Vijesti

26.10.2018.
Održano predavanje i radionica za članice Centra za zdravo starenje
Predstavnice Udruženja „Sahan“ su za članice Centra za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad u prostorijama pomenutog centra u Ulici Muhameda Kantardžića 3 (zgrada „Svjetlosti“) održale predavanje o značaju čuvanja kulturne baštine i tradicije, te radionicu suhog filcanja vune.
25.10.2018.
Općina Centar snažno podržava održavanje EYOF-a
Omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će se naredne godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu zasigurno je najveći sportski događaj u našoj domovini nakon Zimskih olimpijskih igara 1984.
25.10.2018.
Sutra nastavak 29. redovne sjednice Općinskog vijeća
Zbog obimnog dnevnog reda 29. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo, čiji je prvi dio održan 25. oktobra 2018. godine, će biti nastavljena u petak, 26. oktobra 2018. godine u 15 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
25.10.2018.
Završena rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Kemal-begovoj ulici
Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Mibral“ iz Sarajeva završili su radove na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Kemal-begovoj ulici, a uskoro bi trebali započeti i radovi na asfaltiranju saobraćajnice. Projekat finansira Općina Centar koja je iz svog budžeta za ovu namjenu izdvojila 300.183 KM.
25.10.2018.
Iz Štaba civilne zaštite Općine Centar upozoravaju da treba provjeriti dimnjake i instalacije grijanja
S obzirom da je počela sezona grijanja Štab civilne zaštite Općine Centar Sarajevo upozorava građane da provjere dimnjake i uređaje za grijanje na plin, struju i čvrsta goriva.
24.10.2018.
Započela druga faza izgradnje vodovoda Nahorevo
Povodom početka radova na drugoj fazi izgradnje sistema za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar koja je i finansijer projekta, je sa saradnicima u srijedu, 24. oktobra 2018. godine obišao lokaciju gdje počinju radovi.
24.10.2018.
Za snimanje dokumentarnog filma „Balet u opkoljenom Sarajevu“ Općina Centar izdvojila 13.400 KM
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, Udruženje umjetnika „BellArte“ snima dokumentarni film „Balet u opkoljenom Sarajevu“. Za realizaciju ovog projekta Općina Centar je iz budžeta izdvojila 13.400 maraka.
24.10.2018.
Sutra sjednica Općinskog vijeća Centar
U četvrtak, 25. oktobra 2018. godine u 10 sati će biti održana 29. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
24.10.2018.
Za osnovce iz Centra održano predavanje o zaštiti od požara
Predstavnici Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar u saradnji sa pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ su nastavili seriju predavanja za osnovce o zaštiti od požara.
23.10.2018.
Završetak hortikulturnog uređenja zelenih površina na trgu kod Pozorišta mladih planiran do kraja mjeseca
Do kraja ovog mjeseca, što naravno najviše zavisi od vremenskih prilika, planiran je završetak hortikulturnih radova na uređenju zelenih površina na trgu ispred Pozorišta mladih, koji bi se na osnovu inicijative Općine Centar u budućnosti trebao zvati Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i tv reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS.
23.10.2018.
Objavljeni konkursi za stipendiranje srednjoškolaca i studenata
Općina Centar raspisala je konkurse za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata u školskoj 2018/2019. godini, koji su objavljeni 23. oktobra 2018. godine u dnevnom listu „Dnevni avaz“ i na općinskoj web stranici u rubrici „Konkursi i oglasi“. Konkurs ostaje otvoren do 7. novembra 2018. godine.
23.10.2018.
Počinje druga faza izgradnje vodovoda Nahorevo
Povodom početka radova na drugoj fazi izgradnje sistema za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar koja je i finansijer projekta, će sa saradnicima u srijedu, 24. oktobra 2018. godine u 12 sati obići lokaciju gdje počinju radovi (Nahorevska brda kod spomen česme na početku puta prema izgrađenom rezervoaru).
23.10.2018.
Općina Centar finansijski podržala projekt „Voda je život - neka bude čista“
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, Udruženje ronilački klub „Bosna“ realizira edukativni projekt „Voda je život - neka bude čista“. U okviru realizacije pomenutog projekta organizovana je i akcija čišćenja Prokoškog jezera.
22.10.2018.
Završena sanacija Ulice Asima Ferhatovića
Radnici građevinske firme „Bosman“ su, prije pogoršanja vremenskih prilika, okončali radove na sanaciji Ulice Asima Ferhatovića (Mjesna zajednica „Koševo II“). Tokom dana je navedenu lokaciju obišao i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim saradnicima čime je ozvaničen završetak ovog projekta kojeg je finansirala Općina Centar u iznosu od 280.150 KM.
22.10.2018.
Puštena u rad besplatna mobilna aplikacija „mojCENTAR“
Tokom proteklih nekoliko dana puštena je u rad besplatna mobilna aplikacija „mojCENTAR“, a u cilju održavanja i povećanja kvaliteta korištenja javnih gradskih površina i infrastrukture Općine Centar Sarajevo.
22.10.2018.
Podrška samozapošljavanju mladih kroz pokretanje vlastitog biznisa
U skladu sa strateškim ciljevima Općina Centar Sarajevo je u okviru podrške mjerama aktivne politike zapošljavanja obezbijedila u ovogodišnjem budžetu 200.000 KM za podršku mladima za zapošljavanje, samozapošljavanje i sticanje radnog iskustva u skladu sa Odlukom o poticaju zapošljavanja mladih.
22.10.2018.
Taktičko-pokazna vježba simulacije požara u osnovnoj školi „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“
Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar je u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“, Crvenim križom Općine Centar, Policijskom stanicom Centar i Službom za medicinsku pomoć JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo-Organizaciona jedinica Centar, za učenike i nastavno osoblje Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ organizovala taktičko-pokaznu vježbu simulacije požara.
21.10.2018.
Održan drugi „Bike Fest“ u gradskom parku Jezero
I pored loših vremenskih prilika u gradskom parku Jezero danas je uspješno održan drugi po redu „Bike Fest“ na kojem su mališani uzrasta od 8 do 14 godina učestvovali u biciklističkoj utrci u parku, te u takmičenju na poligonu.
19.10.2018.
Obilježena godišnjica smrti Alije Izetbegovića
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje na mezaru rahmetli Alije Izetbegovića i spomen-obilježju svim šehidima i poginulim borcima na Kovačima obilježena je 15. godišnjica od smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH.
19.10.2018.
Uređenje dijela Ulice Armije RBiH na Kromolju zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima se odvija planiranom dinamikom
Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima koji vladaju u ovo doba godine radovi druge faze projekta sanacije dijela Ulice Armije RBiH na Kromolju se odvijaju planiranom dinamikom.