Općina Centar omogućila besplatno članstvo u Biblioteku Sarajeva

Na sastanku koji je održan u srijedu 14. februara 2018. godine u Općini Centar načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Javne ustanove Biblioteke Sarajeva Zlatko Topčić razgovarali su o novom projektu besplatnog upisa novih korisnika ove Biblioteke.

-Općina Centar je u svom budžetu obezbijedila 10.000 KM koje imamo namjeru utrošiti za besplatno učlanjenje mladih iz Centra u Biblioteku Sarajeva. Ukoliko se ukaže potreba spremni smo povećati iznos, te također smo spremni proširiti našu, do sada uspješnu saradnju, sa ovom ustanovom. Jako nam je stalo da što više mladih čita, jer smo svjesni koliko su savremene tehnologije opasne za gubljenje navike čitanja knjiga, kazao je Ajnadžić.

 

O samoj proceduri upisa novih članova je govorio Zlatko Topčić.

 

- Besplatni upis će se vršiti u odjeljenju MAK u Alipašinoj ulici 6 svakog radnog dana, kao i u Centralnom odjeljenju u Mis Irbinoj 4. Ukoliko se ukaže potreba spremni smo uvesti i dodatne termine za upis subotom. Novi korisnici će dobiti člansku kartu koja važi godinu dana. Također imamo u planu, kroz ovaj projekat, obnoviti istekle članarine za naše korisnike s područja ove sarajevske općine, kazao je Topčić.

 

Prilikom upisa korisnici su dužni dati na uvid CIPS-ovu prijavnicu, a maloljetnici upis mogu ostvariti u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju isti dokument. Članska karta stavlja na raspolaganje bibliotečki fond od preko 260.000 knjiga.

 


Biblioteke Sarajeva su prateći moderne trendove i zahtjeve čitalaca uvele uslugu iznajmljivanja elektronskih čitača knjiga, biblioterapije i Book Crossinga, svojevrsne globalne čitaonice slobodnih, putujućih knjiga. Biblioteka Sarajeva pruža usluge putem najmodernijeg sistema COBISS (kooperativni online bibliografski sistem i servisi) koji je prošle godine uveden na svih šesnaest pozajmnih odjeljenja, a koji omogućuje lakši i brži pristup novim ostvarenjima domaće i strane beletristike, stručne knjige, lektire, časopisa i stripova, ali i besplatno učešće u brojnim radionicama...

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti