Vijesti

16.04.2019.
Promjena termina predstave „Bosanski lonac“ zbog Dana žalosti
Zbog Dana žalosti proglašenog povodom pogibije četiri uposlenice Osnovne škole "Kovačići“, iz Javne ustanove Centar za kulturu i mlade Općine Centar obavještavaju da se mijenjaju ranije planirani termini za izvedbe pozorišne predstave „Bosanski lonac“ koje će se održati u mjesnim zajednicama središnje sarajevske općine.
16.04.2019.
Potpisivanje sporazuma sa srednjim školama i asocijacijama studenata
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić će u srijedu, 17. aprila 2019. godine u 12 sati u Općini Centar, Mis Irbina 1 (sala 33 u prizemlju) potpisati sporazume sa predstavnicima srednjih škola i asocijacija studenata kojima će biti pružena finansijska podrška iz općinskog budžeta za aktivizam mladih.
16.04.2019.
OŠ „Isak Samokovlija“ dobija „botanički kutak“
Općina Centar Sarajevo u saradnji sa osnovnim školama pokreće projekat „botanički kutak“ gdje je planirano da učenici, prije svega članovi eko sekcija, brinu o zelenoj površini koja se nalazi u blizini njihovih škola.
16.04.2019.
Sutra redovna sjednica Općinskog vijeća
Redovna 36. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u srijedu, 17. aprila 2019. godine u 15,30 sati u sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva (Hamdije Kreševljakovića 3).
16.04.2019.
POZIV OCD ZA PREDLAGANJE KANDIDATA
Predstavnici nevladinih organizacija u Komisiji za odabir projekata
Na web stranici Općine Centar u rubrici ''Javni pozivi, konkursi i oglasi'' 15. aprila 2019. godine objavljen je javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama da dostave prijedloge kandidata za člana Komisije za odabir projekata po LOD metodologiji koji će imati finansijsku podršku iz budžeta Općine Centar u 2019. godini.
15.04.2019.
Trening za pisanje projekata kojima se aplicira za finansijsku podršku
Općina Centar je objavila poziv organizacijama civilnog društva (OCD) koje imaju sjedište na njenom području za učestvovanje na dvodnevnom treningu ''Upravljanje projektnim ciklusom (PCM)'' koji će biti održan 18. i 19. aprila 2019. godine.
15.04.2019.
Međunarodni centar za djecu i omladinu
Komemoracija za Merimu, Lejlu, Alminu i Minu
U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održana je komemoracija nastradalim uposlenicama OŠ Kovačići poginulim u saobraćajnoj nesreći Merimi Balkić, Lejli Sadiković, Almini Ćorović i Mini Kadrić.
15.04.2019.
U čast formiranja Armije RBiH i Drugog pješadijskog puka
Načelnik Ajnadžić na šehidskom mezarju Kovači položio cvijeće
Povodom obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH i 14. godišnjice od formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa predstavnicima boračkih organizacija iz Centra i saradnicima na šehidskom mezarju Kovači položio cvijeće i učenjem Fatihe odao počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH.
15.04.2019.
Humanitarna akcija i dalje traje
Općina Centar Sarajevo u proteklom periodu provela je nekoliko humanitarnih akcija sa ciljem prikupljanja pomoći za najugroženije kategorije stanovništva.
12.04.2019.
Načelnik Ajnadžić posjetio mlade poduzetnike iz Centra
Općina Centar nekoliko posljednjih godina iz svog budžeta izdvaja finansijska sredstva za realizaciju projekta finansijske podrške pokretanju start up biznisa mladih ljudi sa svog područja.
12.04.2019.
TEATARSKI PROJEKTI CENTRA KULTURE I MLADIH BLIŽI GRAĐANIMA
Komedija ''Bosanski lonac'' će biti izvedena u četiri mjesne zajednice
Centar kulture i mladih – javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar pokrenula je u ovoj godini pilot projekt pod nazivom ''MZ 365'' kojim želi sadržaje iz kulture (muzičke programe, pozorišne predstave, zabavne projekte, gostovanja eminentnih bh. umjetnika, likovne i foto izložbe, umjetničko ekološke radionice...) približiti građanima na način da se oni održavaju u mjesnim zajednicama, posebno u onim koje se nalaze rubnim dijelovima općine Centar.
12.04.2019.
Objavljen javni poziv namijenjen održivom povratku
Na prijedlog općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je usvojio izmjene i dopune Pravilnika o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odabir korisnika i raspodjelu novčanih sredstava za pomoć općinama/opštinama, vjerskim ustanovama i pojedincima u svrhu održivog povratka.
12.04.2019.
Sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta
Jedan od prioriteta Općine Centar jeste ulaganje u sport. Mnogobrojni realizovani projekti u proteklom periodu su pokazali da središnja sarajevska Općina želi pomoći razvoj sporta i sportista, ne samo u Centru već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.
11.04.2019.
Održan sastanak sa delegacijom Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama
Ajnadžić: Želimo sarađivati sa lokalnim zajednicama iz Kine
Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović zajedno sa načelnicima općina Centar i Novi Grad Sarajevo dr. Nedžadom Ajnadžićem i Semirom Efendićem ugostila je delegaciju Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama.
11.04.2019.
Izložba fotografija i koncert posvećen Srebrenici u prostorijama Centra kulture i mladih
U okviru kampanje „Klima bez dima“, a u organizaciji grupe Don Guido i Misionari i Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u prostorijama ove ustanove u Ulici Jelića 1 u subotu 13. aprila će biti održan rock koncert pod nazivom „Koncert bez dima: Za rokenrol u Srebrenici“.
11.04.2019.
Javni poziv mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje
Općina će refundirati troškove poreza na kupovinu stana
Općina Centar raspisala je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza za dodanu vrijednost (PDV) za mlade iz sredstava općinskog budžeta za 2019. godinu.
11.04.2019.
ZDRAVSTVENI SAVJET OPĆINE CENTAR ORGANIZIRA EDUKACIJU ZA GRAĐANE
Predavanja o temi ''Epidemiološki aspekt i vakcinacija''
Zdravstveni Savjet Općine Centar je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja (7. april) i Svjetske sedmice imunizacije (od 24. do 30. aprila) organizirao stručna predavanja za građane o temi ''Epidemiološki aspekti i vakcinacija''.
10.04.2019.
SARADNJA OPĆINE CENTAR I MINISTARSTVA SAOBRAĆAJA KS
Rješavanje saobraćaja u mirovanju i izgradnja saobraćajnica najveći prioriteti
Nastavljajući veoma dobru saradnju lokalnog i kantonalnog nivoa vlasti, u Općini Centar Sarajevo je u srijedu, 10. aprila 2019. godine održan sastanak općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom i saradnicima o daljim zajedničkim koracima na realizaciji pojedinih projekata na području središnje gradske općine.
10.04.2019.
Općina Centar obezbijedila finansijska sredstva
Počinje opremanje pokretnog medicinskog punkta hitne pomoći u Mis Irbinoj ulici
U srijedu 10. aprila 2019. godine u Općini Centar potpisan je protokol o realizaciji transfera Javnoj ustanovi „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo“.
10.04.2019.
PRIJEM I NAGRADE ZA POBJEDNIKE OPĆINSKIH TAKMIČENJA
Ulaganje u znanje je najbolja investicija
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić upriličio je prijem za 32 učenika iz 11 osnovnih škola iz Centra.