Općina Centar podržala „Kamp bez interneta“

Kantonalna javna ustanova „Porodično savjetovalište“ Sarajevo uz finansijsku podršku Općine Centar organizirala je kamp za mlade pod nazivom „Kamp bez interneta“ u planinarskom domu „Čavle“ na Igmanu.

Za vrijeme trajanja kampa mladi su imali priliku da kroz interaktivne radionice unaprijede svoje komunikacijske vještine i vještine rješavanja konflikta, razvijaju timski duh, zajedništvo i saradnju, povećaju vlastito samopoštovanje, upoznaju se sa rizičnim faktorima koji vode u ovisnost o internetu, ali i druga ovisnička ponašanja, te se upoznaju o mogućnostima aktivnog provođenja slobodnog vremena.

 

U Kampu je učestvovao 21 učenik iz jedanaest srednjih škola Kantona Sarajevo starosne dobi od 16 do 18 godina.

 

Glavni kriterij za prijavu je bio da to budu mladi koji više koriste internet, a odabrani su učenici koji su bili motivirani za učešće na kampu.

 

Voditelj kampa Tarik Smailbegović je kazao da je intencija da mladi razvijaju socijalne vještine koje gube zbog vremena koje provode pored interneta.

 

-Vidjeli smo da mladi previše vremena provode na internetu a pritom gube socijalne vještine, snalaženje u društvu, timske igre, socijalizaciju u društvu, disciplinu, radne navike. Stoga smo napravili maštovit koncept kampa, da ono što mladi rade na internetu to urade i u prirodi, vježbom u radionicama, interaktivnim igrama, simulacijom situacija iz svakodnevnog života, čime jačaju vještine, znanja i kompetencije, kazao je Smailbegović.

 

U ime Općine Centar koja je finansijski podržala ovu aktivnost, kamp je posjetio savjetnik načelnika Osmo Babić.

 

Na kraju su mladima dodijeljeni i certifikati.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti