Vijesti

27.03.2017.
Općina Centar će izdvojiti 120.000 KM za jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženima
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić odobrio je izmjene Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe, koje je predložila Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.
27.03.2017.
U Centru za kulturu Latif Moćević održao koncert za učenike OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“
Pod pokroviteljstvom Općine Centar na sceni Centra za kulturu „Sarajevo“, u ponedjeljak 27. marta 2017. godine, održan je koncert bh kantautora Latifa Moćevića.
27.03.2017.
Projekt Udruženja “Ekologija” podržan sa 2.500 KM
Najveći i jedan od najljepših parkova na području općine Centar - park Betanija ima problema sa otpadom, smećem, te uništavanjem zelenih površina jer njegovi posjetioci nemaju dovoljno ekološke svijesti.
24.03.2017.
Počela implementacija projekta ozelenjavanja općine Centar i društveno odgovornog rada
U okviru Programa uređenja manjih javnih i zelenih površina, kojeg je napravila Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar u saradnji sa Kantonalnim komunalnim preduzećem „Park“, započeli su radovi na uklanjanju divlje deponije smeća i uređenju zelene površine na lokalitetu Crnog vrha na Gorici, ispod romskog naselja.
24.03.2017.
Objavljena preliminarna lista kandidata za općinske stipendije
Nakon što je Služba Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport izvršila obradu svih prijava kandidata za dodjelu stipendija Općine Centar „Prof. dr. Husein Kulenović“, Komisija Općinskog vijeća Centar za obrazovanje utvrdila je preliminarnu listu izabranih kandidata za stipendiranje u školskoj 2016/2017. godini.
24.03.2017.
Kompanija Eol Petrol d.o.o. zainteresirana za ulaganje u općini Centar
Predstavnici kompanije Eol Petrol d.o.o. iz Sarajeva na čelu sa direktoricom Indirom Pašović zajedno sa dekanom Arhitektonskog fakulteta Mevludinom Zečevićem u prostorijama Općine Centar predstavili su idejni projekat izgradnje najmodernije benzinske pumpe u Bosni i Hercegovini i to na području Mjesne zajednice Breka - Koševo II.
24.03.2017.
Naredne sedmice sjednica Općinskog vijeća Centar
U ponedjeljak, 27. marta 2017. godine u 13 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) bit će održana 8. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.
24.03.2017.
Informatičari iz OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ pobjednici općinskog takmičenja
Na takmičenju iz informatike, na kojem su učestvovali učenici 11 osnovnih škola sa područja općine Centar, u prostorijama Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ najbolje rezultate ostvarila je ekipa iz škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ koju su činili učenici Admir Zatega, Kemal Bećarević i Armin Bojanić.
23.03.2017.
Završena sanacija stepeništa u Ulici Goruša
Radnici građevinske firme „Sela“ okončali su radove na sanaciji stepeništa u Ulici Goruša (Mjesna zajednica „Marijin dvor-Crni vrh). Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 147.263 KM.
23.03.2017.
Održana svečana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite
U Općini Centar, u četvrtak 23. marta 2017. godine, održana je svečana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite.
23.03.2017.
Općina Centar snažno podržava rješavanje problema Roma
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima ugostio je predstavnike Misije OSCE-a u BiH Amelu Tandara i Vedrana Durakovića, te predsjednika Udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar” Dervu Sejdića. Povod sastanka bio je razgovor o donošenju Akcionog plana za rješavanje problema Roma na nivou Općine Centar Sarajevo za period od 2017. do 2020. godine.
23.03.2017.
Učenici škole „Safvet-beg Bašagić“ pobjednici takmičenja iz geografije
U prostorijama Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ održano je općinsko takmičenje učenika iz geografije. Takmičili su se učenici devetih razreda iz jedanaest osnovnih škola sa područja općine Centar.
22.03.2017.
Utvrđena lokacija na Koševskom brdu za gradnju sportske dvorane
Sportsko-rekreativni centar, za čiju investiciju je zainteresovan naš proslavljeni košarkaš Jusuf Nurkić, biće izgrađen na Koševskom brdu, na uglu ulica Antuna Hangija i Maria Mikulića.
22.03.2017.
Uručena urbanistička saglasnost za izgradnju spomenika veteranima Odreda policije Bosna
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić uručio je urbanističku saglasnost za izgradnju spomenika veteranima Odreda policije Bosna generalnom sekretaru Udruženja Željku Paniću.
22.03.2017.
Građani ocijenili dobrim kvalitet usluga Općine Centar
U skladu sa procedurama međunarodnog ISO standarda kvaliteta 9001:2008 za oblast javne uprave i lokalne samouprave, koji je u Općini Centar uveden još u aprilu 2003. godine, od 23. januara do 3. februara 2017. godine u Općini je izvršeno redovno godišnje anketiranje građana o stepenu njihovog zadovoljstva uslugama općinske administracije, a koje je imalo za cilj da općinske službe, na osnovu analize odgovora kao i prijedloga, primjedbi i sugestija građana, donesu odluke kojima će poboljšati kvalitet usluga.
22.03.2017.
Javni pozivi za sufinansiranje sanacije i utopljavanja stambenih zgrada
U dnevnom listu ''Oslobođenje'' 22. marta 2017. godine objavljen je Javni poziv iz Općine Centar za sufinansiranje za socijalno ugrožene građane troškova sanacije zajedničkih dijelova stambenih zgrada kolektivnog stanovanja za 2017. godinu i Javni poziv za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada kolektivnog stanovanja.
21.03.2017.
Izgradnja rezervoara na Nahorevu u završnoj fazi, počinje polaganje cjevovoda
Jedan od kapitalnih projekata Općine Centar Sarajevo u 2017. godini je izgradnja vodovoda na Nahorevu. Realizacijom navedenog projekta trajno će se obezbijediti uredno snabdijevanje pitkom vodom naselja Nahorevska brda, Selja, Muharemovići i Nahorevo, odnosno riješiti decenijski problem stanovnika navedenih naselja.
21.03.2017.
U okviru Dana Općine Centar biće odigrana revijalna utakmica za spas ulične košarke i obnovu sportskih terena
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić u svom programu oblast razvoja sporta stavio je na najvišu listu prioriteta.
21.03.2017.
Općina Centar kreira efikasnije alate za privlačenje investicija
U ponedjeljak 20. marta 2017. godine, održana je četvrta sjednica Privrednog savjeta općine Centar na kojoj je razmatran način plasmana poticajnih sredstava u 2017. godini i mogućnosti prilagođavanja plasmana shodno potrebama privrednika na području ove općine.
21.03.2017.
U Centru za kulturu Sarajevo obilježen Svjetski dan pripovijedanja
Povodom Svjetskog dana pripovijedanja u prostorijama Centra za kulturu „Sarajevo“, u utorak 21. marta 2017. godine, za učenike Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ organizovano je pripovijedanje bajki. Profesorica violine u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu Marina Tomić je učenicima prvog i drugog razreda pomenute škole, koji su došli u pratnji svojih učiteljica Dijane Dorfer-Galijašević i Nermine Hadžić, ispričala tri bajke.