Vijesti

15.02.2023.
ULICA LUDVIGA KUBE
Započelo postavljanje rukohvatne ograde na novom stepeništu
Radnici građevinske firme „Sela“ započeli su radova na postavljanju zaštitne rukohvatne ograde na novoizgrađenom stepeništu u Ulici Ludviga Kube.
14.02.2023.
SANACIJA STEPENIŠTA
Napreduju radovi na sanaciji pristupne staze i stepeništa u Ulici Buka 10
U toku je realizacija sanacije još jednog stepeništa i to u Ulici Buka 10 koji je planiran budžetom za prethodnu godinu na osnovu prijedloga i zahtjeva građana.
13.02.2023.
OPĆINA IZDVOJILA 36.361 KM
Napreduju radovi na sanaciji stepeništa u Ulici Muhameda Hadžijahića
U toku je realizacija sanacije stepeništa u Ulici Muhameda Hadžijahića 53, 55 i 57 koji je planiran budžetom za prethodnu godinu na osnovu prijedloga i zahtjeva građana za poboljšanje infrastrukture unutar njihovih naselja.
10.02.2023.
OPŠTINE SA NULA OTPADA
Studijska posjeta javnom komunalnom preduzeću Snaga u Mariboru
U okviru projekta „Opštine sa nula otpada“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom, 24 predstavnika javnih komunalnih preduzeća i predstavnika općinskih/gradskih uprava iz projektnih pilot općina - Sarajevo Centar, Visoko, Ilijaš, Vladimirci, Krupanj i Bajina Bašta, učestvovali su u dvodnevnoj studijskoj posjeti mariborskoj firmi JKP "Snaga".
10.02.2023.
DRUGA GIMNAZIJA SARAJEVO
Općina Centar će finansijski podržati IT HUB
Načelnik Općine Centar, Srđan Mandić, jučer je ugostio direktora Druge gimnazije, Seida Alibegovića.
10.02.2023.
Projektom „Hljeb i mlijeko za penzionere“ obuhvaćeno 380 korisnika
Općina Centar Sarajevo i ove godine u sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva realizira projekt „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg obezbjeđuje novčana sredstva za 380 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.
09.02.2023.
AKCIJA PRIKLUPLJANJA POMOĆI ZA TURSKU I SIRIJU
Uposlenici Općine Centar pomogli u pakovanju paketa pomoći
Uposlenici iz Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar Sarajevo na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem danas su se pridružili volonterima udruženja Pomozi.ba gdje su pakovali pakete pomoći koji će biti poslani u područje Turske i Sirije na područje pogođeno zemljotresima.
09.02.2023.
JU SREDNJA ŠKOLA PRIMJENJENIH UMJETNOSTI SARAJEVO
Finansijska pomoć u sanaciji objekta
Općinski načelnik Srđan Mandić danas je potpisao ugovor sa direktoricom Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo Elmom Alić-Šobot, o finansiranju sanacije vlage u školskim prostorijama.
09.02.2023.
UNAPREĐENJE EFIKASNOSTI LOKALNIH USLUGA
Funkcionalni model upravljanja imovinom Općine Centar
Danas je u prostorijama Općine Centar održan sastanak na kome su predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Goran Rokvić i konzorcija DCG-CEDES Mirza Pale zajedno sa predstavnicima općinskih stručnih službi utvrdili naredne korake u realizaciji akcionog plana za uvođenje sistema upravljanja imovinom, kojeg je odobrio općinski načelnik Srđan Mandić.
08.02.2023.
NAČELNIK MANDIĆ ISPRATIO PRIPADNIKE GSS SLUŽBE
Pripadnici Službe za zaštitu i spašavanje danas otputovali za Tursku i Siriju
Dio pripadnika iz sastava Službe za zaštitu i spašavanje Općine Centar Sarajevo, koji djeluju u okviru Gorske službe spašavanja Federacije BiH, su danas zajedno sa ostalim spasiocima iz Federacije BiH krenuli na područje pogođeno zemljotresom u Turskoj i Siriji, kako bi pomogli u pronalaženju i spašavanju unesrećenih osoba. U ime Općine Centar ispratio ih je općinski načelnik Srđan Mandić zajedno sa dosadašnjom vijećnicom Općinskog vijeća Centar Belmom Kapo.
08.02.2023.
Općina Centar vratila u svoj posjed objekat „Vila Braun“
Općina Centar Sarajevo je danas preuzela objekat „Vila Braun“ u ulici Alipašina broj 45. Objekat „Vila Braun“ (bivša zgrada američke ambasade), ukupne površine 4955 m2, bio je u posjedu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a koji je koristila Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine.
08.02.2023.
Općina Centar će podržati 15. Omladinski Film Festival
Jučer je u prostorijama Općine Centar, načelnik Srđan Mandić, ugostio direktora Omladinskog Film Festivala, Kenana Musića.
07.02.2023.
NAKON RAZORNOG ZEMLJOTRESA U TURSKOJ I SIRIJI
Pripadnici GSS Općine Centar spremni za polazak na pogođena područja
Dio pripadnika iz sastava Službe za zaštitu i spašavanje Općine Centar Sarajevo stavljeni su na raspolaganje jedinicama GSS FBiH kao prvi udarni kontingent spasilaca, koji će biti upućen na područje Turske i Sirije kao ispomoć pogođenim lokalitetima uzrokovanim razornim zemljotresima.
07.02.2023.
DIJALOG ZA MLADE
Mladi općine Centar iznijeli stavove o potrebama mladih
U Centru za kulturu i mlade Općine Centar jučer je u sklopu projekta Dijalog za mlade, održan interaktivni sastanak sa mladima sa područja ove lokalne zajednice.
07.02.2023.
UDRUŽENJE „GENERACIJA“
Uručena zahvalnica načelniku Srđanu Mandiću
Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić, u prostorijama ove lokalne zajednice, ugostio predstavnike Udruženja „Generacija“ na čelu sa predsjednikom Mahirom Selmanovićem i koordinatoricom Centara za zdravo starenje Eminom Mašić.
07.02.2023.
POSJETA UDRUŽENJU „COLIBRI“
Potpisan ugovor o finansiranju projekta podrške porodicama djece sa poteškoćama u razvoju
Općinski načelnik Srđan Mandić posjetio je novootvorene prostorije Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju u Ulici Ćemaluša broj 3., kojim upravlja Udruženje „Colibri“.
06.02.2023.
Završena procedura odabira projekata boračkih udruženja
Nakon provedenog javnog poziva namijenjenog boračkim udruženjima za dostavu prijedloga projekata koji će biti finansirani sredstvima općinskog budžeta za 2023. godinu, Komisija za ocjenu i odabir projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji je izvršila evaluaciju prispjelih projekata i dostavila Prijedlog raspodjele sredstava za udruženja boračke populacije, koji je odobrio općinski načelnik Srđan Mandić.
06.02.2023.
POVEĆANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI
Završni radovi na postavljanju termo fasade na objektu Centra za izvrsnost
U okviru programa „Mjere energetske efikasnosti na društvenom domu Gorica“, kojeg zajednički finansiraju Općina Centar i Fond za zaštitu okoliša FBiH, u toku su završni radovi na ugradnji termo fasade na objektu „Centar za izvrsnost u poduzetništvu“ (Ulica Avde Jabučice 52), nekadašnji Centar za mlade na Gorici.
06.02.2023.
REALIZACIJA PROJEKTA ACCESS
U Centru za zdravo starenje „Generacija“ upriličen Dan otvorenih vrata
Danas je u okviru projekta „Access - Pristup pravima žena kroz informisanje i angažman sa vlastima u Gradu Sarajevu i općinama“, u prostorijama Centra za zdravo starenje „Generacija“ ( Maršala Tita 12) upriličen Dan otvorenih vrata Općine Centar.
05.02.2023.
OBILJEŽAVANJE 5. FEBRUARA – DANA SJEĆANJA
Sjećanje na ubijene civile na pijaci Markale
Na današnji dan, 5. februara ratne 1994. godine, od granate 120 mm ispaljene oko 12,30 sati sa agresorskih položaja na Mrkovićima, život je izgubilo 68, dok su 142 civila ranjena na pijaci Markale.