Za osnovce iz Centra održano predavanje o zaštiti od požara

Predstavnici Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar u saradnji sa pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ su nastavili seriju predavanja za osnovce o zaštiti od požara.

Tokom dana su ova predavanja održana u dvije osnovne škole iz Centra, „Vladislav Skarić“ i „Nafija Sarajlić“. Ovom prilikom je za učenike šestih razreda i nastavno osoblje održano predavanje o načinu postupanja u slučaju pojave požara ili druge nesreće u stanu, školi, javnom prevozu, na izletu, stadionu...

 

Predavači na obuci bili su Haris Aganović, stručni saradnik za protivpožarnu zaštitu i vatrogastvo u Službi za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar i Sulejman Vranac, komandir DVD „Bjelave“.

 

- Prethodno smo od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dobili saglasnost da u 11 osnovnih škola iz Centra organiziramo ovakvu vrstu predavanja. Tokom predavanja, koje traje 45 minuta odnosno jedan školski čas, učenicima je pojašnjeno šta sve može uzrokovati požar, koje mjere treba poduzeti da ne dođe do požara, te kako se ponašati ukoliko se pojavi požar. Pri tome su djeca upozorena da ne smiju sama gasiti požar i izlagati se životnoj opasnosti, već da obavijeste ukućane i pozovu vatrogasce, policiju i hitnu pomoć. Također, za učenike smo održali video prezentaciju o opasnostima od požara i za koje vrijeme može izgoriti jedna prostorija, te na koji način se evakuisati na sigurnu lokaciju i spasiti sebe i druge, objasnio je Aganović.

 

Predavači su također upoznali učenike i o vatrogasnoj opremi koja se koristi kod gašenja požara.

 

Sljedeće predavanje biće organizovano za učenike Osnovne škole „Hasan Kaimija“ na Soukbunaru, dok je za srijedu planirano predavanje u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, a u četvrtak 25. oktobra predavanje će biti održano u OŠ „Alija Nametak“.

 

U petak je planirano predavanje u dvije škole, „Safvet-beg Bašagić“ i „Silvije Strahimir Kranjčević“.

 

Ovaj projekat je nastavljen zbog pozitivnih iskustava iz prethodnih godina i velikog interesovanja učenika i nastavnika u osnovnim školama za obuku o zaštiti od požara.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti