Održana 41. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 41. redovnu sjednicu u četvrtak, 25. jula 2019. godine. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Usvojene izmjene i dopune RP za lokalitet Hastahana

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je većinom glasova prisutnih vijećnika donijelo Odluku o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar ''Marijin Dvor'' – za lokalitet Hastahana sa pripadajućom Odlukom o provođenju izmjena i dopuna pomenutog RP za ovaj lokalitet. Podsjećamo da je Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar ''Marijin Dvor'' - lokalitet Hastahana donijelo Općinsko vijeće Centar na 15. redovnoj sjednici, održanoj 29. septembra 2017. godine, dok je Nacrt odluke usvojen na 36. redovnoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj 17. aprila 2019. godine, te upućen na javni uvid i javnu raspravu.

Izmjenama i dopunama planskog dokumenta za lokalitet Hastahana predviđeno je da uređena parkovska površina zauzima 89% parka. Kad je riječ o izgradnji objekata, predviđena je izgradnja objekta javnog sadržaja kao i podzemne javne garaže.

Raspravi povodom ove tačke dnevnog reda prisustvovali su i građani tog područja koji su za uređenje parka ali se protive izgradnji bilo kakve zgrade na tom lokalitetu.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo rješenje o preuzimanju od Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta državne svojine u svrhu privođenja zemljišta trajnoj namjeni – izgradnji stambeno-poslovnih objekata K 22, K 23, K 24, K 25, K 26 i K 27 na lokalitetu Šip u skladu sa Izmjenama i dopunama Regulacionog plana Poslovna zona ''Šip''. Riječ je o parcelama zemljišta u funkciji budućeg Inovacijsko-tehnološkog parka koji je predviđen prostorno-planskom dokumentacijom.

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o prestanku statusa javnog dobra u općoj upotrebi zemljišta k.č. 1212/14, površine 292 m2, koje će biti upisano u zemljišne knjige kao gradilište u državnoj svojini čiji je nosilac prava raspolaganja Općina Centar. Odluka je donesena kako bi se riješilo prethodno pitanje u postupku privođenja zemljišta trajnoj namjeni u skladu sa Regulacionim planom Gradski centar ''Marijin Dvor'' Kvadrant ''A'' na lokaciji A2 kojim je planirana izgradnja poslovnog objekta (S+P+22).

Vijeće je donijelo rješenja za dodjelu građevinskog zemljišta radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu legalizacije izgrađenih objekata: garaže u ulici Buka bb, stambenog objekta u ulici Kromolj do broja 58 i garaže u ulici Sarač Ismailova 11.

 

Stanovi

Općinsko vijeće je donijelo odluke o načinu i uslovima prodaje dva stana u vlasništvu Općine Centar i to na adresama Mis Irbina 9 (trosoban) i Jukićeva 49 (garsonjera). Prodaja ovih nekretnina će se izvršiti putem javnog nadmetanja – licitacije.

 

Poslovni prostori

Općinsko vijeće je stavilo van snage odluku o dodjeli u dvogodišnji zakup poslovnih prostorija Općine Centar u ulici Bjelave 72 (površine 27 m2) Halimanović Mustafi i dodijelio ih neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva Udruženju oboljelih od raka debelog crijeva FBiH, sa iznosom zakupnine 1 KM/m2 mjesečno.

Također neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeljene su Udruženju logoraša Općine Centar u dvogodišnji zakup poslovne prostorije u dijelu objekta Općine Centar u ulici Nahorevo bb (površine 14 m2) sa iznosom zakupnine 1 KM/m2 mjesečno.

Nakon provedene konkursne procedure Vijeće je donijelo odluku da se za člana Općinske izborne komisije Centar imenuje Mario Nenadić, nakon što je Zvonko Mijan razriješen te dužnosti zbog isteka mandata.

Prijedlog pravilnika o dodjeli stipendija ''Prof. dr. Husein Kulenović'' učenicima i studentima predlagač je povukao sa dnevnog reda ove sjednice, i bit će razmatran na septembarskoj sjednici Općinskog vijeća.

Potrebnu podršku većine prisutnih vijećnika nisu dobili Prijedlog odluke o održavanju sportskih ploha, igrališta i ''ciciban'' igrališta na području općine Centar, Prijedlog dopuna poslovnika Općinskog vijeća Centar i Prijedlog pravilnika o službenim putovanjima u Općinskom vijeću Centar.

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o aktivnostima po osnovu namjere Republike Austrije o kupovini objekta u kojem je smještena austrijska ambasada u ulici Džidžikovac 7 u Sarajevu.

Primljena je k znanju i Informacija o ostvarivanju prava boraca, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca u 2018. godini i aktivnostima Općine Centar na poboljšanju njihovog položaja u 2019. godini.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti