Podrška studentima sa invaliditetom za obrazovanje i zapošljavanje

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić posjetio je u petak, 26. jula 2019. godine prostorije Ureda za podršku studentima smještenog u Kampusu Univerziteta u Sarajevu u zgradi Centra za interdisciplinarne studije, gdje ga je ugostio rektor Univerziteta prof. dr. Rifat Škrijelj.

Povod posjete bio je uručenje zaključka kojim se iz budžeta Općine Centar za 2019. godinu, u okviru planiranih sredstava za poboljšanje materijalnih uvjeta rada i opremljenosti obrazovnih ustanova, dodjeljuje  6.300 KM Univerzitetu u Sarajevu, Uredu za podršku studentima za projekt čiji je cilj podrška studiranju i zapošljavanju studenata sa invaliditetom. U okviru projekta predviđeno je uklanjanje arhitektonskih barijera za nesmetano kretanje i nabavka asistivne tehnologije koja omogućava pristupačnost nastavnih sadržaja studentima sa invaliditetom. S tim u vezi, odobrena sredstva su namijenjena za ugradnju rampe na ulazu u zgradu Pravnog fakulteta te opreme za studente sa oštećenjem vida.

 

Rektor Univerziteta prof. dr. Rifat Škrijelj se zahvalio načelniku Ajnadžiću na donaciji koju je Općina Centar izdvojila za studente kojima je pomoć potrebna.

 

-Važno je da ova kategorija studenta ima jednak pristup obrazovanju kao i svi drugi. Univerzitet u Sarajevu je jedan od prvih u regiji koji je prepoznao tu kategoriju studenata i poduzeo korake da idemo u susret njima jer je to naša akademska i pedagoška obaveza. Po prvi put, u protekle dvije godine, Univerzitet u Sarajevu ima funkcionalan Ured za podršku studentima sa invaliditetom a to je rezultat jednog inicijalnog međunarodnog projekta koji je vodila prof. dr. Lejla Kafedžić, a koji je uspješno završen, kazao je Škrijelj.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina na čijem je čelu želi biti podrška radu Univerziteta, te dodao da će ova lokalna zajednica u skladu sa finansijskim mogućnostima i u budućnosti pomagati. Na sastanku je dogovorena daljnja saradnja Univerziteta u Sarajevu i Općine Centar.

 

Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu je otvoren 2. oktobra 2018. godine.

 

Ovoj posjeti Uredu za podršku studentima prisustvovala je i pomoćnica općinskog načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti