Uređenje dijela Ulice Armije RBiH na Kromolju zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima se odvija planiranom dinamikom

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima koji vladaju u ovo doba godine radovi druge faze projekta sanacije dijela Ulice Armije RBiH na Kromolju se odvijaju planiranom dinamikom.
Uređenje dijela Ulice Armije RBiH na Kromolju zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima se odvija planiranom dinamikom

Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 100.730 KM, izvođač radova je građevinska firma „Grakop“ iz Kiseljaka, dok je za nadzor zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

 

-Do sada smo uspjeli mašinski ukloniti stari oštećeni asfalt i u toku je zamjena tamponske podloge. Nakon nasipanja kamene frakcije planiramo krenuti sa radovima ugradnje novih betonskih ivičnjaka i rješavanje odvodnje površinskih voda nakon čega slijedi postavljanje novog asfalta. Od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo smo dobili odobrenje za izmjenu režima saobraćaja do 9. novembra ove godine do kada, ukoliko nam dozvole vremenski uvjeti, planiramo završiti sa radovima, objasnio je Mujo Topalović, šef gradilišta firme „Grakop“ iz Kiseljaka.

 

Ukupna dužina ove dionice iznosi oko 270 metara, a počinje od broja 42a prema naselju Poljine.

 

Elaborat sanacije dijela Ulice Armije RBiH je uradila projektantska firma „Saraj inženjering“. Na osnovu ovog dokumenta planirano je postavljanje 1.240 metara kvadratnih novog asfalta, te 420 metara novih ivičnjaka. Za adekvatnu odvodnju površinskih voda biće izgrađen kanal za drenažu, te položeno novih 210 metara plastičnih cijevi za odvodnju. Biće izgrađeno pet novih uličnih slivnika koji će sa 210 metara novih plastičnih cijevi biti spojeni na gradsku odvodnu mrežu.

 

Pomenuta građevinska firma bila je angažovana i na realizaciji prve faze uređenja dijela Ulice Armije RBiH, od raskrsnice sa novom saobraćajnicom kod Gradskog porodilišta „Zehra Muidović“ na Jezeru prema Kromolju u dužini od 350 metara, koje je također finansirala Općina Centar u iznosu od 168.000 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti