Povodom Međunarodne sedmice gluhih i nagluhih osoba

Dopredsjedavajuća Adilagić posjetila JU „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“

Povodom Međunarodne sedmice gluhih i nagluhih osoba, koja se u svijetu obilježava svake godine posljednje sedmice septembra, dopredsjedavajuća Ira Adilagić je u ime rukovodstva Općinskog vijeća Centar posjetila Javnu ustanovu „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“.

Dopredsjedavajuća Adilagić je sa direktoricom Centra Melihom Povlakić-Hadžiefendić razgovarala o dosadašnjoj saradnji, potrebama škole, te budućim projektima i nastavku saradnji koje je moguće realizovati ove s ciljem poboljšanja uslova pohađanja škole.

–Općina Centar ima saradnju i u skladu sa mogućnostima doprinosi svim školama na lokalitetu općine Centar, a tako i sa Centrom za slušnu i govornu rehabilitacijom. Vjerujemo u potpunu inkluziju, daćemo svoj maksimalni doprinos tome i uvijek nastojati omogućiti jednak pristup i mogućnosti za sve u našem djelovanju i radu. Smatram da je jako važan segment inkluzije upravo obrazovanje. Što je inkluzivnije i pristupačnije obrazovanje time se povećava stepen inkluzije u društvo, naglasila je dopredsjedavajuća Adilagić.

Direktorica Povlakić-Hadžiefendić se zahvalila na odobrenim finansijskim sredstvima za nabavku dva FM aparata koji će dobro doći učenicim/cama u srednjoj školi ovog Centra.

-Osim materijalno-tehničkih stvari koje nabavljamo za individualnu rehabilitaciju naše djece, sada nam je prioritet obnova fiskulturne sale i svlačionica sa obnovom krova. Također nam je potrebno utopljavanje objekta škole i nabavka kombija za prevoz manjih uzrasta djece. Svaki projekat kojeg realizujemo u saradnji sa Općinom Centar biće za dobrobit naše djece, objasnila je Povlakić-Hadžiefendić.

Svjetska federacija gluhih (WFD) je u Rimu (Italija) 1958. godine pokrenula inicijativu za obilježavanje Međunarodne sedmice gluhih i nagluhih, u okviru čega se 23. septembar obilježava kao Međunarodni dan znakovnog jezika.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti