Vijesti

06.12.2023.
JAVNI POZIV ZA KATEGORIJE ENERGETSKI SIROMAŠNIH DOMAĆINSTAVA
Građani imaju šest dana za dostavljanje prigovora na odbijenu prijavu
Na javni poziv za dodjelu sredstava sa pozicije Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima - Podrška Europske unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, koji je bio otvoren u periodu od 23. oktobra do 10. novembra 2023. godine, nadležna služba Općine Centar je zaprimila oko 4.000 zahtjeva za pomoć našim sugrađanima.
06.12.2023.
UDRUŽENJE ZA PODRŠKU OBRAZOVANJA, ODGOJA, KULTURE I TRADICIJE
Sutra počinje projekat „Susreti uz raskošni svijet romskih bajki“
Svakog četvrtka, od 7. do 28. decembra 2023. od 17.30 sati, u Mjesnoj zajednici Crni vrh – Gorica (Avde Jabučice 52) održat će se radionica, pod nazivom „Vuneno pozorištance“ uz romske priče i slikovnicu „Karankoči-Koči“ koja je namjenjena porodicama sa djecom predškolskog uzrasta.
05.12.2023.
JU SREDNJA ŠKOLA PRIMJENJENIH UMJETNOSTI SARAJEVO
Izdvojena sredstva za realizaciju projekta „Biblioteka na otvorenom“
Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao ugovor sa direktoricom „Srednje škole primijenjenih umjetnosti“ Elmom Alić Šobot.
05.12.2023.
POBOLJŠANJE USLOVA RADA INSTITUCIJA KULTURE
Narodnom pozorištu Sarajevo 10.000 KM
Danas su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić potpisali ugovor o realizaciji sredstava na osnovu kojeg će iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar biti izdvojen iznos od 10.000 KM za poboljšanje uslova rada ove kulturno-historijske ustanove.
05.12.2023.
POTPISAN UGOVOR U VRIJEDNOSTI OD 330.522 KM
Započeli radovi na sanaciji stepeništa u naselju Ciglane
Po okončanju radova na sanaciji stepeništa i pješačke pristupne staze između ulica Hakije Kulenovića i Dajanli Ibrahim-bega, radnici preduzeća „Sela“ su započeli sa radovima na sanaciji postojećeg stepeništa koje povezuje ulice Avde Hume i Husrefa Redžića na Ciglanama.
04.12.2023.
BESPLATNA VOŽNJA ZA GRAĐANE TOKOM DECEMBRA
Od jutros u funkciji kosi lift na Ciglanama
Od jutros od 6 sati „Kosi lift“ na Ciglanama je na raspolaganju stanovnicima naselja Ciglane, a korištenje lifta tokom mjeseca decembra će za sve građane biti besplatno.
04.12.2023.
OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM
Načelnik Mandić ugostio predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom
Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, a koji se u svijetu obilježava 3. decembra, načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amrom Hašimbegović Vučković ugostio je predstavnike Koordinacionog odbor udruženja osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo Fikreta Zuku i Almira Šahmaniju.
04.12.2023.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Kulturna dešavanja u mjesecu decembru
Mjesec decembar u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih Općine Centar“ donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i ostale građane, nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, kao i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.
01.12.2023.
BESPLATNA VOŽNJA ZA GRAĐANE TOKOM DECEMBRA
Od ponedjeljka u funkciji kosi lift na Ciglanama
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas sa direktorom firme „Fidges-Upravitelj“ d.o.o. Fuadom Haskićem ugovor o pružanju usluga održavanja i upravljanja objektom „Kosi lift“ na Ciglanama.
01.12.2023.
MUZIČKA RADIONICA „KAD PORASTEM“
Održana završna svečanost radionice
U srijedu je u baletskoj sali Javne ustanove „Centar kulture i mladih“, čiji je osnivač Općina Centar, održana završna svečanost muzičke radionice za predškolce pod nazivom „Kad porastem“.
01.12.2023.
SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR
Izdato narandžasto upozorenje za jake i olujne udare vjetra južnog smjera
Civilna zaštita Općine Centar upozorava građane da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za jake i olujne udare vjetra južnog smjera.
01.12.2023.
PRILAGOĐAVANJE PUTNIČKOG VOZILA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM
Općina Centar pomaže ratnim vojnim invalidima
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas protokol o realizaciji granta – prilagođavanje putničkog automobila za samostalno upravljanje vozilom ratnog vojnog invalida.
30.11.2023.
ODRŽANA 33. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA
Usvojen Nacrt budžeta Općine Centar za 2024. godinu
Na današnjoj 33. redovnoj sjednici Općinskog vijeća usvojen je Nacrt budžeta Općine Centar za 2024. godinu, kao i Nacrt odluke o njegovom provođenju, koji su upućeni u javnu raspravu u trajanju od 20 radnih dana od dana objavljivanja.
30.11.2023.
U CENTRU KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Tomislav Cvitanušić održao motivaciono predavanja za mlade
Jučer je u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar, poznati maratonac Tomislav Cvitanušić održao motivaciono predavanje učenicima srednjih škola sa područja općine Centar, a u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) uz finansijsku podršku Evropske unije.
29.11.2023.
VETERINARSKA STANICA SARAJEVO
Načelnik Mandić uručio opremu i sredstava za hiruršku salu
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je v.d. direktorice JU KJP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Sarajevo Nasihi Spahić uručio opremu i sredstava za hiruršku salu koje je nabavila Općina Centar za potrebe Službe za zaštitu životinja i namirnica životinjskog porijekla Civilne zaštite Općine Centar formirane pri Veterinarskoj stanici.
29.11.2023.
SEDAM SUGRAĐANA POGINULO U HAMDIJE KREŠEVLJAKOVIĆA
Obilježena godišnjica stradanja naših sugrađana
U Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka) na današnji dan prije 30 godina sedam naših sugrađana je poginulo, a četvero teže i lakše ranjeno od granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama. Tog tragičnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elmedin Zimić.
29.11.2023.
Sutra dvije redovne sjednice Općinskog vijeća Centar
Trideset i treća redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 30. novembra 2023. godine sa početkom u 10 sati u velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1. Nakon završetka 33., zakazano je i održavanje trideset i četvrte redovne sjednice Općinskog vijeća Centar Sarajevo.
28.11.2023.
OPĆINA CENTAR I PORODIČNO SAVJETOVALIŠTE
Za osnovce sa Centra održana radionica na temu „Zajedništvo“
U okviru realizacije promotivnih i preventivnih aktivnosti u cilju razvoja zdravog društva na inicijativu Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo, a u saradnji sa KJU „Porodično savjetovalište“, danas je održano prvo predavanje sa edukativnim radionicama na temu „Zajedništvo“.
28.11.2023.
UDRUŽENJE „BABY STEPS“ I OPĆINA CENTAR
Projekat „NE vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika“
Udruženje „Baby steps“ u saradnji sa Općinom Centar realizuje projekat pod nazivom „NE vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika“, koji je podržan u okviru javnog poziva organizacijama civilnog društva.
28.11.2023.
U CENTRU KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Motivacioni govor za mlade Tomislava Cvitanušića
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) sa zadovoljstvom najavljuje niz događaja koji imaju za cilj inspirisati, motivisati i podstaći mlade širom Bosne i Hercegovine na postizanje novih dostignuća. Uz finansijsku podršku Evropske unije, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) organizovao je motivacioni govor koji će Tomislav Cvitanušić održati u JU Centru za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, u srijedu, 29. novembra 2023. godine u 18:00 sati.