Vijesti

26.12.2023.
MJESNE ZAJEDNICE „BARDAKČIJE“ I „PARK-VIŠNJIK“
Danas dvije javne rasprave o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2024. godinu
Prema rasporedu održavanja javnih rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar Sarajevo za 2024. godinu, u utorak, 26. decembra 2023. godine u velikoj sali Općine Centar će biti održane dvije javne rasprava. Javna rasprava za građane Mjesne zajednice „Bardakčije“ održat će se sa početkom u 16,30 sati, dok će se javna rasprava za građane Mjesne zajednice „Park-Višnjik“ održati sa početkom u 18,15 sati.
25.12.2023.
ULICA ANTUNA HANGIJA NA KOŠEVSKOM BRDU
Napreduju radovi na sanaciji pristupne staze i stepeništa
Napreduju radovi na sanaciji pristupne staze i stepeništa u Ulici Antuna Hangija 23-25 na Koševskom brdu.
25.12.2023.
PROJEKAT AFIRMACIJE MODERNOG PLESA U OSNOVNIM ŠKOLAMA SA CENTRA
Sutra plesni performans mladih Udruženja „Živimo balet“
Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa „Živimo balet“, uz finansijsku podršku Općine Centar, sutra organizije program „Afirmacija modernog plesa u osnovnim školama“.
25.12.2023.
POVODOM KATOLIČKOG BOŽIĆA
Pomoć pripadnicima Armije RBiH
U budžetu Općine Centar tradicionalno se izdvajaju finansijska sredstva koja se dodjeljuju porodicama šehida i poginulih boraca pripadnika Armije RBiH povodom značajnih datuma ili vjerskih praznika.
22.12.2023.
Načelnik Mandić katoličkim vjernicima čestitao Božić
U povodu nastupajućeg velikog katoličkog blagdana Božića, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić uputio je svim katoličkim vjernicima u Bosni i Hercegovini iskrene i srdačne čestitke sa željama da dane blagdana provedu u dobrom zdravlju i radosti, sa vjerom i nadom u bolju zajedničku budućnost.
22.12.2023.
PROJEKAT MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI
Održana dodjela novogodišnjih nagrada u Centru kulture i mladih
Danas je u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“ održana dodjela novogodišnjih nagrada za mališane iz vrtića JU „Djeca Sarajeva“ i Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ , te članove Udruženja „Zdravo živi sretno stari“, koji su učestvovali u projektu „Takmičenje u slikanju kroz međugeneracijsku solidarnost“.
22.12.2023.
MALIŠANI UDRUŽENJA „COLIBRI“ IZRADILI PREDMETE
Načelnik Mandić podržao humanitarni bazar „Zimska čarolija“
Danas je u prostorijama Centra za podršku djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ (Ćemaluša 3) upriličen novogodišnji humanitarni bazar „Zimska čarolija“.
22.12.2023.
U BUDŽETU IZDVOJENO 100.000 KM
Poništenje javnog poziva za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata
S obzirom da na objavljeni javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata koji će biti finansirani iz budžeta Općine u 2023. godini, a koji je bio otvoren od 23. novembra do 21. decembra ove godine, nije pristigao niti jedan projektni prijedlog, navedeni javni poziv je poništen.
22.12.2023.
OPĆINA CENTAR OBEZBIJEDILA SREDSTVA
Održan kamp za mlade „Vikend bez interneta“
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u okviru projekta kamp za mlade „Vikend bez interneta“, u planinarskom domu „Brezovača“ na Igmanu boravili su učenici iz srednjih škola sa područja centralne gradske općine.
22.12.2023.
Obavijest za korisnike registra poljoprivrednih gazdinstava i registra klijenata
Obavještavamo poljoprivredne proizvođače, fizička i pravna lica sa područja općine Centar Sarajevo koji su upisani ili treba da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i Registar klijenata (RK), da u periodu od 1. januara do 31. marta 2024. godine izvrše upis, ažuriranje podataka, odnosno prijavu promjena na svom poljoprivrednom gazdinstvu kod nadležne općinske službe, a u skladu sa Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata („Službene novine Federacije BiH“, broj 42/08).
22.12.2023.
MJESNA ZAJEDNICA „ŠIP“
Danas javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2024. godinu
Prema rasporedu održavanja javnih rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar Sarajevo za 2024. godinu, u petak, 22. decembra 2023. godine u 16,30 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) će biti održana javna rasprava za građane mjesne zajednice „Šip“.
21.12.2023.
OPĆINA CENTAR ĆE PODRŽATI ORGANIZACIJU
Evropsko prvenstvo u mininogometu biće održano u Centru
Evropska mininogometna organizacija je na generalnoj skupštini održanoj u Sofiji u novembru ove godine odlučila da organizaciju Evropskog prvenstva u mininogometu (EMF EURO 2024) dodjeli Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu.
21.12.2023.
Pokrenute nove procedure javnih nabavki
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinskih službi pokrenuo nove procedure javnih nabavki.
21.12.2023.
MJESNA ZAJEDNICA „CRNI VRH-GORICA“
Danas javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2024. godinu
Prema rasporedu održavanja javnih rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar Sarajevo za 2024. godinu, u četvrtak, 21. decembra 2023. godine u 16,30 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) će biti održana javna rasprava za građane mjesne zajednice „Crni vrh-Gorica“.
21.12.2023.
Druženje za penzionisane uposlenike Općine Centar
U velikoj sali Općine Centar u utorak 26. decembra 2023. godine sa početkom u 14 sati bit će upriličeno tradicionalno druženje predstavnika Općine sa penzionisanim uposlenicima ove institucije.
21.12.2023.
Vlada KS u pet općina proglasila „Uzbunu“ zbog zagađenja zraka
Zbog prekomjernog zagađenja zraka, Vlada KS proglasila je epizodu „Uzbune“ u zoni koja obuhvata općine Centar, Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, uz primjenu interventnih mjera. Na području ostalih općina na snazi ostaju mjere iz epizode “Upozorenje”.
20.12.2023.
NAČELNIK SRĐAN MANDIĆ URUČIO NAGRADE
Odabrani pobjednici foto konkursa JU Centra kulture i mladih
Općina Centar u saradnji sa JU Centar kulture i mladih organizirala je foto konkurs za učenike završnih razreda osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice na temu „Centar u srcu“.
20.12.2023.
URUČENA JEDNOKRATNA NOVĆANA POMOĆ
Načelnik Mandić posjetio porodicu Aljukić sa Grdonja
Jučer je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa svojim saradnikom Adisom Adilovićem iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar posjetio Begu Aljukića koji sa suprugom stanuje u Ulici Branka Galeba na Grdonju.
20.12.2023.
OPĆINSKA TAKMIČENJA ZAPOČINJU U MARTU
Potpisani sporazumi o realizaciji općinskih takmičenja
U zgradi Javne ustanove „Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo“ danas je upriličeno potpisivanje sporazuma o saradnji i načinu organizovanja općinskih takmičenja i revije kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece predškolskih ustanova i učenika osnovnih škola na području kantona Sarajevo.
20.12.2023.
USAID PROJEKAT „DIASPORA INVEST“
Mapiranje dijaspore sa područja općine Centar
Općina Centar Sarajevo u saradnji sa USAID projektom „Diaspora Invest" sprovodi aktivnost mapiranja dijaspore.