Vijesti

11.10.2023.
POVEĆANA IZDVAJANJA U ODNOSU NA PROŠLU GODINU
Općina Centar nastavlja podršku u radu Udruženja penzionera
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predsjednik Udruženja penzionera Općine Centar Mujo Slato potpisali su danas protokol kojim se iz budžeta Općina izdvaja iznos od 4.000 KM Udruženju za podršku u radu.
11.10.2023.
PODRUČJE MJESNE ZAJEDNICE „PARK-VIŠNJIK“
Završena izgradnja novog ciciban igrališta u Ulici Bolnička
Radnici firme „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo završili su radove na izgradnji novog dječijeg igrališta u Ulici Bolnička na području Mjesne zajednice „Park-Višnjik“.
11.10.2023.
PROJEKAT FINANSIRA OPĆINA CENTAR
Započela izgradnja spomen-obilježja u dvorištu škole „Vladislav Skarić“
Radnici angažovane firme „HM Tenax“ d.o.o. Sarajevo započeli su sa izgradnjom spomen-obilježja u dvorištu Osnovne škole „Vladislav Skarić“ (Mjesna zajednica „Skenderija-Podtekija“).
10.10.2023.
PROJEKAT FINANSIRA OPĆINA CENTAR
Završni radovi na sanaciji stepeništa u Kalemovoj ulici
U toku su završni radovi na sanaciji pristupne pješačke staze i stepeništa u Kalemovoj ulici između brojeva 30-32 (Mjesna zajednica „Crni vrh-Gorica“).
10.10.2023.
NASTAVAK PODRŠKE GRADU GORAŽDU
Općina Centar finansira opremanje službi za zaštitu i spašavanje
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ugostio je danas gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića i njegove saradnike.
09.10.2023.
NAČELNIK MANDIĆ URUČIO ZAKLJUČKE
Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju
Općina Centar je u budžetu obezbijedila finansijska sredstva sa ciljem podrške redovnom školovanju romske djece, a tim povodom je danas u velikoj sali upriličen prijem za mališane i njihove roditelje.
09.10.2023.
U ORGANIZACIJI CENTRA ZA SPORT I REKREACIJU
Održan cross učenika osnovnih škola pod nazivom „Nurka Burazerović“
Danas je u Gradskom parku Jezero na Betaniji u organizaciji Centra za sport i rekreaciju Općine Centar održan memorijalni cross učenika osnovnih škola pod nazivom „Nurka Burazerović“.
09.10.2023.
ODATA DUŽNA POČAST HEROJU ODBRANE
Obilježena godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića
U organizaciji Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo danas je u haremu Alipašine džamije obilježena 28. godišnjica od pogibije velikog patriote i komandanta Zaima Imamovića.
06.10.2023.
OPĆINA IZDVOJILA 112.053 KM
U toku radovi na sanaciji stepeništa i staze u Ulici Soukbunar
Napreduju radovi na sanaciji stepeništa i staze u Ulici Soukbunar kod broja 34 (ispod džamije). Realizacija ovog projekta planirana je budžetom na osnovu prijedloga i zahtjeva građana za poboljšanje infrastrukture unutar njihovih naselja, a okončanjem radova stanovnicima naselja Soukbunar će biti riješen višegodišnji problem otežanog kretanja, naročito u zimskom periodu. Radove izvode radnici građevinske firme „Sela“, a projekat sanacije u cijelosti finansira Općina Centar u iznosu od 112.053 KM.
06.10.2023.
OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNE RATNE AKCIJE
Otkrivena spomen ploča posvećena hrabrim borcima Crnog vrha i Gorice
Danas su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Crni vrh-Gorica“ Midhat Kazaz otkrili spomen ploču postavljenu na adresi Avde Jabučice 54 na Gorici u čast hrabrih građana ove mjesne zajednice koji su spriječili agresorske pripadnike tadašnje JNA da rasporede svoje snage na ovom području u aprilu 1992. godine.
06.10.2023.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
U ponedjeljak počinje festival „Hajde svijete budi dijete“
Jučer je u prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ održana press konferencija povodom najave 14. dječijeg teatarskog festivala pod nazivom „Hajde svijete budi dijete“, koji će se održati od 9. do 13. oktobra u Centru u Ulici Jelića 1 pod pokroviteljstvom Općine Centar.
05.10.2023.
BRATIMLJENJE GRADOVA KAO SNAŽAN RAZVOJNI ALAT
Uzvratna posjeta delegacije Općine Reggio Emilia
Jučer je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnikom za lokalno ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Harisom Sijarićem u prostorijama ove lokalne zajednice ugostio delegaciju iz Općine Reggio Emilia, na čelu sa zamjenikom ambasadora Italije Lorenzom Donatelliem.
05.10.2023.
PREZENTIRANA PLATFORMA „RE-IMAGINE: MOJA ULICA, MOJA MAŠTA“
Načelnik Mandić jedan od panelista na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana
Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine domaćin je ovogodišnjeg šestog po redu Digitalnog samita Zapadnog Balkana, najvećeg digitalnog događaja o saradnji u oblasti digitalne transformacije u regiji, a koji je organiziran uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).
05.10.2023.
Načelnik Mandić čestitao Svjetski dan učitelja/nastavnika
Povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja/nastavnika načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić je uputio iskrene čestitke svim prosvjetnim radnicima.
05.10.2023.
U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 360 HILJADA KM
Projektom „Hljeb i mlijeko za penzionere“ obuhvaćeno 387 korisnika
Općina Centar u sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva realizira projekat „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg obezbjeđuje novčana sredstva za 387 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.
04.10.2023.
NABAVLJENA OPREMA U VRIJEDNOSTI OD 173.005 KM
Uručene vrijedne donacije za zaštitu i spašavanje
Danas je na atletskom poligonu stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu upriličena primopredaja specijalizovanog vozila koje je Služba za civilnu zaštitu Općine Centar nabavila za potrebe Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“.
04.10.2023.
OBILJEŽAVANJE „DJEČIJE NEDJELJE“
Šetnja sa mališanima iz vrtića JU „Djeca Sarajeva“
Svake godine u prvoj sedmici mjeseca oktobra u cijelom svijetu obilježava se „Dječija nedjelja” sa ciljem skretanja pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.
04.10.2023.
PODRUČJE MJESNE ZAJEDNICE „PARK-VIŠNJIK“
Izgradnja novog ciciban igrališta u Bolničkoj u završnoj fazi
Radnici firme „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo privode kraju radove na izgradnji novog dječijeg igrališta u Ulici Bolnička na području Mjesne zajednice „Park-Višnjik“.
03.10.2023.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 363.768 KM
U toku sanacija dijela Ulice Armije RBiH na Kromolju
Napreduju radovi na sanaciji dijela Ulice Armije RBiH u dužini od 900 metara, i to od spoja sa Ulicom Kromolj. Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu iz budžeta izdvojila 363.768 KM. Radove izvodi građevinska firma „Grakop“ koja je nakon provedene tenderske procedure odabrana kao najpovoljniji izvođač radova. Za nadzor projekta je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.
03.10.2023.
OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA NASTAVNIKA
Načelnik Mandić nagradio najbolje nastavnike općine Centar
U povodu obilježavanja Svjetskog dana nastavnika načelnik Općine Centar Srđan Mandić ugostio je danas najbolje nastavnike dvanaest osnovnih škola sa Centra, kao i iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju i uručio im prigodne nagrade.