovnih prostorija Općine Centar, a po osnovu javnog oglasa, na adresama: Ćemaluša 2 (površine 124 m2 po cijeni od 26,90 KM/m2 mjesečno); Ćemaluša 3 (površine 271 m2 po cijeni od 25 KM/m2 za prodajni, 17,80 KM/m2 za kancelarijski i 13,50 KM/m2 za magacinski prostor); Dolina 1 (površine 99 m2 sa mjesečnim iznosom zakupnine 35 KM/m2); Jukićeva 120 (površine 47 m2 po cijeni 7 KM/m2 za uslužno-prodajni i 4 KM/m2 za magacinski prostor); Maršala Tita 4 (površine 54 m2 po cijeni 71 KM/m2); Nikole Kašikovića 9 (18 m2 po cijeni od 15 KM/m2), Nikole Kašikovića 9 (površine 45 m2 sa iznosom zakupnine 12,50 KM/m2); Pruščakova 2 - ulaz iz ulice Maršala Tita 17 (površine 40 m2 sa iznosom zakupnine od 121 KM/m2 za prodajni i 25 KM/m2 za magacinski prostor)) i Vrazova 5 (površine 30 m2 po cijeni od 15 KM/m2).

 

Izmjene pravilnika o stipendiranju učenika i studenata

Općinsko vijeće je usvojilo predložene izmjene Pravilnika o dodjeljivanju stipendije ''Prof. dr. Husein Kulenović'' nadarenim učenicima i studentima. Ovim izmjenama umanjeni su pojedini kriteriji za dodjelu stipendija. Jedan od uslova je bio da učenici i studenti imaju prebivalište na području općine Centar najmanje tri godine, a sada je to smanjeno na jednu godinu. Također je za srednjoškolce traženi prosjek ocjena od 4,7 smanjen na 4,5.

Usvojen je i novi Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata, a koji se odnosi na one stipendiste koji žive u otežanim socijalnim uvjetima. Tako se za srednjoškolce traži najniža prosječna ocjena 3,5 a za studente 7, a uz bodovanje po osnovu rezultata u učenju daju se dodatni bodovi po osnovu niskog porodičnog standarda i otežanih uvjeta života, kao što su invaliditet, djeca bez jednog ili oba roditelja, djeca poginulih pripadnika Oružanih snaga RBiH, djeca ratnih vojnih invalida itd.

 

Izbor članova komisija Općinskog vijeća

Na ovoj sjednici su izabrani pojedini novi članovi komisija Vijeća. Tako je dužnosti člana i zamjenika predsjednika Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja razriješen Miro Lazović i na mjesto člana Komisije izabran je Benjamin Isović. Članstva u Komisiji za odnose sa vjerskim zajednicama razriješena je Saliha Beha i umjesto nje izabrana Ankica Ivišić. Nada Lačević razriješena je članstva u Komisiji za statusna pitanja građana treće životne dobi i na tu dužnost je izabrana Saliha Beha. Fikret Grabovica izabran je za člana Komisije za saradnju sa nevladinim organizacijama umjesto Nevenka Čengića koji je razriješen te dužnosti. Članstva u Komisiji za pitanja mladih razriješena je Indira Zuko i na tu dužnost je izabran Mirza Krajina.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti