Vijesti

23.05.2018.
Općinsko vijeće Centar o kosom liftu na Ciglanama, Austrijskoj kući i problemima javnog prevoza
U utorak, 22. maja 2018. godine održana je 1. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.
23.05.2018.
Veterinarskom fakultetu Općina Centar donirala 10.000 maraka
Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, godinama iz budžeta izdvaja značajna finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog procesa i poboljšanje uslova rada obrazovnih ustanova.
22.05.2018.
Općina Centar i Udruženje „Jesi li za basket?“ nastavljaju projekat obnove basket igrališta
U Općini Centar je potpisan protokol o realizaciji projekta obnove košarkaških igrališta u općinama Srebrenica, Fojnica i Goražde.
22.05.2018.
Intenzivirani radovi na izgradnji dječijeg „ciciban“ igrališta na Grdonju
Na lokalitetu pored stare seizmološke stanice na Grdonju intenzivirani su radovi na uređenju dječijeg igrališta „ciciban“. Radove na pripremi zemljišta izvodi građevinska firma „Bosman“, dok je Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park“ zaduženo za postavljanje dječijeg i parkovskog mobilijara.
22.05.2018.
Redovno održavanje saobraćajnica u Centru
Prema planu rada na redovnom održavanju ulica, koji je utvrdila Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, radnici građevinske firme „Grakop“ su do sredine ovog mjeseca imali obavezu da saniraju oštećenja na saobraćajnicama u ulicama na području tri mjesne zajednice u Centru
22.05.2018.
Općina Centar prelazi na nove zahtjeve međunarodnih standarda kvaliteta ISO 9001:2015 i upravljanje okolišem 14001:2015
Općina Centar je, kao prvi organ u oblasti državne uprave u BiH, 16. aprila 2003. godine, dobila certifikat ISO 9001 međunarodnog standarda kvaliteta za usluge koje općinske službe pružaju građanima u oblasti lokalne uprave.
21.05.2018.
Tri motorna vozila predata na korištenje pripadnicima Druge policijske uprave
Iako Općina kao jedinica lokalne samouprave nema direktnu nadležnost u oblasti sigurnosti, godinama izdvaja značajna finansijska sredstva kako bi podigla kvalitet rada policije, te na taj način svojim građanima obezbijedila što sigurnije uslove za život. Posljednji u nizu takvih primjera je nabavka tri motorna vozila marke Suzuki za potrebe Druge policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo.
21.05.2018.
Općina Centar pomaže obnovu Stolačke sahat kule
Udruženje „Forum mladih Stolac“ obratilo se Općini Centar sa zahtjevom za finansijsku pomoć za sanaciju Stolačke sahat kule.
21.05.2018.
Općina Centar finansira proširenje dijela Ulice Abdurahmana Muharemije
Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu izdvojila 75.560 KM za proširenje dijela Ulice Abdurahmana Muharemije na Betaniji (Mjesna zajednica „Betanija-Šip“).
21.05.2018.
Sutra vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar
U utorak, 22. maja 2018. godine u 15 sati će biti održana 1. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
18.05.2018.
Obilježena 26. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad
Ceremonija obilježavanja 26. godišnjice Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo održana je danas na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović, na mjestu gdje je 18. maja 1992. godine prvi put postrojena ova jedinica.
18.05.2018.
Potpisani ugovori za redovno održavanje saobraćajnica u Centru
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktori građevinskih preduzeća „Grakop“ i „Bosman“, Senad Sejdić i Sunija Jahić su potpisali ugovore o redovnoj ophodnji lokalnih i nekategorisanih cesta na području općine Centar.
18.05.2018.
Izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Zetra“ biće omogućen trajan smještaj Fakulteta zdravstvenih studija
U prostorijama Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu organizovan je sastanak predstavnika pomenutog fakulteta, Općine Centar i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.
17.05.2018.
Potpisan ugovor za opremanje kontrolne sobe i uvođenje video nadzora na stadionu na Koševu
U skladu sa naporima koje rukovodstvo Općine Centar, kao vlasnik, ulaže u modernizaciju stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu s ciljem ispunjavanja kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica, danas je na ovom stadionu upriličeno potpisivanje ugovora za opremanje kontrolne sobe i uvođenje video nadzora.
17.05.2018.
Iako nije nadležna Općina Centar želi riješiti problem saobraćajnih gužvi u naselju Šip
Na inicijativu stanovnika Šipa, predstavnici Općine Centar su u četvrtak, 17. maja 2018. godine posjetili ovo naselje kako bi ih upoznali sa aktivnostima u vezi izgradnje kružnog toka koji bi uveliko riješio dugogodišnje probleme saobraćajnih gužvi na ulazu u glavni grad.
17.05.2018.
Programeri čiju obuku finansira Općina Centar već pronalaze poslove
U prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu u toku je obuka za programere u okviru projekta „Stipendiranje nezaposlenih osoba u cilju prekvalifikacije i edukacije u oblasti primjene informacionih tehnologija (IT)“. Za realizaciju ovog projekta Općina Centar je u prošlogodišnjem budžetu obezbijedila 150.000 KM.
17.05.2018.
Naredne sedmice počinje asfaltiranje saobraćajnice u Ulici Sutjeska
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor građevinske firme „Bosman“ Sunija Jahić su potpisali ugovor o izvođenju radova na sanaciji saobraćajnice i pješačke staze u Ulici Sutjeska (Mjesna zajednica „Džidžikovac-Koševo I“). Vrijednost projekta iznosi gotovo 160.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom ovogodišnjem budžetu.
16.05.2018.
Opremanje i modernizacija stadiona na Koševu
U četvrtak, 17. maja 2018. godine u 12,30 sati na stadionu ''Asim Ferhatović Hase'' na Koševu načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić će potpisati ugovor sa direktorom Agencije ''Securitas'' d.o.o. Sarajevo o opremanju kontrolne sobe i uvođenju video nadzora na Stadionu.
16.05.2018.
Radovi na uređenju dijela Ulice Armije RBiH na Kromolju biće okončani u zadanom roku
U dosadašnjem toku radova na uređenju saobraćajnice dijela Ulice Armije Republike Bosne i Herceovine na Kromolju, radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su završili sa podizanjem stare kolovozne konstrukcije i asfalta.
16.05.2018.
Općina Centar plaća užine za 489 đaka
U okviru kontinuirane brige za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja Općina Centar Sarajevo i ove školske godine finansira nabavku đačkih užina za djecu iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe.