Vijesti

25.05.2023.
PODRŠKA ZA PODUZETNIKE
U srijedu Help Desk sesija – „Imate pitanja za advokata i računovođu, dođite po odgovore“
Općina Centar Sarajevo, u partnerskom djelovanju sa Općinom Novo Sarajevo, Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, CEFE BiH, Internacionalnim univerzitetom BURCH, Udruženjem BIT ALLIANCE Sarajevo, Advokatom Sabinom Čelik iz Sarajeva i Knjigovodstvenim biroom AssetFin d.o.o., provodi aktivnosti projekta „LEADER: Local Economy Activation – Development through Entrepreneurship Recovery/LIDER: Aktiviranje lokalne privrede - Razvoj kroz oporavak preduzetništva“. Jedna od aktivnosti bila je i raspisivanje javnog poziva „Pokreni svoj kreativni ili ICT biznis“.
25.05.2023.
Pokrenute nove procedure javnih nabavki
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinskih službi pokrenuo dvije procedure javnih nabavki.
25.05.2023.
OPĆINA ĆE SANIRATI NASTALU ŠTETU
Održana hitna vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite
Danas je održana hitna vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite Općine Centar a povodom poplava i bujica koje su jučer u popodnevnim satima pogodile područja mjesnih zajednica „Nahorevo“ i „Pionirska dolina“ prilikom čega je nastala značajna materijalna šteta na objektima i imovini stanovnika navedenih mjesnih područja.
24.05.2023.
ROK ZA PRIJAVU DO 29. MAJA
Podrška samozapošljavanju žena starijih od 35 godina i dugoročno nezaposlenih osoba
Na web stranici Općine Centar i u Dnevnom avazu u izdanju od 8. maja objavljen je javni poziv za realizaciju programa poticaja za unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo za 2023. godinu.
24.05.2023.
APEL GRAĐANIMA DA ČUVAJU PARKOVSKI MOBILIJAR
Novi dječiji mobilijar i ambijentalna rasvjeta u Parku Jelena Vitas
Radnici firme „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo u okviru projekta redovnog održavanja igrališta na području općine Centar tokom proteklih nekoliko dana postavili su novi dječiji mobilijar i ambijentalnu rasvjetu u Park Jelena Vitas, na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša.
24.05.2023.
OSTVARIVANJE DOPUNSKIH PRAVA BORAČKE POPULACIJE
Priznavanje prava na klimatsku rehabilitaciju
Služba za boračko invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar je putem Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo informisana da su ispunjeni uslovi za realizaciju i implementaciju prava na klimatsko liječenje.
24.05.2023.
Sutra 29. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Dvadeset i deveta redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 25. maja 2023. godine sa početkom u 10 sati u velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1.
23.05.2023.
OPĆINA IZDVOJILA 59.294 KM
Izgradnja novog stepeništa u Ulici Nusreta Šišića Dede
Radnici građevinske firme „Sela“ počeli su sa izgradnjom novog stepeništa u Ulici Nusreta Šišića Dede 2, 4 i 6, a nakon što je uklonjeno staro i dotrajalo stepenište koje je predstavljalo opasnost za prolaznike i otežavalo pristup domovima stanovnicima ovog dijela Koševskog brda.
23.05.2023.
JAVNI POZIV OTVOREN DO UTROŠKA SREDSTAVA
Nabavka preparata za jačanje imuniteta onkoloških pacijenata
Općina Centar je putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu objavila javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za kupovinu lijekova osobama oboljelih od karcinoma.
23.05.2023.
GALERIJA CENTRA KULTURE I MLADIH
Danas otvorenje izložbe „Putopis Ljube Pavlovića“
Danas će u galeriji JU „Centar kulture i mladih“ u Ulici Jelića broj 1 biti otvorena izložba pod nazivom „Putopis Ljube Pavlovića“.
22.05.2023.
OPĆINA CENTAR FINANSIJER PROJEKTA
Započele pripreme za asfaltiranje pristupnog puta za groblje Mrkovići
Radnici građevinske firme „Demus“ d.o.o. Sarajevo započeli su danas pripremne radove za asfaltiranje pristupnog puta na Mrkovićima.
22.05.2023.
JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BIH - FAZA II
Direktni poziv za podnošenje prijedloga projekata partnerskih mjesnih zajednica
Općina Centar Sarajevo učestvuje u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansiraju vlada Švicarske i Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).
22.05.2023.
Pokrenute nove procedure javnih nabavki
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinskih službi pokrenuo dvije procedure javnih nabavki.
22.05.2023.
Obavijest iz Službe za privredu i poslovne prostore
Obavještavaju se sva zainteresovana pravna i fizička lica da Općina Centar Sarajevo raspolaže sljedećim poslovnim prostorijama koje mogu biti predmet dodjele u zakup neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva uz obavezu izmirenja dospjelih dugovanja po osnovu zakupnine, u skladu sa odredbama člana 16a. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 49/17, 21/18, 23/21, 24/22, 31/22, 45/22 i 21/23):
19.05.2023.
PODRŠKA DIGITALIZACIJI POSLOVANJA
Načelnik Mandić potpisao ugovore sa poduzetnicima iz Centra
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas ugovore sa šest dobitnika finansijskih sredstava iz budžeta ove lokalne zajednice namijenjenih podršci digitalizacije poslovanja.
19.05.2023.
NASTAVAK SARADNJE OPĆINE CENTAR I NADLEŽNOG MINISTARSTVA
Rekonstrukcija vrtića Šip i opremanje školskih biblioteka
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ministrica Naida Hota-Muminović potpisali su danas aneks sporazuma o saradnji na realizaciji projekta završetka radova na rekonstrukciji vrtića Šip, te za sufinansiranje rekonstrukcije i opremanja biblioteka javnih osnovnih i srednjih škola na području općine Centar Sarajevo.
19.05.2023.
ZA ČISTIJU I LIJEPU BREKU
Sutra akcija čišćenja područja MZ „Breka“
U subotu, 20. maja 2023. godine sa početkom u 10 sati će započeti ekološka akcija čišćenja na području Mjesne zajednice „Breka“.
19.05.2023.
MJESNA ZAJEDNICA HRASTOVI-MRKOVIĆI
Besplatna škola fudbala za dječake i djevojčice
Općina Centar je organizirala besplatnu školu fudbala za dječake i djevojčice, uzrasta od 10 do 14 godina sa područja Mjesne zajednice „Hrastovi–Mrkovići“.
18.05.2023.
POSTAVLJEN DJEČIJI MOBILIJAR
Napreduju radovi na izgradnji dva nova ciciban igrališta na Ciglanama
Uprkos nestabilnim vremenskim prilikama radnici firme „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo privode kraju radove na izgradnji dva nova ciciban igrališta za mališane u Ulici Husrefa Redžića u naselju Ciglane.
18.05.2023.
RUTA GRUPA TRIGLAV
Općina Centar finansijski podržala regionalni festival
Danas je u Kamernom teatru 55 održana press konferencija povodom početka regionalnog festivala RUTA Grupa Triglav.