Vijesti

10.08.2023.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 212.088 KM
Započelo asfaltiranje Ulice Maria Mikulića
Tokom dana radnici građevinske firme „Grakop“ su započeli sa asfaltiranjem saobraćajnice i trotoara duž Ulice Maria Mikulića od broja 1 do broja 61.
10.08.2023.
NOVO MJESTO OKUPLJANJA U SARAJEVU
Otvorena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina
U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar i viših nivoa vlasti, sufinansijera i prijatelja projekta, te brojnih gostiju danas je zvanično otvorena novoizgrađena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina (u parku Kemal Monteno na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće, preko puta naselja Ciglane).
09.08.2023.
SPECIJALISTIČKI PREGLEDI ZA RVI - KORISNIKE TUĐE NJEGE I POMOĆI
Ljekarski pregledi na kućnoj adresi
U okviru realizacije projekta „Specijalistički pregled za RVI – korisnike tuđe njege i pomoći na adresi prebivališta“ općinski načelnik Srđan Mandić i generalni direktor Javne ustanove Dom Zdravlja Kantona Sarajevo Abel Baltić zajedno sa timom ljekara posjetili su korisnike na lokalitetu Šip.
09.08.2023.
PARK HASTAHANA
Novi dječiji i parkovski mobilijar
Radnici firme „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo započeli su radove na ugradnji novog dječijeg i parkovskog mobilijara u parku Hastahana.
09.08.2023.
ULICA KRANJČEVIĆEVA OD BROJA 11 DO BROJA 13
Završeni radovi na rekonstrukciji stepeništa i pristupne staze
Radnici građevinske firme „AMCO“ OD okončali su radove na sanaciji stepeništa i staza u Ulici Kranjčevićeva od broja 11 do broja 13.
09.08.2023.
U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 360 HILJADA KM
Projektom „Hljeb i mlijeko za penzionere“ obuhvaćena 393 korisnika
Općina Centar u sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva realizira projekat „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg obezbjeđuje novčana sredstva za 393 socijalno ugrožena starija sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.
08.08.2023.
UPRILIČENO DRUŽENJE SA PORODILJAMA
Nastavak pronatalitetne politike Općine Centar
S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u okviru pronatalitetne politike realizira projekat dodjele jednokratne novčane pomoći porodiljama, kao i projekat sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje.
08.08.2023.
KULTNOM FISU SE VRAĆA STARI SJAJ
Nastavak radova na uređenju objekta FIS
U kultnom Fiskulturnom domu u Sarajevu poznatijem kao FIS počela je demontaža stare i dotrajale stolarije u dijelu objekta.
08.08.2023.
PROJEKAT DIJASPORA INVEST
Poslovni forum Općine Centar Sarajevo „BHdiaFor 2023“
USAID (United States Agency for International Development) i Općina Centar Sarajevo pozivaju sve pravne subjekte da se registruju za učešće na 8. Biznis forumu bh. dijaspore „BHdiaFor 2023“.
08.08.2023.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 276.163 KM
U toku sanacija dijela Ulice Kromolj
Radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka izvode radove na sanaciji dijela Ulice Kromolj i to do spoja sa Ulicom Armije RBiH.
08.08.2023.
Obavještenje korisnicima federalnog dječijeg dodatka
Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo obavještava korisnike prava iz oblasti socijalne zaštite da je u skladu sa članom 15. stav 3. Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BH broj 52/22), propisano da je zakonski zastupnik djeteta koje je ostvarilo pravo na dječiji dodatak dužan obnoviti zahtjev za nastavak ostvarivanja prava na dječiji dodatak u mjesecu prije isteka prava.
07.08.2023.
NASELJE CIGLANE POPRIMA NOVI IZGLED
Počela rekonstrukcija fontane na Merhemića trgu na Ciglanama
Radnici firme „Grizelj“ danas su započeli sa radovima na rekonstrukciji fontane na Merhemića trgu na Ciglanama.
07.08.2023.
ULICA TABAŠNICA
Okončani radovi na rekonstrukciji fekalne kanalizacione mreže
Okončani su radovi na rekonstrukciji fekalne kanalizacione mreže duž Ulice Tabašnica, koja je smještena između Ulice Skenderija i Obale Maka Dizdara.
07.08.2023.
ULICA HIMZE POLOVINE BROJ 16
Završeni radovi na sanaciji stepeništa i pristupne staze
Radnici firme „Sela“ završili su radove na izgradnji novog stepeništa i pristupne staze u Ulici Himze Polovine 16 čime je omogućena lakša i brža pješačka komunikaciju te pristup domovima stanovnicima ovog dijela naselja Breka.
07.08.2023.
OPĆINA CENTAR IZDVOJILA 298.075 KM
Počela sanacija pješačkog pojasa u Ulici Maršala Tita
Danas su započeli radovi na sanaciji pješačkog pojasa u Ulici Maršala Tita – dionica od trga ispred objekta „Sarajevo šume“ (poznatom kao „trg ispred Bičakčića“) do trga Karla Paržika na Marijin dvoru (desna strana).
04.08.2023.
GRADSKI PARK – CRNI VRH
Saradnjom građana i struke do najboljeg idejnog rješenja
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić uputio je pismo namjere Asocijaciji arhitekata u Bosni i Hercegovini u svrhu uspostavljanja saradnje na provođenju konkursa za izradu idejnog rješenja za Gradski park Crni Vrh, a cijeneći značaj ovog lokaliteta ne samo za Općinu, nego i za grad Sarajevo.
04.08.2023.
ODBRANA BOSNE I HERCEGOVINE – IGMAN 2023
Odata počast braniocima poginulim u odbrani Igmana
Veliki broj građana, saboraca te predstavnika više nivoa vlasti danas se okupio na planini Igman gdje je, u okviru obilježavanja manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2023.", položeno cvijeće pored spomen-obilježja i mezarja šehida i poginulih boraca (Grkarica, Proskok, Veliko polje, Mrazište i Brezovača).
04.08.2023.
OPĆINA IZDVOJILA 24.849 KM
Izgradnja novog stepeništa u Ulici Ejuba Ademovića
Napreduju radovi na izgradnji novog stepeništa u Ulici Ejuba Ademovića od broja 35 do broja 37 što će omogućiti lakšu i bržu pješačku komunikaciju te pristup domovima stanovnicima ovog dijela Mjesne zajednice „Skenderija-Podtekija“.
04.08.2023.
PROJEKAT POVEĆANJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI
Završni radovi na postavljanju nove fasade
Radovi na postavljanju nove termo fasade na stambenom objektu kolektivnog stanovanja u Ulici Rizaha Štetića 8, koji su započeli tokom jula ove godine, su u završnoj fazi.
04.08.2023.
SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR
Izdato narandžasto upozorenje za jake lokalne pljuskove sa grmljavinom i jakim udarima vjetra
Civilna zaštita Općine Centar Sarajevo upozorava građane da je izdato narandžasto upozorenje za jake lokalne pljuskove praćene grmljavinom i jakim udarima vjetra, te mogućom pojavom grada.