Obilježavanje 25. godišnjice 105. motorizovane brigade

Općina Centar Sarajevo će i ove godine dostojno obilježiti godišnjicu 105. motorizovane brigade Armije RBiH. Ova slavna brigada formirana je 18. februara ratne 1993. godine i sjedište joj je bilo na području općine Centar.

Hrabri borci ove brigade učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove 105. brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom".

 

Odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine 18. februar je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade i obilježava se svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put Brigade i njene borce. Ove godine obilježava se jubilarna 25. godišnjica 105. brigade.

 

U okviru priprema za proslavu tog značajnog datuma, u Općini Centar je 9. februara 2018. godine održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice Brigade, na kojem je usvojen protokol aktivnosti. Sastanak je vodio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić.

 

Protokolom je planirano da u petak, 16. februara u prijepodnevnim satima delegacije Općine Centar i boračkih udruženja obiđu gradska spomen-obilježja, kao i mezarja i groblja gdje će položiti cvijeće i odati počast poginulim pripadnicima 105. brigade i drugim braniteljima, kao i žrtvama agresije.

 

Istog dana u 14 sati, u Domu mladih Skenderija bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar na kojoj će biti predstavljen ratni put 105. motorizovane brigade.

 

Kao i proteklih godina, centralna proslava bit će održana na Grdonju, kod spomen-obilježja Mala kula, u nedjelju 18. februara od 12 sati, gdje će se uz prigodan svečarski i kulturno zabavni program družiti borci 105. brigade i boračke porodice, učenici osnovnih škola, predstavnici Općine i drugi gosti.

 

Prije održavanja centralne proslave, u nedjelju će u 9 sati na platou Kulturno sportskog centra Skenderija biti upriličena tradicionalna smotra izviđača Kantona Sarajevo koji će sa zastavom 105. brigade krenuti njenim ratnim stazama do Grdonja.

 

I ove godine će u 11 osnovnih škola na području općine Centar biti održan historijski čas kako bi učenici bili upoznati o značaju 105. motorizovane brigade u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. O toj temi će učenici pisati i literarne radove, a tri najbolja će biti nagrađena i pročitana na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

 

Protokolom je također planiran susret rukovodstva Općine Centar sa djecom šehida i poginulih branitelja i tom prilikom će im biti predstavljene aktivnosti i mjere koje Općina poduzima u cilju njihovog zapošljavanja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti