Vijesti

13.02.2019.
Općina Centar i u 2019. godini nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje
Iako zdravstvo nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar godinama unazad izdvaja iz budžeta značajna sredstva za pomenutu oblast.
13.02.2019.
Počela besplatna škola gimnastike za osnovce
Nakon završetka zimskog raspusta prošle sedmice nastavljena je realizacija besplatne škole gimnastike za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola sa područja općine Centar, a ovaj projekat dugi niz godina uspješno organizira Općina Centar u saradnji sa Centrom za sport i rekreaciju – javnom ustanovom čiji je osnivač.
13.02.2019.
Brojne aktivnosti u Centru za zdravo starenje
Da postoji potreba i interes naših sugrađana treće životne dobi da sadržajno i kvalitetno provode slobodno vrijeme u organiziranim aktivnostima potvrđuje i činjenica da je od osnivanja novog Centra za zdravo starenje u zgradi „Svjetlosti“ (Muhameda Kantardžića 3) u njegov rad uključeno oko 290 građana koji žive na području općina Centar i Stari Grad, s time da se broj zainteresovanih svakodnevno povećava i premašuje kapacitet samog Centra.
13.02.2019.
Predavanje za osnovce o prevenciji vršnjačkog nasilja
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, Udruženje Centar za razvoj omladinskog aktivizma – CROA realizira edukativni projekt pod nazivom „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“.
12.02.2019.
Obilježavanje 26. godišnjice slavne 105. motorizovane brigade
Slavna 105. motorizovana brigada Armije RBiH, osnovana 18. februara ratne 1993. godine, čije je sjedište bilo na području sarajevske općine Centar, proslavlja svoj 26. rođendan.
12.02.2019.
Počeo sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta
Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoju rizičnih faktora prilikom odrastanja. Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti primaran u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ i ove godine nastavlja realizaciju sportsko animacijskog programa za djecu predškolskog uzrasta.
12.02.2019.
U Centru za zdravo starenje održano edukativno predavanje o zaštiti okoliša
U okviru projekta pod nazivom „Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u općini Centar“ kojeg realizuje Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR) u prostorijama Centra za zdravo starenje općine Centar (Maršala Tita 12) održano je edukativno predavanje o zaštiti okoliša.
12.02.2019.
Dječija predstava „Mali maslačak“ u Centru kulture i mladih
U prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar, u srijedu, 13. februara 2019. godine sa početkom u 19 sati premijerno će biti izvedena dječija baletna predstava „Mali maslačak“, kompozitora Josefa Bayera i Johanna Štraussa. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra kulture i mladih (Jelića 1).
11.02.2019.
Još nema pravnog lica koje će upravljati kosim liftom
Iako je izgradnja novog kosog lifta na Ciglanama završena u predviđenom roku, odnosno do kraja 2018. godine, ovaj vertikalni transport i dalje nije u funkciji.
11.02.2019.
Svečano otvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival
Na prepunom Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ u Sarajevu sinoć je svečanom ceremonijom zvanično otvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će se do 16. februara održavati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.
11.02.2019.
U srijedu premijerno izvođenje dječije baletne predstave „Mali maslačak“
U Centru kulture i mladih, javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, danas je održana konferencija za medije u povodu premijernog izvođenja predstave „Mali maslačak“, kompozitora Josefa Bayera i Johanna Štraussa.
11.02.2019.
Prijem za dugogodišnje rukovodioce obrazovnih ustanova iz Centra
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić upriličio je oproštajni prijem za dugogodišnje direktore osnovnih škola „Safvet-beg Bašagić“ i „Nafija Sarajić“ Lejlu Dizdarević i Zijada Numića.
08.02.2019.
Ekvilibristi ponovo nad Miljackom
Baš kao proljetne noći Sarajeva pod opsadom 1993. godine sinoć je Općina Centar, kao finansijer projekta, u prisustvu akademskog kipara Enesa Sivca, organizirala postavljanje tri skulpture nad Miljackom iznad mosta Festina Lente.
08.02.2019.
U Općini Centar održana lokalna dijaloška platforma
U prostorijama Centra za zdravo starenje, a u organizaciji Općine Centar i Centra za promociju civilnog društva (CPCD) održana je lokalna dijaloška platforma pod nazivom „Ohrabrivanje i jačanje kapaciteta mladih u općini Centar Sarajevo za lidersku ulogu u izgradnji kohezivne lokalne zajednice koja brine o mladima i svim drugim članovima i članicama“.
08.02.2019.
Javni poziv za učešće u programu „Startup akademija“
Udruženje „Motivator“ je sredinom oktobra prošle godine pokrenulo projekt „Idea Lab” - poduzetnički centar koji je smješten u prostorijama „HUB 387“ u Maglajskoj ulici kod Sarajevo City Centra na Marijin dvoru.
08.02.2019.
Općina Centar provodi anketiranje korisnika svojih usluga
U skladu sa normama usvojenih ISO standarda kvaliteta u periodu od 4. do 15. februara ove godine u Općini Centar se provodi anketiranje korisnika njenih usluga koja ima za cilj stalno poboljšanje kvaliteta usluga koje pruža građanima ova lokalna zajednica.
07.02.2019.
Općina nastavlja pomagati Centar za podršku porodicama s djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju
U Općini Centar upriličeno je potpisivanje ugovora o partnerstvu između ove lokalne zajednice i Udruženja „Colibri“ koje vodi Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.
07.02.2019.
Načelnik Ajnadžić i ministar Garibija razgovarali o zajedničkim projektima
U prostorijama Općine Centar načelnik dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima održao je sastanak sa predstavnicima Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Malikom Garibijom.
07.02.2019.
Preventivno-korektivna gimnastika najinteresantniji projekat u Centru za zdravo starenje
Nakon testiranja koje je obavljeno u decembru 2018. godine u prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar upriličena je podjela diploma članovima koji pohađaju časove preventivno-korektivne gimnastike.
07.02.2019.
U petak na sceni u Jelićevoj monodrama „Naši dani“ Radoslava Milenkovića
Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, organizuje u petak, 8. februara 2019. godine izvođenje monodrame „Naši dani“, koju je adaptirao, režirao i igra Radoslav Milenković. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra kulture i mladih (Jelića 1) sa početkom u 20 sati.