Vijesti

24.10.2023.
PODRŠKA TRGOVCIMA POJEDINCIMA
Javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava
Na web stranici Općine Centar i u dnevnim novinama „Dnevni avaz“ u ponedjeljak, 16. oktobra 2023. godine objavljen je javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih za podršku poslovanja fizičkih lica koji obavljaju trgovačku djelatnost na području Općine Centar Sarajevo za 2023. godinu.
23.10.2023.
PROJEKAT POVEĆANJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI
Nova termo fasada na objektu u Ulici Rizaha Štetića
U okviru projekta povećanja energetske efikasnosti za individualne i kolektivne stambene objekte koji zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i etažni vlasnici okončani su radovi na postavljanju nove termo fasade na stambenom objektu kolektivnog stanovanja u Ulici Rizaha Štetića 8.
23.10.2023.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 363.768 KM
Napreduje sanacija dijela Ulice Armije RBiH na Kromolju
Napreduju radovi na sanaciji dijela Ulice Armije RBiH u dužini od 900 metara, i to od spoja sa Ulicom Kromolj.
20.10.2023.
REALIZACIJA ZNAČAJNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA
Načelnik Mandić obišao gradilišta na području Centra
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa vijećnicom Općinskog vijeća Centar Aidom Koluder-Agić obišao je danas gradilišta na području ove centralne gradske općine za čiju je realizaciju iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar izdvojen iznos od 474.495 KM.
20.10.2023.
Načelnik Mandić posjetio porodicu Herco
U cilju definisanja potreba ranjivih kategorija stanovništva i pronalaženja najboljeg interesa i prevencije socijalne isključenosti, načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amrom Hašimbegović Vučković posjetio je danas porodicu Herco u naselju Soukbunar.
20.10.2023.
SOCIJALNI DAN 2023.
Srednjoškolci u Općini Centar sticali nova znanja i vještine
Općina Centar i ove godine učestvuje u projektu „Socijalni dan“ kojeg realizuje Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.
20.10.2023.
JAVNI POZIV FEDERALNOG MINISTARSTVA RADA I SOCIJALNE POLITIKE ZA KATEGORIJE ENERGETSKI SIROMAŠNIH DOMAĆINSTAVA
Prijave počinju od ponedjeljka 23.10.2023. godine
Obavještavamo sva zainteresirana fizička lica iz kategorije energetski siromašnih domaćinstava/kućanstava da je raspisan Javni poziv za dodjelu sredstava s pozicije Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima - Podrška Europske unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize.
20.10.2023.
PREDUSLOV ZA NOVČANU PODRŠKU
Poziv poljoprivrednicima za prijavu plana proizvodnje
Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja općine Centar koji apliciraju na novčane podrške Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da su dužni, do 15. novembra 2023. godine, prijaviti svoj plan proizvodnje za narednu 2024. godinu.
20.10.2023.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen projekat ZEZ sa profesorom Vedranom Zubićem
Ove sedmice završen je ciklus predavanja ZEZ sa profesorom geografije Vedranom Zubićem, koji su Općina Centar i Javna ustanova „Centar kulture i mladih“ u ovoj godini realizovali.
19.10.2023.
SARADNJA OPĆINE CENTAR I KJKP „PARK“
Načelnik Mandić uručio ključeve novog specijalizovanog teretnog vozila
Danas je u dvorištu Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ (Ulica Patriotske lige 58) načelnik Općine Centar Srđan Mandić direktoru komunalnog preduzeća Adisu Bešliću uručio ključeve novog teretnog vozila sa hidrauličnom dizalicom sa alatima i kiperskim sandukom, koje je nabavila Općina Centar za potrebe Službe za spašavanje iz ruševina Civilne zaštite Općine Centar formirane pri KJKP „Park“.
19.10.2023.
„DIJALOG ZA MLADE“
Mladi općine Centar iznijeli stavove o potrebama mladih
U Centru za kulturu i mlade Općine Centar jučer je održan interaktivni sastanak sa mladima „Dijalog za mlade“ sa područja ove lokalne zajednice, a koji je organizovao Institut za razvoj mladih „KULT“ u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu.
19.10.2023.
SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR
Izdato narandžasto upozorenje za jak južni i jugozapadni vjetar i za obilnije padavine
Civilna zaštita Općine Centar Sarajevo upozorava građane da je izdato narandžasto upozorenje za jak južni i jugozapadni vjetar sa povremeno olujnim udarima i obilnijim padavinama, na osnovu saopštenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
19.10.2023.
CENTAR KULTURE I MLADIH
Održani programi za djecu u mjesecu oktobru
U toku mjeseca oktobra u organizaciji Javne ustanove „Centar kulture i mladih“, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, održani su programi za najmlađe.
18.10.2023.
MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA
Tradicionalna šetnja „Gledate nas, a da li nas vidite?“
Šetnjom pod nazivom „Gledate nas, a da li nas vidite?“ danas je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa sa ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.
18.10.2023.
OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA REANIMACIJE
Zdravstveni savjet Općine Centar organizovao edukaciju za građane
Zdravstveni savjet Općine Centar je u saradnji sa Javnom ustanovom „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo - Prim. dr. Silva Rizvanbegović“, te pripadnicima Crvenog križa općine Centar organizovao praktičnu obuku tehnika oživljavanja.
18.10.2023.
Pomoć u sanaciji posljedica poplava Općini Pale FBiH
Pomoć u sanaciji posljedica poplava Općini Pale FBiH
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas sa načelnikom Općine Pale FBiH Alminom Ćutukom ugovor o dodijeli finansijskih sredstava za sanaciju posljedica izazvanih prirodnom nesrećom – poplavama.
18.10.2023.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČENIKA U SAOBRAĆAJU
Nova saobraćajna signalizacija kod osnovnih škola
U okviru projekta povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju posebno djece kod dolaska i odlaska iz škole, u toku su radovi na iscrtavanju horizontalne i postavljanju vertikalne saobraćajne signalizacije, te svjetlosne vertikalne signalizacije (solarnih treptača) za upozoravanje vozača na saobraćajnicama oko osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ na Koševskom brdu.
18.10.2023.
SARADNJA OPĆINE CENTAR I KJKP „Park“
Sutra primopredaja teretnog vozila
U četvrtak, 19. oktobra 2023. godine u 13 sati u dvorištu Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ (Ulica Patriotske lige 58) će biti upriličena primopredaja teretnog vozila sa hidrauličnom dizalicom sa alatima i kiperskim sandukom, koje je nabavila Općina Centar za potrebe Službe za spašavanje iz ruševina Civilne zaštite Općine Centar formirane pri KJKP „Park“.
17.10.2023.
NASTAVLJENA FINANSIJSKA PODRŠKA
Za Odgojni centar Kantona Sarajevo izdvojeno 5.000 KM
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktor Javne ustanove „Odgojni centar Kantona Sarajevo“ Midhat Kerla potpisali su danas protokol kojim se iz budžeta Općine izdvaja iznos od 5.000 KM za poboljšanje uvjeta rada Odgojnog centra.
17.10.2023.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 7 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
S ciljem finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem stoke na području općine Centar Sarajevo na web stranici Općine i u dnevnom listu „Oslobođenje“ objavljen je javni poziv za dodjelu novčanih podsticaja za kupovinu stočne hrane.