Vijesti

29.12.2022.
ODRŽANA 24. REDOVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA CENTAR
Budžet Općine Centar za narednu godinu iznosi 70.690.000 KM
Danas je održana 24. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar koju je vodio predsjedavajući Sejad Đozo.
29.12.2022.
PROJEKAT REKONSTRUKCIJE ŠETALIŠTA SARAJEVSKI ĆILIM
Uspješno presađena stabla u Gradski park Betanija
U okviru pripremnih radova na rekonstrukciji šetališta „Pješačka zona – Sarajevski ćilim“, kojeg izvodi Građevinska firma „ITC“ d.o.o. Zenica, danas je uspješno okončano presađivanje pet stabala sa ovog lokaliteta u Gradski park „Betanija“.
29.12.2022.
PROJEKAT POVEĆANJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U CENTRU
Izrada energetskih audita za individualne i kolektivne stambene objekte
Nakon što je načelnik Općine Centar Srđan Mandić odobrio preliminarnu listu od 17 objekata individualnih i kolektivnih stambenih koji su odabrani na osnovu javnog poziva za učešće u sufinansiranju mjera za poboljšanje energetske efikasnosti, radno tijelo kojeg čine predstavnici firme „nLogic“ d.o.o. Sarajevo i Općine Centar su tokom protekle dvije sedmice radili na obilasku 10 objekata individualnog i 7 objekata kolektivnog stanovanja s ciljem izrade detaljnog energetskog audita.
29.12.2022.
NAČELNIK SRĐAN MANDIĆ URUČIO NAGRADE
Odabrani pobjednici foto konkursa JU Centra kulture i mladih
Općina Centar, u saradnji sa JU Centar kulture i mladih, odabrala je pobjednike foto konkursa.
28.12.2022.
KULTNOM FISU SE VRAĆA STARI SJAJ
Okončana prva faza obnove prostorija
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa ministrom kulture i sporta Samirom Avdićem i vijećnicima Općinskog vijeća Centar danas obišao obnovljene prostorije kultnog Fiskulturnog doma u Sarajevu poznatijeg kao FIS.
28.12.2022.
NAČELNIK MANDIĆ SE DRUŽIO SA MALIŠANIMA
U vrtiću „Leptirić“ održana novogodišnja priredba
Mališani vrtića „Leptirić“ koji se nalazi na području općine Centar održali su danas svečanu novogodišnju priredbu kojoj je, na poziv Vijeća roditelja, prisustvovao i načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa saradnicama iz Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.
28.12.2022.
Sutra 24. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Dvadeset i četvrta redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 29. decembra 2022. godine sa početkom u 10 sati u velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1.
28.12.2022.
ULICA ISMETA MUJEZINOVIĆA
Mladi sa Breke dobili novi dječiji i street workout park
Okončan je projekat izgradnje novog dječijeg i street workout parka u Ulici Ismeta Mujezinovića do broja 5 na Breki, kojeg je finansirala Općina Centar u iznosu od 32.426 KM.
28.12.2022.
NASTAVAK PROJEKTA POVEĆANJA SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Nova saobraćajna signalizacija u Centru
Na osnovu zahtjeva i inicijativa naših sugrađana, a s ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju, Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo u kontinuitetu realizuje projekat postavljanja nove saobraćajne signalizacije.
27.12.2022.
Dodatna pomoć za teško oboljele pripadnike boračke populacije
U budžetu Općine Centar za 2022. godinu obezbijeđen je iznos od 250.000 KM za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći za pripadnike boračke populacije.
27.12.2022.
MZ „BARDAKČIJE“ i „MEJTAŠ-BJELAVE“
Podijeljeni novogodišnji paketići u mjesnim zajednicama
Sekretar mjesnih zajednica „Bardakčije“ i „Mejtaš-Bjelave“ Nisveta Cocalić u saradnji sa Udruženjem Pomozi.ba obezbijedili su 500 novogodišnjih paketića za mališane sa područja ovih mjesnih zajednica.
27.12.2022.
GALERIJA CENTRA KULTURE I MLADIH
Otvorena izložba studenata ALU „Grafički listovi“
U galeriji Centra kulture i mladih, otvorena je izložba radova studenata završnih godina grafičkog smjera, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, pod nazivom „Grafički listovi“.
26.12.2022.
CENTRI ZA ZDRAVO STARENJE PIONIRSKA I RAZIGRANI DANI
Otvorena prodajna izložba članova likovne i kreativne sekcije
U organizaciji Udruženja „Zdravo živi/sretno stari“, koje upravlja centrima za zdravo starenje Pionirska i Razigrani dani, otvorena je treća prodajna izložba umjetničkih radova članova likovne i kreativnih sekcija pomenutih centara.
26.12.2022.
Odobreno produženje kombi linije Park – Hrastovi II
Na osnovu zahtjeva građana sa područja Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ za produženje kombi linije na relaciji „Park-Hrastovi II“, Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar je uputila zahtjev prema nadležnom Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo.
26.12.2022.
IZRADA GENDER AKCIONOG PLANA 2023. - 2027. GODINE
Poziv nevladinim organizacijama za učešće u izradi nacrta dokumenta
U Općini Centar u srijedu 28. decembra 2022. godine sa početkom u 13 sati (sala 224/II) će biti održan radni sastanak sa ciljem definisanja ciljeva, prioriteta i mjera u Gender akcionom planu Općine Centar za period 2023.-2027. godine.
26.12.2022.
CENTAR KULTURE I MLADIH
Završen 25. festival komedije „Smijeh je lijek“
Od 19. do 23. decembra 2022. godine u Centru kuture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, održan je 25. festival komedije, „Smijeh je lijek“.
26.12.2022.
Obavijest za korisnike registra poljoprivrednih gazdinstava i registra klijenata
Služba za privredu i poslovne prostore Općine Centar obavještava sve poljoprivredne proizvođače, fizička i pravna lica sa područja općine Centar Sarajevo koji su upisani ili treba da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i Registar klijenata (RK), da u periodu od 1. januara do 31. marta 2023. godine mogu obaviti upis ili ažuriranje podataka, odnosno prijavu promjena na svom poljoprivrednom gazdinstvu kod ove općinske službe, a u skladu sa Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata („Službene novine Federacije BiH“, broj 42/08).
23.12.2022.
NAČELNIK MANDIĆ ODOBRIO IZDVAJANJE SREDSTAVA
Pomoć pripadnicima Armije RBiH povodom katoličkog Božića
U budžetu Općine Centar tradicionalno se izdvajaju finansijska sredstva koja se dodjeljuju porodicama šehida i poginulih boraca pripadnicima Armije RBiH povodom Dana Općine Centar, godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade ili vjerskih praznika.
23.12.2022.
Načelnik Mandić katoličkim vjernicima čestitao Božić
U povodu nastupajućeg velikog katoličkog blagdana Božića, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić uputio je svim katoličkim vjernicima u Bosni i Hercegovini iskrene i srdačne čestitke sa željama da dane blagdana provedu u dobrom zdravlju i radosti, sa vjerom i nadom u bolju zajedničku budućnost.
23.12.2022.
OPĆINA SUFINANSIRALA NABAVKU PAKETIĆA
Štićenicima Dječijeg doma na Bjelavama podijeljeni novogodišnji paketići
Danas je u prostorijama Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama upriličen zabavni program kao tradicionalni način ispraćaja stare i dočeka Nove 2023. godine.