Vijesti

26.01.2023.
U toku revizija ostvarenog prava na egzistencijalnu naknadu za demobilisane borce
Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, odnosno Odsjek za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar počeo je sa procesom revizije spiskova korisnika prava na egzistencijalnu naknadu za demobilisane borce do 57 godina života.
25.01.2023.
PRIJEM I NAGRADE ZA ZLATNE I SREBRENE ZNAČKE
Mandić poručio mladima: Ostanite ovdje i dajte ovoj zemlji šansu
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je ugostio osam najboljih studenata dobitnika počasnog priznanja „Zlatna značka“, te petnaest studenata dobitnika priznanja „Srebrena značka“ koje Univerzitet u Sarajevu dodjeljuje za izuzetan uspjeh tokom studiranja.
25.01.2023.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Besplatna škola digitalnih inovacija za mlade
Javna ustanova Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, organizuje besplatnu školu digitalnih inovacija za mlade.
24.01.2023.
DOBITNICI PRIZNANJA ZLATNA I SREBRENA ZNAČKA
Sutra u Općini Centar prijem za najbolje studente
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić će u srijedu, 25. januara 2023. godine u 12 sati u Općini Centar (sala 33) ugostiti osam najboljih studenata dobitnika počasnog priznanja „Zlatna značka“, te petnaest studenata dobitnika priznanja „Srebrena značka“ koje Univerzitet u Sarajevu dodjeljuje za izuzetan uspjeh tokom studiranja.
24.01.2023.
ZA PODRŠKU STARIJIM OSOBAMA UKUPNO IZDVOJENO 480.000 KM
Objavljen javni poziv za dodjelu novčane pomoći starijim osobama
Općina Centar je putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu objavila javni poziv za dodjelu novčane pomoći starijim osobama sa prebivalištem na području ove lokalne zajednice.
24.01.2023.
ZA MLADE SA PODRUČJA OPĆINE CENTAR
U toku je upis na besplatni kurs italijanskog jezika
Javna ustanova Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, organizuje besplatan kurs italijanskog jezika za mlade.
24.01.2023.
Zbog pogoršanja kvaliteta zraka proglašena epizoda „Upozorenje“
Na osnovu praćenja kvaliteta zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je epizodu „Pripravnost“ za područje Kantona Sarajevo.
23.01.2023.
UNAPREĐENJE ODGOJNO-OBRAZOVNOG PROCESA
Za obrazovanje Općina Centar u 2023. godini izdvaja 2.272.700 KM
Iako to nije u njenoj nadležnosti Općina Centar Sarajevo i u ovoj godini izdvojila je značajna finansijska sredstava iz svog budžeta za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima...
23.01.2023.
BESPLATNA ŠKOLA PLESA ZA MALIŠANE
Realiziran projekat Općine Centar i Plesnog kluba „Bolero“
U petak, 20. januara 2023. godine, načelnik Općine Centar, Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević prisustvovao je završnoj manifestaciji projekta „Plesna škola Bolero“, koji je finansirala ova lokalna zajednica, a implementirao Plesni klub Bolero.
20.01.2023.
POVEĆANA SREDSTVA U BUDŽETU
Za podršku boračkoj populaciji obezbijeđeno 828 hiljada KM
Cijeneći značaj boračke populacije za odbranu države Bosne i Hercegovine, te njihove brojne probleme i potrebe, Općina Centar Sarajevo u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji redovno iz budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila podršku i razne vidove pomoći.
20.01.2023.
IZDVOJENO 245.000 KM
Općina i u ovoj godini nastavlja pomoć u liječenju i nabavci lijekova
Općina Centar Sarajevo godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe i starijim osobama. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne potrebe, te izdvajanje sredstava za nabavku lijekova starijim licima.
20.01.2023.
POZIV ZA UČEŠĆE U BESPLATNIM PROJEKTIMA
Općina Centar za sportske projekte izdvojila 199.991 maraku
U nastojanjima da se stanovnicima centralne gradske općine omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, i u ovoj godini organizuje mnogobrojne sportske aktivnosti.
19.01.2023.
NAČELNIK MANDIĆ PREDAO KLJUČEVE DIREKTORICI ARNAUTOVIĆ
Općina Centar nabavila teretno vozilo „Kiper“
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je ujedno i komandant Općinskog štaba civilne zaštite, zajedno sa pomoćnikom za civilnu zaštitu Farukom Efendićem i vijećnicama Belmom Kapo i Aidom Koluder-Agić danas je dodijelio na korištenje teretno vozilo „Kiper“ v.d. direktorice Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ Veri Arnautović.
19.01.2023.
IZDVOJENO 37.174.000 KM
Za kapitalna ulaganja i kapitalne transfere izdvojeno 37.174.000 KM
U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za kapitalna ulaganja i kapitalne transfere planirano je 37.174.000 KM.
19.01.2023.
JU CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Besplatni projekti i kursevi za mlade
Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja značajna sredstva za realizaciju besplatnih projekata za mlade. Ova lokalna zajednica u okviru Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ čiji je i osnivač, dugi niz godina kvalitetno planira kako da mladi provedu svoje slobodno vrijeme, ustupajući im na raspolaganje prostorije, tehničke mogućnosti i stručnu podršku kroz projekte iz domena obrazovanja i kulture.
18.01.2023.
OPĆINA IZDVOJILA 36.361 KM
Započeli radovi na sanaciji stepeništa u Ulici Muhameda Hadžijahića
Započela je realizacija još jednog projekta na području općine Centar u okviru investiciono-tehničkog održavanja komunalne infrastrukture. Riječ je projektu sanacije stepeništa u Ulici Muhameda Hadžijahića 53,55 i 57 koji je planiran budžetom za prethodnu godinu na osnovu prijedloga i zahtjeva građana za poboljšanje infrastrukture unutar njihovih naselja.
18.01.2023.
OPĆINA ĆE FINANSIJSKI POMOĆI RAD AKADEMIJE
Načelnik Mandić posjetio Akademiju nauka i umjetnosti BiH
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio Akademiju nauka i umjetnosti BiH gdje su ih ugostili predsjednik Muris Čičić, potpredsjednici Lidija Lincender-Cvijetić i Mirko Pejanović i sekretar Sekretarijata Amra Avdagić.
18.01.2023.
OPĆINA CENTAR SUFINANSIRALA REALIZACIJU PROJEKTA
U Općini Centar prezentiran projekat „ORIENT“
Jučer je u zgradi Općine Centar, u prisustvu načelnika Srđana Mandića, održana prezentacija projekta „ORIENT“ kojeg je Općina Centar sufinansirala putem javnog poziva za projekte nevladinih organizacija.
18.01.2023.
SARADNJA OPĆINE CENTAR I KJKP „RAD“
Sutra primopredaja teretnog vozila „Kiper“
U četvrtak, 19. januara 2023. godine u 14 sati u dvorištu Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ (Ulica Paromlinska 57) će biti upriličena primopredaja teretnog vozila „Kiper“, koju je nabavila Općina Centar za potrebe Službe za komunalnu čistoću formirane pri KJKP „Rad“.
18.01.2023.
NAKON ZAVRŠENOG JAVNOG POZIVA
Postavljeni dodijeljeni plastenici
U cilju podrške socijalno ugroženim građanima sa područja općine Centar Sarajevo, Općina Centar je putem javnog poziva dodijelila 12 plastenika.