Završeni radovi na proširenju i uređenju dijela saobraćajnice u Ulici Abdurahmana Muharemije

Radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su tokom proteklog perioda okončali radove na uređenju i proširenju dijela saobraćajnice u Ulici Abdurahmana Muharemije na Betaniji (Mjesna zajednica „Betanija-Šip“).

Projekat je u cjelosti finansirala Općina Centar u iznosu od75.560 KM.

 

Tokom realizacije ovog projekta radnici pomenute građevinske firme su uklonili oštećene zidove koji su razdvajali ovu saobraćajnicu i Gradsko groblje Bare, umjesto kojih su izgrađeni novi armirano-betonski zidovi ukupne dužine 195 metara. Za adekvatnu odvodnju površinskih voda ugrađene su dodatne poprečne slivne rešetke. Tokom radova, zbog opasnosti od urušavanja mezara na groblju Bare, uklanjanje starih i izgradnja novih armirano-betonskih zidova je rađeno dio po dio. Ovom prilikom je na mjestima, gdje su postojale tehničke mogućnosti, proširena saobraćajnica.

 

Također je postavljena nova zaštitna ograda duž novoizgrađenih armirano-betonskih zidova, ukupne dužine 195 metara, te kapija na ulazu u groblje.

 

Za realizaciju ovog projekta nadležna Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar je morala pribaviti potrebnu saglasnost od Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Pokop“ koje upravlja gradskim grobljem Bare.

 

Glavni projekat proširenja ove saobraćajnice je uradila firma „Design&QC“ dok je za nadzor zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti