Vijesti

13.06.2023.
PROJEKTI KOMUNALNE INFRASTRUKTURE
Poziv za dostavu prijedloga projekata za budžet 2024. godine
U skladu sa procedurom planiranja budžeta Općine Centar, raspisan je javni poziv za dostavu prijedloga projekata iz oblasti komunalne infrastrukture za Nacrt budžeta Općine Centar Sarajevo za 2024. godinu.
12.06.2023.
8. JUNI 1992. GODINE
Čas historije posvećen pokušaju deblokade Sarajeva
Udruženje Maloljetnih boraca Općine Centar danas je na lokaciji Kromolj organizovalo „Čas historije“ posvećen sjećanju na 8. juni 1992. godine - dana kada je pokušana prva deblokada tada opkoljenog Sarajeva.
12.06.2023.
KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU DO 14. JUNA
Dodjela sredstava samostalnim privrednicima
Općina Centar Sarajevo je 5. juna 2023. godine objavila javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih razvoju i unapređenju poslovanja samostalnih privrednika na području općine Centar Sarajevo za 2023. godinu.
12.06.2023.
OPĆINA, MINISTARSTVO PRIVREDE KS I ZAVOD ZA IZGRADNJU KS
Obezbijeđena novčana sredstva za infrastrukturno uređenje IT parka
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Zlatkom Mijatovićem i direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belmom Barlov sporazum o sufinansiranju projekta infrastrukturnog uređenja u poslovnoj zoni Šip.
12.06.2023.
PRONATALITETNA POLITIKA
Općina Centar nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje
S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u okviru pronatalitetne politike već godinama realizira projekat sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje.
12.06.2023.
U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 360 HILJADA KM
Projektom „Hljeb i mlijeko za penzionere“ obuhvaćeno 388 korisnika
Općina Centar Sarajevo i ove godine u sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva realizira projekat „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg obezbjeđuje novčana sredstva za 388 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.
09.06.2023.
REALIZACIJA ZNAČAJNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA
Načelnik Mandić obišao gradilišta na području Centra
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za stambene i komunalne poslove Đenitom Bogunić-Kešelj obišao je danas gradilišta na području ove lokalne zajednice na kojima je u toku realizacija značajnih infrastrukturnih projekata.
09.06.2023.
UGOSTITELJSKI OBJEKAT „REVOLUCIJA 1764
Uklonjena zimska bašta
U skladu sa nalogom Inspektorata Općine Centar uklonjena je zimska bašta ugostiteljskog objekta „Revolucija 1764" u Sarajevu, a nakon što je istekao period privremenog korištenja zimske bašte koji je ranije bio odobren rješenjem o privremenom korištenju dijela javne površine.
09.06.2023.
U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 120 HILJADA KM
Jednokratne novčane pomoći uplaćene za 41 porodilju iz Centra
U okviru projekta pomoći porodiljama iz Centra, nadležne općinske službe su okončale proceduru za mjesec maj uplatom finansijskih sredstava za 41 porodilju.
08.06.2023.
OPĆINA SUFINANSIRALA IZGRADNJU ZELENOG KROVA
Prvi krovni vrt u Sarajevu na objektu škole „Hasan Kikić“
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić prisustvovao je danas otvaranju prvog multifunkcionalnog krovnog vrta u Sarajevu na objektu Osnovne škole „Hasan Kikić“.
08.06.2023.
IZDVOJEN REKORDAN IZNOS SREDSTAVA IZ BUDŽETA
Općina u 2023. godini stipendira 901 učenika i studenta
Danas je u velikoj sali Općine Centar upriličeno potpisivanje ugovora sa još 93 dobitnika općinske stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“.
08.06.2023.
SJEĆANJE NA HEROJA ODBRANE SARAJEVA
Obilježena godišnjica pogibije Vinka Šamarlića
U organizaciji Udruženje veterana Odreda policije „Bosna“ Kantona Sarajevo danas je obilježena 31. godišnjica od pogibije heroja Vinka Šamarlića, nosioca najvećih ratnih priznanja i pripadnika Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine - Odred policije „Bosna“.
08.06.2023.
POVEĆANJE SIGURNOSTI PJEŠAKA
Postavljena zaštitna rukohvatna ograda
Sa poboljšanjem vremenskih prilika radnici firme „RE-Inženjering“ d.o.o. Sarajevo okončali su radove na ugradnji nove rukohvatne zaštitne ograde u Ulici Patriotske lige.
07.06.2023.
NOVI ASFALT UMJESTO MAKADAMSKOG PUTA
Završeno asfaltiranje dijela Ulice Panjina Kula
Radnici građevinske firme „Demus“ d.o.o. Sarajevo okončali su asfaltiranje dijela Ulice Panjina Kula od broja 121P do broja 121V.
07.06.2023.
ZA MOBILNOST MLADIH IZDVOJENO 35.000 KM
Zatvoren javni poziv za dodjelu sredstava
Zatvoren je javni poziv za dodjelu sredstava iz granta za mobilnost mladih sa područja općine Centar jer su novčana sredstva koja su obezbijeđena u ovogodišnjem budžetu Općine za ovu namjenu su utrošena.
07.06.2023.
„NATURE FOR RECOVERY“
Javni poziv za organizacije civilnog društva koje djeluju u sektoru turizma
Općina Centar Sarajevo objavila je danas javni poziv za organizacije civilnog društva koje djeluju u sektoru turizma i pružanja turističkih usluga na području Skakavca.
06.06.2023.
MANIFESTACIJA MATURANTI OPĆINE CENTAR
Maturanti općine Centar svečano prodefilovali glavnim ulicama grada
U organizaciji Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar, a povodom okončanja osnovnoškolskog obrazovanja danas su maturanti iz osnovnih škola sa Centra prodefilovali glavnim ulicama grada i općine Centar i tako obilježili završetak jednog svog poglavlja u životu.
06.06.2023.
OPĆINA CENTAR I USAID POTPISALI MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU
Izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u Centru
Danas je upriličeno potpisivanje memoranduma o razumijevanju kojim općine Centar i Tešanj pristupaju pilot projektu E-uprava kojeg realizuje Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a čime će biti omogućeno izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.
06.06.2023.
SANACIJA PJEŠAČKOG POJASA U ULICI MARŠALA TITA
Pokrenuta još jedna procedura javne nabavke
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinske službe pokrenuo novu proceduru javne nabavke.
06.06.2023.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Kulturna dešavanja u mjesecu junu
Mjesec juni u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih Općine Centar“ donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i građane, nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, kao i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.