Vijesti

10.04.2017.
Javni poziv za izbor članova Zdravstvenog savjeta Općine Centar
Općina Centar Sarajevo je raspisala Javni poziv za izbor i imenovanje članova Zdravstvenog savjeta Općine Centar, koji je objavljen u ponedjeljak, 10. aprila 2017. godine u dnevnom listu ''Oslobođenje'', na oglasnoj ploči Općine Centar (Mis Irbina 1) i na općinskoj web stranici: www.centar.ba (rubrika ''Konkursi i oglasi'').
10.04.2017.
Sutra počinje takmičenje osnovaca iz kulturno-umjetničkog stvaralaštva
Općina Centar Sarajevo i ove godine organizira takmičenje iz kulturno–umjetničkog stvaralaštva učenika 11 osnovnih škola sa njenog područja.
08.04.2017.
Ajnadžić čestitao Svjetski dan Roma
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, povodom 8. aprila Svjetskog dana Roma, u ime Općine Centar i Općinskog vijeća svim Romima upućuje iskrene čestitke sa željom za dobrim zdravljem i srećom.
07.04.2017.
Predstavnik kineskih investitora uručio pismo namjere za projekt modernizacije stadiona na Koševu
Dominik Satenang (Dominique M. Saatenang), zastupnik kineskih kompanija Powerchina (Power Construction Corporation of China) i China Construction je u petak, 7. aprila 2017. godine u Općini Centar uručio Mustafi Resiću, savjetniku općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića za investicije, pismo namjere koju su ove dvije kompanije uputile na adresu Općine Centar za projekt modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu sa pratećim sadržajima.
07.04.2017.
Općina Centar će podržati austrijski bal u Sarajevu
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je ambasadora Austrije u našoj zemlji NJ.E. Martina Pammera. Naime, 20. maja 2017. godine u Sarajevu će biti organizovan prvi austrijski bal, a ambasador Pammer je istakao da se na ovaj način želi napraviti brend koji će biti prepoznatljiv u svijetu.
07.04.2017.
Nastavljene aktivnosti oko priprema za obilježavanje Dana Općine Centar
Organizacioni odbor za obilježavanje Dana Općine Centar, na čelu sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić, održao je drugi sastanak posvećen pripremama za obilježavanje tog značajnog datuma u historiji centralne gradske općine od 2. do 9. maja.
07.04.2017.
Upis u besplatnu ljetnu školu audio i video montaže i produkcije
Centar za mlade Gorica koji djeluje u okviru Javne ustanove „Centar za kulturu“ Sarajevo, čiji je osnivač Općina Centar, svoje aktivnosti realizira u prostorijama smještenim u Ulici Avde Jabučice 52 na Gorici. Iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojeno je 80.000 KM za finansiranje rada Centra i dodatnih 53.314 KM za projekte koji se u njemu realiziraju.
06.04.2017.
Počelo obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva
Povodom obilježavanja 6. aprila – Dana Grada Sarajeva i Dana oslobođenja Sarajeva od fašizma tokom Drugog svjetskog rata, te početka krvavog rata i višegodišnje opsade Sarajeva 1992. godine, delegacije svih nivoa vlasti, boračkih udruženja, sugrađani te predstavnici gradova-prijatelja Sarajeva posjetili su mezarje Kovači, te nekoliko spomen-obilježja i gradskih grobalja kao i spomen park Vraca, gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast svim stradalima tokom protekla dva rata.
06.04.2017.
Uskoro završetak radova na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe
Do pogoršanja vremenskih prilika radnici građevinske firme „TB Inženjering“ su u projektu sanacije klizišta u Ulici Mehmeda Spahe 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“), uspjeli završiti sa izgradnjom armirano-betonskog stepeništa i potpornog zida.
06.04.2017.
Nastavljena realizacija projekta unapređenja poslovne klime u općini Centar
Predstavnici Grupacije Svjetske banke su 6. aprila 2017. godine posjetili Općinu Centar gdje su razgovarali sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem o nastavku realizacije projekta unapređenja poslovne klime (LIFE), koji implementira Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH, u cilju poboljšanja poslovne klime na lokalnom nivou, povećanja konkurentnosti i privlačenja većeg broja investitora.
06.04.2017.
Odigrane utakmice drugog kola malonogometnog turnira
Nogometni turnir za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja općine Centar nastavljen je utakmicama 2. kola koje su odigrane u četvrtak, 6. aprila 2017. godine na igralištu FIS-a.
05.04.2017.
U blizini Medicinskog fakulteta biće izgrađeno spomen-obilježje Suadi Dilberović
U Općini Centar u srijedu 5. aprila 2017. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo potpisali su protokol o realizaciji granta kojim Općina Centar iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvaja 15.000 KM za izgradnju spomen-obilježja studentici Suadi Dilberović koja je poginula na Vrbanja mostu početkom rata.
05.04.2017.
Predstavnici Općine Centar odali dužnu počast prvim civilnim žrtvama opkoljenog Sarajeva
U organizaciji Gradske uprave, a povodom obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva i njegovog oslobođenja od fašizma 1945. godine, te početka krvavog rata i višegodišnje opsade ovog grada 1992. godine delegacije Grada, općina Centar i Novo Sarajevo, te delegacije Kluba Sarajlija iz Dubrovnika i Udruženja Prijatelja grada Sarajeva, danas su položili cvijeće ispred spomen-ploče podignute u znak sjećanja na prve civilne žrtve proteklog rata Suadu Dilberović (25) i Olgu Sučić (35).
05.04.2017.
Obilježena 72. godišnjica oslobođenja Sarajeva
Polaganjem cvijeća i vijenaca ispred Višegradske kapije u Sarajevu obilježena je 72. godišnjica oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu od fašizma, ali i 25. godišnjica najduže opsade u historiji jednog grada nakon Drugog svjetskog rata.
05.04.2017.
U okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji izdvojeno 644.000 maraka
Imajući u vidu težak socijalni položaj boraca i njihovih porodica i nedovoljnu brigu šire društvene zajednice za njihove brojne probleme, Općina Centar dugi niz godina kao jedan od prioritetnih strateških ciljeva ima kontinuiranu brigu o boračkoj populaciji, najzaslužnijoj za današnju slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, i redovno svake godine iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila potporu i razne vrste pomoći. Tako je u budžetu za 2017. godinu obezbijeđeno 644.000 KM za tu namjenu.
05.04.2017.
Sutra utakmice 2. kola nogometnog turnira osnovnih škola iz Centra
Općina Centar u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ i ove godine organizirala je tradicionalni nogometni turnir za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja Centra. Nakon što je uspješno okončano odigravanje utakmica 1. kola nogometnog turnira, u četvrtak 6. aprila na igralištu FIS-a će se odigrati utakmice 2. kola.
04.04.2017.
Nastavljena finansijska podrška projektima boračkih organizacija
U prostorijama Općine Centar Sarajevo, u utorak 4. aprila 2017. godine, potpisan je protokol o realizaciji granta u iznosu 8.000 KM koji je iz općinskog budžeta dodijeljen Jedinstvenoj organizaciji boraca „Unija veterana općine Centar“ za obilježavanje godišnjice Odreda teritorijalne odbrane „Soukbunar“ i pogibije osam boraca Armije RBiH koje su agresorske snage zarobile i pogubile na putu Nahorevska brda – vodopad Skakavac.
04.04.2017.
Ekološke akcije u Centru uz učešće srednjoškolaca kako bi obezbijedili novac za ekskurziju
Na inicijativu načelnika Općine Centar Sarajevo dr. Nedžada Ajnadžića, ova lokalna zajednica organizira ekološke akcije čišćenja i uređenja javnih površina u cilju zaštite i očuvanja okoliša u koje će uključiti srednjoškolce kako bi kroz društveno koristan i odgovoran rad, obezbijedili finansijsku podršku njihovim vršnjacima slabijeg imovnog stanja za odlazak na ekskurziju u 2017. godini.
04.04.2017.
Načelnik Ajnadžić podržao kampanju „Zajedno protiv mina“
S ciljem podizanja globalne svijesti o problemima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata, Federalna uprava civilne zaštite pridružila se godišnjoj kampanji "Zajedno protiv mina" koju je, povodom 4. aprila Međunarodnog dana borbe protiv mina, pokrenuo Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD).
04.04.2017.
Otvorena izložba likovnih radova u Centru za mlade na Gorici
U prostorijama Centra za mlade na Gorici, pod pokroviteljstvom Općine Centar, otvorena je izložba likovnih radova polaznika Likovne škole koja djeluje u Centru za mlade na Gorici. Izložbu su otvorili voditeljica Likovne škole Aida Filipović i direktor Centra za kulturu Sarajevo Senad Bostandžić.