Općina Centar finansijski podržala projekt „Voda je život - neka bude čista“

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, Udruženje ronilački klub „Bosna“ realizira edukativni projekt „Voda je život - neka bude čista“. U okviru realizacije pomenutog projekta organizovana je i akcija čišćenja Prokoškog jezera.

Bosna i Hercegovina posjeduje neprocjenjivo bogatstvo vodenih resursa, kojima se nažalost ne gospodari pravilno, niti se aktivno promoviše njihova istinska vrijednost. Preduslov razvoja i jačanja ovih kapaciteta leži u stvaranju i jačanju javne svijesti u lokalnim zajednicama o važnosti njihove zaštite, odnosno zaštite okoliša. Jako je bitno da lokalno stanovništvo razumije i valorizira potrebu da se ovi, a i drugi prirodni biseri u potpunosti zaštite od daljnjeg urušavanja, kao i okoliš općenito.

 

Sveukupni cilj projekta je jačanje javne svijesti u lokalnim zajednicama o važnosti zaštite okoliša na svim lokalitetima koji su obuhvaćeni projektnim zadacima, a posebno na teritoriji općine Centar Sarajevo. Specifični ciljevi su edukacija omladine i stvaranje pravilnog stava prema zaštiti prirode, medijske akcije u vezi očuvanja okoliša, te aktivnosti na lokacijama čišćenja, gdje se direktno utiče na poboljšavanje stanja okoliša.

 

Jedna od aktivnosti projekta bila je posjeta učenika Druge gimnazije Prokoškom jezeru koje se nalazi na padinama planine Vranica na 1.636 metara nadmorske visine. Nažalost, problem zagađenja ovog prirodnog bisera je sve više i više prisutan, a posebno u posljednjih nekoliko godina. Projektni tim sastavljen od voditelja projekta, saradnika i stručnih saradnika proveli su eko akciju čišćenja nadvodnog i podvodnog dijela lokaliteta u kojoj su pored ronilaca učestvovali i učenici iz Druge gimnazije Sarajevo.

 

-Projekt se realizira uz podršku Općine Centar Sarajevo. Uslovi za rad su bili veoma teški, ali zadovoljni smo rezultatima. Hladnoća zraka, a posebno vode, nas je limitirala da detaljnije i duže ostanemo na lokacijama. Očistili smo podvodni dio jezera i nadvodni dio obale i skupili iznenađujuće puno smeća. Učenici su imali edukaciju na temu „Očuvanje čovjekove okoline“ i održali smo mali test o poznavanju oblasti zaštite čovjekove okoline, istakli su iz Udruženja ronilački klub „Bosna“.

 

Pored Eko akcije na Prokoškom jezeru, ove godine je Ronilački klub „Bosna“ realizirao niz eko akcija. U više faza čistile su se razne lokacije kao što su: rijeka Željeznica, Boračko jezero, Ramsko jezero, Jablaničko jezero, Malo Plivsko jezero, Prokoško jezero ( dva puta), Modračko jezero, Šićko jezero, rijeka Bosna i Hutovo blato.

 

Općina Centar je u okviru podrške realizaciji projekata nevladinih organizacija iz svog budžeta za projekt „Voda je život - neka bude čista“ izdvojila 11.705 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti