Sinoć premijerno prikazan film „Balet u opkoljenom Sarajevu“

U prisustvu učenika osnovnih i srednjih škola u kinu Meeting point, u utorak 18. decembra 2018. godine premijerno je prikazan dokumentarni film „Balet u opkoljenom Sarajevu“.
Sinoć premijerno prikazan film „Balet u opkoljenom Sarajevu“

Film je rađen u produkciji Udruženja umjetnika „BellArte“, a koproducent projekta je BHRT. Rađen je prema scenariju Ornele Čolić, dok režiju potpisuje baletna umjetnica Nadža Pušilo. Direktor fotografije i montažer je Marko Jovančić, a izvršni producent je Nisrin Kršlak. Realizaciju projekta pomogla je i Općina Centar koja je iz budžeta za ovu namjenu izdvojila 13.400 maraka.

 

Uviđajući problem da su djeca nedovoljno upoznata sa baletnom umjetnošću, njenim povijesnim tokom i značajem za pojedinca i državu, te da je nedovoljna promocija baletne umjetnosti i stvaralaštva, projekt „Balet u opkoljenom Sarajevu“ ima za cilj aktivno uključivanje mladih sa područja općine Centar u kulturno-umjetnički projekt ove vrste, doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine sa fokusom na život i kreativno stvaralaštvo umjetnika u oblasti baletne umjetnosti, kako bi se upoznali sa njenom ulogom i značajem u kreiranju boljeg života za građane u periodu opsade, te sa njenim položajem i ulogom danas.

 

Kroz film „Balet u opkoljenom Sarajevu“ prikazani su umjetnički programi i događaji koji su okupljali građane Sarajeva u ratnom periodu sa ciljem što boljeg povezivanja uloge umjetničkog stvaralaštva i kulturnih događaja u prošlosti i sadašnjosti, za čovjeka i društvo. Poruka filma govori o istrajnosti i ljubavi umjetnika prema profesiji kojom se bave, njihovoj snazi da na plemenit način mijenjaju svijet oko sebe. Dotičući se ratne svakodnevnice, odlaska na borbenu liniju i dolaska na probe i predstave nakon dugog i napornog dana, baletni umjetnici će opisati svoj doživljaj kontrasta između vojničke uniforme i baletnog kostima.

 

Film se bavi životom i djelovanjem baletnih umjetnika iz perioda 1992.-1995. godine, te značajem umjetničkog stvaralaštva za grad Sarajevo i njegove građane.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti