Vijesti

17.10.2023.
CIVILNA ZAŠTITA OPĆINE CENTAR
Taktičko-pokazna vježba evakuacije u slučaju požara
Služba za civilnu zaštitu Općine Centar je u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“, Crvenim križom Općine Centar, Službom za medicinsku pomoć JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo-Organizaciona jedinica Centar, Gorskom službom spašavanja za učenike i nastavno osoblje Osnovne škole „Alija Nametak“ organizovala taktičko-pokaznu vježbu evakuacije u slučaju požara.
17.10.2023.
PODRŠKA POLJOPRIVREDNICIMA
Javni poziv za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije
Na web stranici Općine Centar i u dnevnim novinama „Oslobođenje“ u utorak, 16. oktobra 2023. godine objavljen je javni poziv za dodjelu novčanog podsticaja za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije.
16.10.2023.
OPĆINA CENTAR IZDVOJILA 348.112 KM
Završni radovi na rekonstrukciji raskrsnice ulica Patriotske lige-Kromolj-Slatina
Radnici građevinske firme „Grakop“ privode kraju radove na rekonstrukciji raskrsnice i dijelova ulica Patriotske lige, Kromolj i Slatina (druga faza).
16.10.2023.
SVJETSKI DAN REANIMACIJE
Važnost brzog djelovanja kod spašavanja ljudskih života
Na osnovu odluke Evropskog parlamenta 16. oktobar se svake godine obilježava kao Svjetski dan reanimacije sa ciljem skretanja pažnje na važnost poznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja.
16.10.2023.
CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU
Održan šesti po redu Bike Fest
U nedjelju, 15. oktobra, na poligonu ispred stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, održan je šesti po redu Bike Fest.
16.10.2023.
POBOLJŠANJE USLOVA RADA I BORAVKA U ŠKOLAMA
Općina izdvojila još 29.287 maraka obrazovnim ustanovama
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je ugovore o dodjeli finansijskih sredstava za obnovu i opremanje, odnosno poboljšanje uslova u obrazovnim ustanovama sa direktorima pet škola.
16.10.2023.
PODRŠKA TRGOVCIMA POJEDINCIMA
Javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava
Na web stranici Općine Centar i u dnevnim novinama „Dnevni avaz“ u ponedjeljak, 16. oktobra 2023. godine objavljen je javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih za podršku poslovanja fizičkih lica koji obavljaju trgovačku djelatnost na području Općine Centar Sarajevo za 2023. godinu.
15.10.2023.
OPĆINA CENTAR PODRŽALA AKCIJU
Veliki broj donatora kose odazvao se na poziv za humanu akciju
Danas je u šoping centru Sarajevo City Centar, u organizaciji Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka FBiH“, provedena humana akcija šišanja i darivanja kose pod nazivom „Moja kosa tvoja kosa“.
14.10.2023.
JEDNA OD NAJVEĆIH ZELENIH POVRŠINA U KS
Otvoren Gradski park Jezero – Betanija
U prisustvu velikog broja građana uz bogat kulturno-zabavni program za sve generacije danas je otvoren Gradski park Jezero – Betanija.
13.10.2023.
Završena prva faza uređenja Marindvorskog dvorišta
Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeće „Park“ završili su prvu fazu uređenja dvorišta palate Marijin Dvor, popularno nazvano Marindvorsko dvorište.
13.10.2023.
PODRUČJE MJESNE ZAJEDNICE „PARK-VIŠNJIK“
Načelnik Mandić obišao novo dječije igralište
Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa predstavnicima iz UNDP-a i mališanima, te njihovim vaspitačicama iz vrtića „Višnjik“, obišao novo dječije igralište u Ulici Bolnička na području Mjesne zajednice „Park-Višnjik“.
13.10.2023.
BROJNE OLAKŠICE ZA MLADENCE
Sklapanje braka u Općini Centar
Veliki broj mladih parova odlučuje reći svoje sudbonosno „DA“ u središnjoj gradskoj Općini, a do sada su u toku ove godine u ovoj lokalnoj zajednici obavljena 362 vjenčanja.
13.10.2023.
BOGAT ZABAVNI PROGRAM ZA SVE GRAĐANE
Sutra otvaranje Gradskog parka Jezero – Betanija
U organizaciji Općine Centar Sarajevo i Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ u subotu, 14. oktobra sa početkom u 14 sati planirano je otvaranje Gradskog parka Jezero – Betanija uz bogat kulturno-zabavni program za sve generacije.
13.10.2023.
PROJEKAT FINANSIRALA OPĆINA CENTAR
Postavljene nove nadstrešnice na pet lokacija u Centru
Radnici firme „Vizija“ d.o.o. Visoko okončali su radove na ugradnji novih nadstrešnica na autobuskim stajalištima javnog gradskog prijevoza u Centru.
13.10.2023.
MALIŠANE OČEKUJU VRIJEDNE NAGRADE
U nedjelju šesti po redu Bike Fest
Na parkingu/platou ispred Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ u Sarajevu, u nedelju 15. oktobra će biti održan šesti po redu Bike Fest za sve učenike osnovnih škola sa područja općine Centar.
12.10.2023.
JAVNI POZIV I DALJE OTVOREN
Načelnik dodijelio nagrade sportistima za postignute vrhunske rezultate
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je ugostio najuspješnije sportske klubove sa područja Centra koji su ostvarili vrhunske rezultate u prethodnoj takmičarskoj sezoni te im uručio novčane nagrade.
12.10.2023.
IZVRŠENA PROCJENA NASTALE ŠTETE
Ukupno 2 miliona za sanaciju šteta od proljetnih poplava
Nakon što je donijeta Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće - poplava na području mjesnih zajednica „Nahorevo“ i „Pionirska dolina“ od 25. maja 2023. godine, Komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća završila je kompletnu proceduru procjene šteta nastalih usljed elementarnih nepogoda i sačinila detaljan izvještaj sa finansijskom procjenom.
12.10.2023.
BOGAT ZABAVNI PROGRAM ZA SVE GRAĐANE
U subotu otvaranje Gradskog parka Jezero – Betanija
U organizaciji Općine Centar Sarajevo i Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ u subotu, 14. oktobra sa početkom u 14 sati planirano je otvaranje Gradskog parka Jezero – Betanija uz bogat kulturno-zabavni program za sve generacije.
12.10.2023.
PODRŠKA UNAPREĐENJU USLOVA U ZDRAVSTVU
Domu zdravlja Vrazova donirano 33.707 KM
Danas su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktor Javne ustanove „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ Abel Baltić potpisali protokol o realizaciji transfera na osnovu kojeg će iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar biti izdvojen iznos od 33.707 KM za potrebe ove zdravstvene ustanove.
12.10.2023.
PODIJELJENO 1.400 KOMPOSTERA
Nastavak projekta podjele kompostera za recikliranje kućnog biootpada
Organizacija „People in Need“ obavještava javnost da je još moguće predati zahtjev za dodjelu besplatnih kompostera za recikliranje kućnog biootpada.