Na sjednici Općinskog vijeća usvojen Nacrt odluke

Općina započinje strožiji nadzor nad prokopima i njihovom sanacijom

Općina Centar Sarajevo ulaže značajna finansijska sredstva za održavanje lokalnih i nekategorisanih cesta.
Općina započinje strožiji nadzor nad prokopima i njihovom sanacijom

Za ovu namjenu je u budžetu planirano više od pet miliona maraka, jer je ulaganje u modernizaciju saobraćajne infrastrukture u samom vrhu prioriteta Općine.

Sve izraženija pojava prokopa na tek rekonstruisanim saobraćajnicama zahtijevala je donošenje odgovarajućih odluka koje trebaju da spriječe nastajanje nepotrebnih šteta na cestovnoj infrastrukturi. Napominjemo, Općina Centar održava 144 lokalne ceste dužine od preko 74 kilometra.

Pored toga što se prokopi ne saniraju na odgovarajući način i samo izvođenje radova se ne izvršava u skladu sa građevinskim normama, pa tako dolazi i do povreda pješaka i oštećivanja motornih vozila.

S obzirom na sve navedeno općinski načelnik Srđan Mandić je predložio, a Općinsko vijeće na posljednjoj redovnoj sjednici usvojilo, Nacrt odluke o prokopavanju saobraćajnica na području općine Centar Sarajevo. Nacrt odluke je upućen u javnu raspravu koja će trajati 30 dana. Ovom odlukom se propisuju strožiji uslovi za prokopavanje, sve sa namjerom da se zaštite sredstva uložena u poboljšanje cestovne infrastrukture.

Usvojenim Nacrtom odluke su precizirana pravna rješenja koja imaju za cilj sprečavanje prokopavanja novoasfaltiranih saobraćajnica, osim u izuzetnim slučajevima. Nadležnim inspektorima u provođenju inspekcijskog nadzora daju se znatno šira ovlaštenja gdje će u slučaju svakog prokopavanja saobraćajnica, a koja ne spadaju u hitne intervencije, utvrđivati novčane kazne prekršiocima.

Općina Centar poziva sve vlasnike podzemnih instalacija na saradnju sa nadležnim općinskim službama kako bi se svi poslovi realizovali na vrijeme i zadovoljstvo naših sugrađana.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti