Podrška samozapošljavanju mladih kroz pokretanje vlastitog biznisa

U skladu sa strateškim ciljevima Općina Centar Sarajevo je u okviru podrške mjerama aktivne politike zapošljavanja obezbijedila u ovogodišnjem budžetu 200.000 KM za podršku mladima za zapošljavanje, samozapošljavanje i sticanje radnog iskustva u skladu sa Odlukom o poticaju zapošljavanja mladih.
Podrška samozapošljavanju mladih kroz pokretanje vlastitog biznisa

Shodno tome Općina Centar raspisala je Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima općinskog budžeta namijenjenim razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih. Javni poziv je objavljen 18. juna 2018. godine i bio je otvoren 60 dana.

 

Nakon provedenog Javnog poziva mladima da se prijave, Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar je pristupila vrednovanju dostavljenih aplikacija. U prvoj fazi rada Komisija ocjenjuje da li aplikant zadovoljava opšte uslove u skladu sa Javnim pozivom i vrednuje kvalitet  dostavljenog biznis plana.

 

Komisija je na sjednici održanoj 18. oktobra 2018. godine odlučila da se svi aplikanti koji su dostavili traženu dokumentaciju i zadovoljili opšte uslove navedene u Javnom pozivu, njih 29, pozovu da prezentiraju svoje poslovne ideje i planove.

 

Prezentacije biznis planova će biti održane 29, 30. i 31. oktobra 2018. godine u Općini Centar, Mis Irbina 1 (sala 224/II) u vremenu od 12 do 17 sati.

 

Nakon prezentacija biznis planova Komisija će izvršiti konačno vrednovanje biznis planova, sačiniti rang listu i dostaviti općinskom načelniku Prijedlog odluke o dodjeli budžetskih sredstava za pokretanje biznisa. Odluka načelnika sa informacijama o datumu i mjestu potpisivanja ugovora će biti objavljena na općinskoj web stranici: www.centar.ba.

 

Podsjećamo da pravo na bespovratna sredstva iz budžeta Općine Centar za pokretanje i razvoj vlastitog biznisa, koja mogu iznositi do 15.000 KM po poslovnom planu, imaju stanovnici općine Centar do 35 godina starosti koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti