Prošlogodišnji budžet Općine Centar je bio razvojni

U Općini Centar Sarajevo u petak, 4. januara 2019. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je održao tradicionalnu novogodišnju konferenciju za medije na kojoj je prisutnima prezentovao rezultate rada Općine Centar tokom protekle godine.

Kako je naveo, gledajući sveukupnu situaciju oko realizacije, kako kapitalnih tako i projekata od esencijalnog životnog značaja za naše sugrađane, zadovoljan je postignutim rezultatima tokom protekle godine.

 

Budžet Općine Centar, prema riječima Ajnadžića, možemo nazvati razvoji jer je više od polovine sredstava utrošeno za realizaciju kapitalnih projekata, odnosno oko 22 miliona KM.

 

-Prvi projekat kojeg želim spomenuti je izgradnja objekta osnovne škole na Šipu, za čiji završetak i opremanje je potrebno oko devet miliona KM. Zatim smo započeli izgradnju objekta vrtića „Razigrani dani“ i nadam se da će u predviđenim rokovima taj projekat biti završen. Investirali smo uređenje Trga Susan Zontag  ispred Pozorišta, te smo nastavili sa uređenjem trga ispred Pozorišta mladih. U dogovoru sa vlasnicima okolnih objekata, planiramo ta dva prostora spojiti u jedinstveni trg. Za rekonstrukciju Trga Prvog korpusa Armije RBiH smo iz općinskog budžeta izdvojili  oko 470 hiljada konvertibilnih maraka. Također planiramo nastaviti sa rekonstrukcijom Merhemića trga na Ciglanama. Jedan od projekata koji su visoko u vrhu naših prioriteta je izgradnja novog vodovoda na Nahorevu, projekat koji je u trećoj fazi realizacije čime ćemo riješiti vodosnabdijevanje za 500 domaćinstava tog dijela općine Centar. Za najmlađe smo izgradili 21 ciciban igralište, te 15 terena za košarku i basket u saradnji sa Udruženjem „Jesi li za basket?“, a to su projekti koji su dobili visoku pozitivnu ocjenu naših sugrađana. Putem JU „Centar za sport i rekreaciju“ smo pokrenuli projekat „365 sport plus“ u kojem nudimo mogućnost djeci da se besplatno bave sportom. Rekonstrukcija kosog lifta na Ciglanama je okončana krajem prošle godine, te radimo intezivno na izgradnji stambenih objekata za smještaj ruševinaca i interno raseljenih lica. U toku je proširenje saobraćajnice i izgradnja novog mosta u Nahorevskoj ulici kod bolnice Jagomir, te je završena izgradnja nove saobraćajnice pored gradskog porodilišta na Jezeru, što je koštalo 1.100.000 KM. Završene su dvije faze izgradnje nove pješačke i biciklističke staze od Alipašine ulice do gradskog parka na Jezeru. Posebno smo ponosni na otvaranje Centra za djecu sa poteškoćama u razvoju, a taj projekat smo realizovali u saradnji sa nevladinim sektorom. Stavili smo u funkciju još jedan Centar za zdravo starenje. Za stipendije nadarenim učenicima svake godine izdvajamo sve više finansijskih sredstava tako da smo u ovoj godini za ovu namjenu planirali 400.000 KM. Prva smo općina koja je započela finansiranje vantjelesne oplodnje. Započeli smo sa rekonstrukcijom stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu kako bi ispunili uslove za odigravanje međunarodnih utakmica i namjeravamo  sa modernizacijom nastaviti i ubuduće. Imamo i projekat podrške pokretanja biznisa za mlade i od prošle godine ovim projektom su obuhvaćena i djeca šehida i poginulih boraca. Utopljavanje zgrada je projekat koji nastavljamo i u budućnosti. Od prošle godine smo obezbijedili, pored pribora i školskih torbi, i besplatne udžbenike za sve prvačiće iz Centra.  Također imamo veliki broj završenih, pokrenutih i planiranih projekata izgradnje i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih cesta u Centru. Tokom prošle godine povećani su prihodi koji pune budžet ove Općine, istakao je Ajnadžić.

 

Na kraju prezentacije načelnik Ajnadžić je najavio planirane aktivnosti tokom ove kalendarske godine, za čiju realizaciju je osnovni preduvjet usvajanje budžeta Općine Centar za 2019. godinu.

 

–Predloženi budžet Općine Centar za 2019. godinu u iznosu od 48 miliona KM, sa indicijom da u rebalansu u aprilu bude povećan na 60 miliona KM, nije dobio podršku Općinskog vijeća Centar. Zbog toga nećemo imati finansijska sredstva za nastavak kapitalnih projekata i pokretanje novih. Neusvajanje budžeta će osjetiti i nevladin sektor, projekti iz kulture, komunalni projekti, naglasio je Ajnadžić.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti